marca 11, 2016

Szybki sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy, który dziś polecam, nie jest może najmniej kalorycznym daniem, ale wspaniale sprawdzi się w te dni, kiedy zupełnie nie mamy czasu gotować, a chcemy zjeść coś pysznego i pożywnego. W takiej szybkiej wersji będzie dobrze smakował z makaronem lub ryżem, ale będzie też idealny jako składnik wszelkich zapiekanek lub jako dodatek do mięsa. Sos możemy też wzbogacić ulubionymi warzywami, boczkiem lub inną wędliną. Smacznego:)

500 g pieczarek,
ok. 1/2 szklanki śmietanki (18 lub 30%),
3/4 szklanki domowego bulionu jarzynowego lub drobiowego (ew. wody),
cebula,
2-3 ząbki czosnku,
opcjonalnie łyżka mąki do zagęszczenia sosu,
opcjonalnie kilka łyżek startego sera,
przyprawy do smaku: sól,  pieprz, ulubione suszone zioła (u mnie bazylia, tymianek i rozmaryn)
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki

Grzyby pokroić w cienkie plasterki, cebulę i czosnek w drobną kostkę. Smażyć pieczarki i cebulę na niewielkiej ilości tłuszczu, do zeszklenia cebuli. Dodać czosnek i przyprawy, zalać całość bulionem. Dusić 5-10 minut, aż składniki zmiękną. Wlać śmietankę, podgrzać całość kilka minut. Gdyby sos był za rzadki, dodać mąkę rozmieszaną z niewielką ilością płynu lub/i starty ser. Całość posypać natką pietruszki.


26 komentarzy:

  1. Uwielbiam pieczarki, ten sos po prostu musi byc pyszny ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat pieczarki trawię tylko na pizzy i zapiekance :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Też taki robię. I właśnie na lekko tłustszej śmietanie jest najlepszy :) Ach, ten smak. Nie równa się z niczym innym. Dobry do wielu dań :) Pietruszkę lubię dwa razy, ale akurat w tej wersji to i do niej bym się przekonała :D Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sos pieczarkowy bardzo lubię. Twój ma idealnie, jak dla mnie skomponowane dodatki. Lubię sosy z dodatkiem sera :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mi narobiłaś smaka, jutro zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam pieczarki :-) sosik wygląda wspaniale :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam taki sos z kluskami śląskimi albo kopytkami. Jest mega :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowny! Aż chce się jeść. Niestety sosy pieczarkowe nie wyglądają apetycznie...Szaro i buro. Nie to, co Twój. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Do tego makaron i jest pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Hmm, I love mushrooms and I will buy one on the market tomorrow to make a similar dish on Sunday. I will add potatoes :)
    So awesome that your wedding dress fits well and looks good! I am very happy for you!
    Have a wonderful weekend!
    Xx
    Larissa
    cenestquedelachance.blogspot.de

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam z makaronem lub z ziemniakami :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zjadłabym chętnie jakieś pulpeciki w takim sosie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda tak kremowo i pysznie, że pewnie sprawdzi się jako dodatek to miliona różnych dań. Nie jestem wielką fanką pieczarek, ale w takim wydaniu po prostu nie mogłabym się powstrzymać ;D

    OdpowiedzUsuń
  14. Zawsze wchodząc na Twojego bloga robię się głodna :D

    OdpowiedzUsuń
  15. bardzo lubię sosy pieczarkowe. pycha !

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubię wszystkie sosy grzybowe. Do makaronu świetne i wtedy zbędny jest dodatek mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  17. z takim sosem każdy obiad jest od razu smaczniejszy:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Fajny sosik, idealny do mięs i np placków ziemniaczanych

    OdpowiedzUsuń
  19. mam identyczny przepis tylko zamiast śmietany dodaję jogurt naturalny. pyszności!
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  20. Niestety za pieczarkami nie przepadam ale mojemu mężowi z pewnością taki sos by zasmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Sos pieczarkowy to u mnie SOS NR 1! Najczęściej go robię, bo pasuje do wielu dań i zawsze smakuje. Nie dodawałam sera. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Widzimy Twój niezwykle apetyczny sos i natychmiast mamy pomysł na obiad:)
    Kulki ziemniaczane, sosik i surówka z białej kapusty - mniam..mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo lubię sos pieczarkowy i dość często go robię, ale nigdy nie dodawałam czosnku... muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger