Sos pieczarkowy, który dziś polecam, nie jest może najmniej kalorycznym daniem, ale wspaniale sprawdzi się w te dni, kiedy zupełnie nie mamy czasu gotować, a chcemy zjeść coś pysznego i pożywnego. W takiej szybkiej wersji będzie dobrze smakował z makaronem lub ryżem, ale będzie też idealny jako składnik wszelkich zapiekanek lub jako dodatek do mięsa. Sos możemy też wzbogacić ulubionymi warzywami, boczkiem lub inną wędliną. Smacznego:)
500 g pieczarek,
ok. 1/2 szklanki śmietanki (18 lub 30%),
3/4 szklanki domowego bulionu jarzynowego lub drobiowego (ew. wody),
cebula,
2-3 ząbki czosnku,
opcjonalnie łyżka mąki do zagęszczenia sosu,
opcjonalnie kilka łyżek startego sera,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, ulubione suszone zioła (u mnie bazylia, tymianek i rozmaryn)
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
Grzyby pokroić w cienkie plasterki, cebulę i czosnek w drobną kostkę. Smażyć pieczarki i cebulę na niewielkiej ilości tłuszczu, do zeszklenia cebuli. Dodać czosnek i przyprawy, zalać całość bulionem. Dusić 5-10 minut, aż składniki zmiękną. Wlać śmietankę, podgrzać całość kilka minut. Gdyby sos był za rzadki, dodać mąkę rozmieszaną z niewielką ilością płynu lub/i starty ser. Całość posypać natką pietruszki.
marca 11, 2016
Szybki sos pieczarkowy
AUTOR:
Natalia
cebula
,
daniawegetarianskie
,
grzyby
,
makaron
,
natka pietruszki
,
pieczarki
,
ryż
,
ser
,
sos śmietanowy
,
zioła
Uwielbiam pieczarki, ten sos po prostu musi byc pyszny ♥
OdpowiedzUsuńTaki sos "do wszystkiego"
OdpowiedzUsuńAkurat pieczarki trawię tylko na pizzy i zapiekance :D
OdpowiedzUsuńTeż taki robię. I właśnie na lekko tłustszej śmietanie jest najlepszy :) Ach, ten smak. Nie równa się z niczym innym. Dobry do wielu dań :) Pietruszkę lubię dwa razy, ale akurat w tej wersji to i do niej bym się przekonała :D Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńSos pieczarkowy bardzo lubię. Twój ma idealnie, jak dla mnie skomponowane dodatki. Lubię sosy z dodatkiem sera :)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaka, jutro zrobię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczarki :-) sosik wygląda wspaniale :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki sos z kluskami śląskimi albo kopytkami. Jest mega :)
OdpowiedzUsuńCudowny! Aż chce się jeść. Niestety sosy pieczarkowe nie wyglądają apetycznie...Szaro i buro. Nie to, co Twój. :)
OdpowiedzUsuńDo tego makaron i jest pysznie:)
OdpowiedzUsuńHmm, I love mushrooms and I will buy one on the market tomorrow to make a similar dish on Sunday. I will add potatoes :)
OdpowiedzUsuńSo awesome that your wedding dress fits well and looks good! I am very happy for you!
Have a wonderful weekend!
Xx
Larissa
cenestquedelachance.blogspot.de
Najlepszy!
OdpowiedzUsuńuwielbiam z makaronem lub z ziemniakami :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym chętnie jakieś pulpeciki w takim sosie. :-)
OdpowiedzUsuńkocham kocham pieczareczki:D
OdpowiedzUsuńWygląda tak kremowo i pysznie, że pewnie sprawdzi się jako dodatek to miliona różnych dań. Nie jestem wielką fanką pieczarek, ale w takim wydaniu po prostu nie mogłabym się powstrzymać ;D
OdpowiedzUsuńZawsze wchodząc na Twojego bloga robię się głodna :D
OdpowiedzUsuńbardzo lubię sosy pieczarkowe. pycha !
OdpowiedzUsuńLubię wszystkie sosy grzybowe. Do makaronu świetne i wtedy zbędny jest dodatek mięsa :)
OdpowiedzUsuńz takim sosem każdy obiad jest od razu smaczniejszy:)
OdpowiedzUsuńFajny sosik, idealny do mięs i np placków ziemniaczanych
OdpowiedzUsuńmam identyczny przepis tylko zamiast śmietany dodaję jogurt naturalny. pyszności!
OdpowiedzUsuńSandicious
Niestety za pieczarkami nie przepadam ale mojemu mężowi z pewnością taki sos by zasmakował :)
OdpowiedzUsuńSos pieczarkowy to u mnie SOS NR 1! Najczęściej go robię, bo pasuje do wielu dań i zawsze smakuje. Nie dodawałam sera. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńWidzimy Twój niezwykle apetyczny sos i natychmiast mamy pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńKulki ziemniaczane, sosik i surówka z białej kapusty - mniam..mniam:)
Bardzo lubię sos pieczarkowy i dość często go robię, ale nigdy nie dodawałam czosnku... muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń