Tym razem zapraszam na faszerowanego pstrąga, do którego przyrządzenia zainspirowały mnie wspaniałe smaki greckiej kuchni. Feta i ryba to niezbyt oczywiste połączenie, ale z pomidorami, oliwkami, świeżymi ziołami i cytryną tworzy naprawdę ciekawe i smaczne danie. Ja jak zwykle upiekłam rybę w towarzystwie warzyw. Będzie też idealna z prostą sałatką. Smacznego:)
2 pstrągi,
farsz:
50 g fety,
kilka czarnych oliwek,
mały pomidor,
łyżka natki pietruszki i koperku,
2 łyżeczki soku z cytryny,
ew. skórka starta z połowy cytryny,
połowa małej cebuli,
1-2 ząbki czosnku,
sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, majeranek (do smaku)
opcjonalnie:
warzywa do upieczenia z rybą (u mnie ziemniaki, marchew, seler, por),
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, granulowany czosnek
Warzywa pokroić na równej wielkości kawałki, przyprawić, polać odrobiną oliwy. Pomidora pozbawić pestek i pokroić w kostkę, oliwki i czosnek w plasterki. Cebulę i zioła drobno posiekać. Do warzyw i ziół wkruszyć fetę, doprawić całość, dodać skórkę i sok z cytryny. Wymieszać. Farszem nadziewać wnętrze ryby, uprzednio posypane tymiankiem, rozmarynem i majerankiem. Warzywa piec w 180 stopniach około 15-20 minut, następnie na blaszce ułożyć nafaszerowaną rybę i piec dalej około 25 minut lub do miękkości składników.
marca 16, 2016
Ryba faszerowana fetą i oliwkami
AUTOR:
Natalia
cytryna
,
daniarybne
,
feta
,
kuchnia grecka
,
natka pietruszki
,
oliwki
,
pomidory
,
pstrąg
,
ryba
,
warzywa
,
z piekarnika
,
zioła
Świetny przepis, buziaki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania. Często piekę kurczaka lub rybę razem z warzywami. Bardzo fajna propozycja na farsz do ryby. Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńjem zdecydowanie za mało ryb...
OdpowiedzUsuńBardzo rzadko jadam ryby faszerowane. Jakoś u nas w domu się ich nie robiło, więc i ja nie przejęłam takich kulinarnych zwyczajów. Jednak rybka wygląda niezwykle smakowicie. Feta i oliwki - połączenie doskonałe. Jak ja kiedyś mogłam nie lubić oliwek, sama się nie pojmuję :( Pozdrowionka!
OdpowiedzUsuńPychotka! Musi smakować przepysznie!
OdpowiedzUsuńOj nie lubimy się z takim gatunkiem ryb :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie, ryba i feta:)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale ;)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie ! Ojj zjadło by się :) Uwielbiam ryby - zwłaszcza te pieczone
OdpowiedzUsuńFajnie przygotowałaś tą rybkę, musi być pyszna :-)
OdpowiedzUsuńNie znałam nigdy dotąd tego przepisu! Smacznie :)
OdpowiedzUsuńniestety nie jadam ryb w takiej postaci :) więc nie powiem nic poza tym, że pod wzgledem estetyki prezentuje sie wybornie
OdpowiedzUsuńZ ryb jadam głównie dorsze, które zrobi tata :D
OdpowiedzUsuńJak smacznie, pachnąco i ładnie. Stworzyłaś ciekawe połączenie wszystkich składnków. Zjadłabym taką rybkę :)
OdpowiedzUsuńnie przepadam za rybami...
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie - ryba z fetą :)
OdpowiedzUsuńNie pomyslałam o faszerowania ryby feta, a może to byc dobry pomysł!
OdpowiedzUsuńDear, when is you wedding again? I am sorry I forgot. I just know it musst be sometime soon!? You must be soooo excited! What about make up? Are you going to make it yourself? Will you more natural or with alot of it? I am so curious, I know ;)
OdpowiedzUsuńThanks a lot for your last comment – I always appreciate your thoughts on my posts! : )
Xx
Larissa
cenestquedelachance.blogspot.de
Tak ryby jeszcze nigdy nie podawałam.
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wyśmienicie ^^, w sam raz na piątkowy obiad :)
OdpowiedzUsuńMusi być wyśmienita. Super rybka :)
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi o wakacjach greckich, bo tam w podobnej wersji miałam okazję skosztować rybkę;) Ładnie podane.
OdpowiedzUsuń