Klopsiki zapiekane z mozzarellą |
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na klopsiki, a TUTAJ więcej przepisów na mięso mielone:)
Jeśli lubicie klopsiki, na obiad polecam również mój gulasz cygański z klopsikami:
Przepis na klopsiki zapiekane z mozzarellą, składniki:
na klopsiki:
500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowo-wołowe),
ok. 1/2 szklanki bułki tartej,
2 małe jajka,
starty ząbek czosnku,
mała cebula (uprzednio przesmażona lub surowa),
kilka posiekanych listków świeżej bazylii,
2 łyżki natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól (u mnie 1/2 łyżeczki), pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek (u mnie 2-3 łyżeczki), tymianek (czubata łyżeczka)
sos pomidorowy:
mały słoiczek koncentratu pomidorowego (możemy też użyć przecieru, pomidorów z puszki lub passaty),
2 ząbki czosnku,
cebula,
opcjonalnie 1/3 szklanki czerwonego wina,
szklanka domowego bulionu lub wody,
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, tymianek, słodka papryka, opcjonalnie szczypta cukru
1-2 kulki mozzarelli lub garść startej mozzarelli,
1/3-1/2 szklanki startego parmezanu
500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowo-wołowe),
ok. 1/2 szklanki bułki tartej,
2 małe jajka,
starty ząbek czosnku,
mała cebula (uprzednio przesmażona lub surowa),
kilka posiekanych listków świeżej bazylii,
2 łyżki natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól (u mnie 1/2 łyżeczki), pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek (u mnie 2-3 łyżeczki), tymianek (czubata łyżeczka)
sos pomidorowy:
mały słoiczek koncentratu pomidorowego (możemy też użyć przecieru, pomidorów z puszki lub passaty),
2 ząbki czosnku,
cebula,
opcjonalnie 1/3 szklanki czerwonego wina,
szklanka domowego bulionu lub wody,
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, tymianek, słodka papryka, opcjonalnie szczypta cukru
1-2 kulki mozzarelli lub garść startej mozzarelli,
1/3-1/2 szklanki startego parmezanu
Przepis na klopsiki zapiekane z mozzarellą, przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki na klopsiki, dokładnie wyrobić (warto usmażyć jednego na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Zmoczonymi dłońmi formować klopsiki, posypać dodatkową porcją bułki tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia z obu stron, w środku powinny być jeszcze surowe. Odłożyć. Sos: drobno posiekać cebulę i czosnek, smażyć kilka minut na patelni po klopsikach. Wlać wino, zredukować (1-2 minuty), a następnie dodać koncentrat i bulion/wodę. Doprawić. Dusić całość na małym ogniu około 15-20 minut, do zgęstnienia. Pod koniec duszenia dodać posiekaną bazylię. Wylać sos na blaszkę, włożyć klopsiki. Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli, posypać całość parmezanem. Zapiekać ok. 15-20 minut w 180 stopniach (do rozpuszczenia się sera i miękkości mięsa).
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Wygląda super!!! Uwielbiam wszystko co włoskie i różne wariacje na temat pomidorów, mięsa mielonego oraz makaronu :-)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńjesteś prawdziwą artystką, tworzysz to na co przewaznie mam ochotę. Chętnie zrobię je kolejnym razem do makaronu :)
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie, aż się głodna zrobiłam
OdpowiedzUsuńmusi smakować przepysznie:)
OdpowiedzUsuńHo ho ho, na taki obiad chętnie bym sie załapała:)
OdpowiedzUsuńMniam :) do tej pory robiłam kotlety mielone zapiekane z mocarellą ale o klopsikach jeszcze nie pomyślałam :) Świetny przepis !
OdpowiedzUsuńWłaśnie klopsiki wylądowały w piekarniku - zrobiłam je nieco inaczej. Jestem ciekawa co z tego wyjdzie ?
UsuńPięknie wyglądają, cudowne kolorki. :)
OdpowiedzUsuńJa nie wiem jak Ty jesteś w stanie przewidzieć moje zachcianki? A tak właśnie za mną chodzą takie pyszne klopsiki. W dodatku z mozarellą - no lepiej być nie może! Czarujesz wspaniałe smaki i bardzo apetyczne dania! Pozdrowionka cieplutkie! :)
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam mozzarellę w takich daniach. Pysznie, to mało powiedziane :)
OdpowiedzUsuńto coś dla mnie:D
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie, obiad na medal :)
OdpowiedzUsuńO,tak,tak,to lubię:)
OdpowiedzUsuńNo proszę, a ja na jutro rozmrażam mielone mięso ;)
OdpowiedzUsuńTo musi być przepyszne! Taki obiad to ja mogę jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńjak smakowicie wglada :) yum!
OdpowiedzUsuńProste danie, które zainspirowało mnie do stworzenia jego wege odpowiednika ;)
OdpowiedzUsuńha dziś mam klopsy :D
OdpowiedzUsuńWspaniałe połączenie smakowe. Klopsiki, mozzarella i sos pomidorowy - i czego chcieć więcej :) Idealny przepis :)
OdpowiedzUsuńGdyby ktoś mi taki zrobił..... :D
OdpowiedzUsuńPyszności !
OdpowiedzUsuńZapraszam blogbeautymix.blogspot.com
wow wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda i jeszcze do tego ta mozarella
OdpowiedzUsuńMam szczęście i pecha jednocześnie...Zawsze gdy zaglądam na Twoją stronę jestem pod wrażeniem różnorodności, jakie serwujesz, jednocześnie jestem tuż przed obiadem, głodna i...rozżalona, że takich pyszności nie mam na swoim talerzu:) Wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńZapiekane, super przepis :)
OdpowiedzUsuńTakich cudów to ja jeszcze nie widziałam,a tym bardziej nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńAle pyszności serwujesz, muszę kiedyś takie cudo zrobić <3
OdpowiedzUsuńuwielbiam klopsiki, a zapiekanych jeszcze nie jadłam - na pewno były pyszne. wyglądają bardzo smakowicie. pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńpyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńWOW lovely recipe
OdpowiedzUsuńhttps://www.streetinsider.com/SI+Newswire/Vision+20+Zenith+Labs+Review+-+Latest+Report+Released/16488031.html