kwietnia 18, 2016

Sałatka z pieczoną papryką, fetą i czosnkowymi grzankami

Sałatka z pieczoną papryką, fetą i grzankami przepis
Sałatka z pieczoną papryką, fetą i grzankami 

Sałatka z pieczoną papryką, fetą i grzankami przepis

Dziś zapraszam na pyszną sałatkę fit z pieczoną papryką, fetą i czosnkowymi grzankami. To świetny pomysł na lekką kolację albo dodatek do mięsa - na przykład grillowanego kurczaka.

W sałatce z grzankami słodycz pieczonej papryki wspaniale komponuje się ze słonym smakiem fety i wyrazistymi oliwkami. Zamiast nich możemy też użyć mozzarelli lub kaparów. Aby nie przyćmić smaku warzyw, sałatkę polałam odrobiną oliwy i octu balsamicznego, który możemy zastąpić sokiem z cytryny. Polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z papryką, a TUTAJ więcej przepisów na sałatki:)

Jeśli lubicie lekkie posiłki z warzywami, polecam też rybę z piekarnika lub grilla z warzywami:


Przepis na sałatkę z pieczoną papryką, fetą i czosnkowymi grzankami, składniki:

główka ulubionej sałaty lub mix sałat,
czerwona papryka,
mały pomidor,
1/2 ogórka,
garść oliwek,
kilka grubych plastrów fety,
kilka łyżek posiekanego szczypiorku,
2-3 łyżki ulubionych kiełków,
2 łyżki pestek słonecznika,
2 łyżki orzeszków piniowych, opcjonalnie
2 kromki ulubionego pieczywa na grzanki,
oliwa i ocet balsamiczny do skropienia sałatki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek

Przepis na sałatkę z pieczoną papryką, fetą i czosnkowymi grzankami, przygotowanie:


Paprykę przekroić na pół, ułożyć na blaszce (skórką do góry), opiekać pod grillem w temperaturze 200 stopni około 5-10 minut lub do momentu, aż skórka zrobi się czarna (paprykę można też opiec na gazie lub za pomocą specjalnego palnika). Po tym czasie włożyć do miski, przykryć folią, odstawić na 5 minut-10 minut. Chleb pokroić w kostkę, polać odrobiną oliwy lub oleju (można tez piec grzanki bez tłuszczu). Doprawić solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Piec 5-10 minut w 190-200 stopniach (do zarumienienia). Ostudzoną paprykę pozbawić skórki i gniazd nasiennych, pokroić w paski. Na suchej patelni uprażyć orzeszki piniowe.  Na półmisku ułożyć sałatę, paski papryki, ćwiartki pomidora i plastry ogórka. Dodać pokruszony lub pokrojony w kostkę ser oraz oliwki, posypać całość szczypiorkiem, kiełkami, pestkami słonecznika i orzeszkami; ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Ułożyć grzanki. Polać całość oliwą i odrobiną octu balsamicznego.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


30 komentarzy:

  1. Pyszności i jakie kolorowe, lubię paprykę i wszystko co ją zawiera.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka sałatka idealna na kolacje :) Musze spróbować w końcu grilować paprykę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniała na lekką kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też uwielbiam kolorowe sałatki, Twoja wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. apetyczna, piękna i kolorowa, same pyszności ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój ukochany "miszmasz" zdrowia :)
    Pysznie i apetycznie. Mogę jeść codziennie. Często taka biorę do pracy. Tylko bez czosnku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda mega apetycznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale wspaniała sałatka. Lubię wszystkie sałatkowe propozycje z fetą. Idealnie nadaje się właśnie do sałatek. Dawno nie jadłam pieczonej papryki, dobrze, że mi przypomniałaś o jej istnieniu ;) W restauracji taka sałatka byłaby bardzo droga, a w domu jak podliczymy wszystkie składniki to wychodzi cenowo dobrze :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. I już wiosennie i kolorowo się robi na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Artystyczny nieład do schrupania :) i grzaneczki czosnkowe też są ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam takie sałatki i dość często jadam w różnej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  12. jeju jak kolorowo i cudnie:D pięknotka na talerzu:D

    OdpowiedzUsuń
  13. Sałatka wygląda nieziemsko a składniki zapowiadają niezwykłą ucztę. Pieczona papryka ma zupełnie inny , bardzo intensywny smak. Zalety sałatki można wymieniać bez końca, tylko po co? - trzeba ją po prostu przygotować i spróbować:)
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie wygląda ta sałatka, uwielbiam takie

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię takie kolorowe sałatki, super sprawa! :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pychota! Mój tata zrobił wczoraj sałatkę z fetą :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudnie wygląda! I zapewne tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  18. ale pieknosci az mi slinka poleciała :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bogactwo smaków, od samego patrzenia robię się głodna

    OdpowiedzUsuń
  20. Fajna, z chęcią bym zjadla

    OdpowiedzUsuń
  21. Mniam jaka wspaniała sałatka. Prawdziwe bogactwo smaków :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wspaniała lekka i zdrowa sałatka! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo lubię takie zielone, świeże, zdrowe i kolorowe propozycje. Do tego grzanki, które bardzo lubię "przygryzać" do sałatki! Pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Dziękuję za pomysł na kolację, właśnie wychodziłam do sklepu, zrobię tylko listę zakupów. Mam nadzieję, że moja będzie wyglądać tak samo ładnie ;) I na pewno niesamowicie smakować!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger