Tym razem zapraszam na pikantną surówkę z białej kapusty, która będzie idealna jako dodatek do sajgonek, wszelkiego typu roladek czy azjatyckich dań z ryżem. Nie jest to oryginalny przepis z tej części świata, jedynie moja inspiracja tamtejszymi smakami. Surówka będzie najlepsza po kilku godzinach, kiedy warzywa zmiękną i przenikną wszystkimi aromatycznymi dodatkami. Ilość imbiru i chili radzę dostosować do własnych preferencji. Smacznego:)
1/4 główki białej kapusty,
2 marchewki,
ćwierć małego selera,
mała czerwona cebula lub biała część pora,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki lub kolendry,
mały kawałek imbiru (1-2 cm),
łyżeczka miodu,
4 łyżki oliwy lub oleju,
1-2 łyżki sosu sojowego,
łyżka soku z cytryny/ limonki (lub do smaku),
kilka łyżeczek sezamu,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek (u mnie 3/4 łyżeczki), chili (1/2 łyżeczki; można zastąpić świeżą papryczką)
Poszatkować kapustę, marchewkę i seler zetrzeć na wiórki, cebulę lub por drobno posiekać. Zetrzeć imbir na tarce o małych oczkach. Do warzyw dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku. Odstawić do lodówki na kilka godzin (po tym czasie surówka będzie pikantniejsza, więc warto uważać z dodatkiem przypraw). Podawać do dań w stylu azjatyckim.
Dla mnie idealnie. Kolorowo, zdrowo, aromatycznie. Sezam to taka kropka nad i. Pyszności :)
OdpowiedzUsuńCudowna surówka :), w sam raz na sezon letni i do tego bogata w witaminy :)
OdpowiedzUsuńParę dni temu przechodziłam przez galerię handlową w której mieści się azjatycka knajpka i od tamtej pory ,,chodzi za mną" kuchnia wschodu. :D
OdpowiedzUsuńInteresujące zestawienie kapusty i imbiru, jestem bardzo ciekawa takiego połączania :)
OdpowiedzUsuńbardzo ją lubię :) muszę przyznać, że ona doskonale smakuje także z ziemniakami :)
OdpowiedzUsuńlooks so good :)
OdpowiedzUsuń90's Technobae outfit HERE
Facebook |Bloglovin |♥Instagram | Lookbook |Google✚
Stay Gold
Jeszcze nie miałam okazji jeść takiej surówki :) Wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńLubie takie smaki!
OdpowiedzUsuńsurówka pierwsza klasa:)
OdpowiedzUsuńBajeczna porcja, a ten sezam jak wisienka na torcie :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda, takie wiosenne kolorki zachęcają do jedzenia :)
OdpowiedzUsuńBardzo kolorowo i zdrowo ;)
OdpowiedzUsuńGdy idę do chińskiej restauracji bardzo lubię te ich wymyślne suróweczki. Mniam. W domu na pewno smakowałaby równie dobrze. A jak apetycznie i kolorowo wygląda. No i nawet jest mój sezam ukochany. Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńCzad! Moja ulubiona suróweczka, na pewno zrobię ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie
OdpowiedzUsuńDo schrupania:)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie! chętnie wypróbuję przepis osobiście :)
OdpowiedzUsuńSmaczna i bardzo zdrowa suróweczka :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna i kolorowa :)
OdpowiedzUsuńLubię zdrowe i pyszne sałatki. Chętnie wypróbuje tego przepisu bo jest bardzo apetyczny :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i obserwuję!
Natalio pysznie i kolorowo :-)
OdpowiedzUsuńmniam! :) lubię tę surówkę z chińczyka, Twoja wersja musi być smaczna :)
OdpowiedzUsuńświetna
OdpowiedzUsuńWow! Świetna propozycja! Zdecydowanie moje smaki, a jak efektownie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńmniam:D
OdpowiedzUsuńwyglada wspaniale :)
OdpowiedzUsuńmhmmm lubię takie połączenie smaków:D
OdpowiedzUsuńBardzo kolorowa:)
OdpowiedzUsuńPiękna i taka kolorowa. Solidna porcja zdrowia w tak małej miseczce :) Ja odrzucę tylko imbir, za smakiem, którego wyjątkowo nie przepadam i na pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję, bo jeśli chodzi o surówki bardzo lubię poszukiwać nowych smaków.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie surówki :)
OdpowiedzUsuńO tak, do sajgonek byłaby idealna! Super kolorowa i smaczna propozycja :)
OdpowiedzUsuńFajna :-).
OdpowiedzUsuńKoniecznie przygotuję, bo azjatyckie smaki są mi bliskie. Sos sojowy + sezam - to musi być pyszne! I wygląda bardzo świeżo i apetycznie!
OdpowiedzUsuńvery simple and amazing recipe. Thanks for sharing :)
OdpowiedzUsuńhttps://www.completefoods.co/diy/recipes/bioharmony-advanced-reviews-science-natural-supplements-does-it-work