na kruchy spód (przepis stąd):
250 g mąki,
125 g masła,
żółtko,
50-60 ml zimnej wody,
pół łyżeczki soli
nadzienie:
2 małe cukinie,
2-3 pomidory,
2 ząbki czosnku,
1/2 pora,
100-150 g ricotty,
mały pęczek szczypiorku,
opcjonalnie gałązka selera naciowego,
kilka łyżek startego parmezanu,
200 g kwaśnej śmietany,
2 jajka,
przyprawy do smaku: sól pieprz, bazylia, tymianek, słodka papryka
Mąkę i sól posiekać z masłem. Gy masło będzie w małych kawałeczkach, dodać żółtko i tyle zimnej wody, by z ciasta dało się zagnieść kulę. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, nakłuć całość widelcem i ponownie włożyć do lodówki na kolejne 30 minut. Nadzienie: jedną cukinię pokroić w kostkę, drugą w plasterki. Czosnek, seler i por drobno posiekać, pomidory pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Warzywa (oprócz pomidorów) smażyć kilka minut na małej ilości tłuszczu, doprawić. Zalewa: śmietanę połączyć z jajkami, połową ricotty, szczypiorkiem i parmezanem, doprawić. Spód tarty obciążyć papierem z fasolkami (by zapobiec wyrastaniu ciasta i zjeżdżaniu boczków), piec w 180 stopniach ok. 10-15 minut, a następnie zdjąć obciążenie i piec do zarumienia (ja piekę bez obciążenia w sumie 15-20 minut, ale należy przy tym pilnować ciasta, by nie tworzyły się bąble i ciasto nie wyrastało). Gdy spód będzie zarumieniony, ułożyć na nim przesmażone warzywa i pomidory, zalać całość mieszanką jajek i śmietany. Na wierzchu ułożyć plastry drugiej cukinii, pokruszyć resztę ricotty. Piec do ścięcia się nadzienia ok. 25 minut.
bardzo apetyczna, na pikniki wiosenne będzie idealna:)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńSuper połączenie :)
Nigdy nie jadłam takiej tarty. Wygląda apetycznie, lepiej niż tarta owocowa!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
a wiesz ile czasu ja nie piekłam tarty? aż wstyd się przyznać :) może być pyszna ale chyba nie umywa się do szpinakowej
OdpowiedzUsuńTarty na słono chyba wolę nawet bardziej niż na słodko! Obłędna jest. :-)
OdpowiedzUsuńJaka kolorowa ♥
OdpowiedzUsuńmmm, pyszna ! :)
OdpowiedzUsuńjej wyglada pyszne :) uwielbiam twoje przepisy :)
OdpowiedzUsuńPysznie i kolorowo wygląda :)
OdpowiedzUsuńprzygarniam przepis ❤️
OdpowiedzUsuńTo tez moje wiosenne smaki
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja na wiosenną tartę. Nadzienie z cukinią, czosnkiem i pomidorami - w punkt moje smaki :)
OdpowiedzUsuńMożna śmiało powiedzieć....ładniutka :)
OdpowiedzUsuńW domu rodzinnym zepsuł się piekarnik - tak bardzo ubolewam, bo zrobiłabym taką tartę choćby dziś. Nawet składniki mam. Musiała być pyszna, bo wygląda fantastycznie! Pozdrowionka cieplutkie! :)
OdpowiedzUsuńMniam - pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie, wygląda super!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię wszelkie tarty :) ale znacznie częściej piekę te na słodko :)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ^^ te kolory i cukinia po prostu pycha :D
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie i pewnie dobrze smakuje!! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com
Ja chyba wolę tartę na słodko :)
OdpowiedzUsuńApetyczna, kolorowa tarta :)
OdpowiedzUsuńCudowna tarta, wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńKusisz niesamowicie! Wygląda genialnie i tak samo smakowo się zapowiada. Żałuję, że nie mam gdzie dzisiaj dorwać produktów... Przepis zapisuję!
OdpowiedzUsuńo matk ozjadłbym całe
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie.
OdpowiedzUsuńJuż tyle zabieram się za zrobienie tarty,że wstyd się przyznać ale ta wygląda tak apetycznie... muszę ją zrobić -świetny przepis:)
OdpowiedzUsuńLove this recipe. Thanks for sharing
OdpowiedzUsuńhttps://ventsmagazine.com/2020/03/01/bioharmony-advanced-reviews-bioharmony-switch-weight-loss-formula-analyzed/