Piccata z halibutem |
Delikatne mięso halibuta ugotowanego na parze wspaniale łączy się z sosem z białego wina i aromatem cytryny. W mojej wariacji tego słynnego włoskiego dania zamieniłam kapary na oliwki, dodałam też więcej moich ulubionych świeżych ziół. Całość podałam z ryżem i zestawem sałat. Smacznego:)
Jeśli szukacie przepisu na obiad z rybą, polecam również moją rybę z piekarnika z sosem pieczarkowo - koperkowym:
Piccata z halibutem, składniki:
ok. 400 g halibuta lub innej ryby o białym mięsie (filet),
kilka łyżek soku z cytryny (do smaku),
1/2 szklanki białego wina (może być troszkę mniej),
3/4 szklanki wody lub wywaru jarzynowego,
2 łyżki zimnego masła prosto z lodówki,
garść zielonych oliwek lub kaparów,
2 ząbki czosnku,
biała część pora,
3 łyżki posiekanego szczypiorku,
3 łyżki posiekanego koperku,
sól, pieprz (do smaku)
Piccata z halibutem, przygotowanie:
Rybę ugotować na parze (lub usmażyć na patelni), odłożyć. Na patelnię wrzucić łyżeczkę masła z odrobiną oleju, przesmażyć drobno posiekanego pora, a następnie czosnek. Wlać wino i zredukować (ok. 2 minut). Dodać wodę, sok z cytryny i zimne masło, doprawić i gotować ok. 5-6 minut (płyn musi zredukować się do połowy i uzyskać aksamitną konsystencję). Po tym czasie dołożyć rybę, oliwki i zioła, krótko podgrzać.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
ale smaczności :)
OdpowiedzUsuńJak ten sos jest świetnie przyprawiony. Bardzo fajne danie, chociaż mi nazwa nie jest znana :)
OdpowiedzUsuńsmakowite danie z ryby:)
OdpowiedzUsuńWow, ciekawie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńJuż czuję smak tego dania :) Nabrałam na niego ochoty
OdpowiedzUsuńMniamm! Tak przygotowany halibut musi być pyszny! I jeszcze tak cudownie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTen przepis na pewno wypróbuje!
OdpowiedzUsuńRyba - pyszna i zdrowa. Tu w bardzo wykwintnej wersji. Mniam. Lubię takie dania, jakich jeszcze nie znam. Moc dodatków i przypraw na pewno daje niesamowity smak. Idealna propozycja na obiadek. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńhm myślę że zapach ma cudowny:D
OdpowiedzUsuńOj za rybami to ja nie przepadam :(
OdpowiedzUsuńO nieeee... a ja mam taką ochotę na rybkę!
OdpowiedzUsuńMniam, jak to smakowicie wygląda! Aż zrobiłam się głodna :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie ♥ Buziaki!
OdpowiedzUsuńJak to pięknie wszystko razem wygląda. Tak zielono i aromatycznie. Sama potrawa musi smakować wyśmienicie. Cytryna musi fajnie przełamywać smak całości potrawy :)
OdpowiedzUsuńJa za rybami aż tak nie przepadam ale danie wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie! Pięknie kolorowo na talerzu...i zdrowo! Zapraszam Cię na KONKURS, szczegóły na blogu;) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i nazywa się równie ciekawie :)
OdpowiedzUsuńWybornie :>
OdpowiedzUsuńNie cierpię ryby niestety :/ A wygląda apetycznie :/
OdpowiedzUsuńPomożesz w klikaniu? Bardzo prosze to dla mnie ważne:) *KLIK*. Dziękuje za pomoc, z przyjemnością odwdzięczę Ci się!
Smakowite danie :) Rybki zawsze spoko.
OdpowiedzUsuńRewelacyjne danie :-) z chęcią bym spróbowała jak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie rewelacja :)
OdpowiedzUsuńpyszny pomysł na rybkę :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ryby, a ten sos na winie zapowiada się przepysznie :-)
OdpowiedzUsuńCiekawie podana rybka, do spróbowania :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda:)<3
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Już lecę do sklepu po rybkę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam halibuta, ale taka wersja to dla mnie nowość :)
OdpowiedzUsuń