maja 25, 2016

Biszkopt z rabarbarem

Korzystając z sezonu na rabarbar, zapraszam na banalnie proste i szybkie w przygotowaniu ciasto biszkoptowe. Aby bardziej podkreślić kwaśny smak rabarbaru, do biszkoptu dodałam skórkę z cytryny, która idealnie do niego pasuje. Gotowe ciasto polałam prostym lukrem z mleka i cukru pudru, ale sprawdzi się też tradycyjny lukier z sokiem cytrynowym. Podczas przygotowania ciasta pamiętajmy o bardzo dokładnym ubiciu jajek z cukrem oraz o tym, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Smacznego:)

Przepis na ciasto biszkoptowe znalazłam tutaj.

na tortownicę o średnicy 23 cm:

5 jajek (w temperaturze pokojowej),
niepełna szklanka cukru (w tym 2-3 łyżki domowego cukru waniliowego),
szklanka mąki,
pół szklanki mąki ziemniaczanej,
łyżeczka proszku do pieczenia,

skórka starta z małej cytryny,
5-6 łodyg rabarbaru,
kilka łyżek ciepłego mleka i cukier puder

Obrać rabarbar i pokroić w grubą kostkę. Jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodawać je do ubitej masy (najlepiej stopniowo, sypiąc po wierzchu) i delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką - dobrze, jeśli w trakcie mieszania pokażą się charakterystyczne bąbelki powietrza (ciasto będzie puszyste). Wylać masę do wyłożonej papierem tortownicy (tylko spód), wyrównać wierzch i poukładać na nim kawałki rabarbaru (można je delikatnie zatopić w cieście). Piec około 30 minut w 180 stopniach. Studzić w wyłączonym piekarniku. Mleko i cukier puder połączyć w takiej ilości, by otrzymać konsystencję lukru, oblać gotowe ciasto.

34 komentarze:

  1. Aż się prosi o zjedzenie ;P

    OdpowiedzUsuń
  2. Cóż za pyszności! Poproszę kawałek! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, ale smakowicie wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda przepysznie, nigdy nie jadłam ciasta z rabarbarem, chyba czas to zmienić :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam rabarbar :) Pysznie ten biszkopt wygląda kawałek bym go gryzła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super post ! :) Obserwujemy?
    Pozdrawiam i zapraszam na:
    www.vvbre.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię takie ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasta biszkoptowe bardzo lubię. Szczególnie za smak. Pięknie wyrośnięte. Podoba mi się lukier nas mleku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja mama właśnie upiekła ciacho z rabarbarem :) Jak dobrze że jestem w domu i mogę sobie zjeść :D Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Natalio super pomysł na pyszne ciacho, i to jeszcze z moim ukochanym rabarbarem :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z rabarbarem? Uwielbiam wszystko z rabarbarem!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie ciasta do herbaty, kawy.

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaki ładny równy, wyrośnięty :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja jakoś jeszcze nic z rabarbarem nie jadłam w tym sezonie, muszę nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wypieki z rabarbarem to coś wspaniałego! Biszkopt prezentuje się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo fajne ciacho :) też staram się korzystać z sezonu rabarbarowego :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepis bardzo mi się podoba na pewno wypróbuje:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Takie ciasto pamiętam z dzieciństwa, niezapomniany smak. Rabarbar rósł w ogrodzie, więc był pod ręką i zawsze świeży. Biszkopt ubijany trzepaczką wymagał trochę czasu ale za to smakował wybornie:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Hey, I am not sure if my comment from last night was send or not... so I will just comment again (sorry if you have two comments from me now). First of all - I love rhubard too and had rhubarb cake a couple of weeks back. Second I love avocado oil too and my mother used to use it when I was a child. Currently I use almond oil for my face night care, but I think I will try avocado oil when I am done with the almond one ;) I LOVE black soap! I have an African black soap that I am using to clean my face at night and I really LOVE it. I use coconut oil to remove make up from my eyes and then the soap to clean the rest of my face and I think I will never ever again use anything else. So you should give it a try ;)
    Xx
    Larissa
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  20. Może bym się pokusiła i upiekła? :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Super, szybkie i proste ciasto. U mnie jutro również wypiek z rabarbarem ;).

    OdpowiedzUsuń
  22. Pysznie i porywam kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ale zgrałyśmy się smakowo! U mnie dziś Muffiny z rabarbarem i cytrynką!;) Sezon trwa, więc trzeba wykorzystywać jego dobrodziejstwa...:) Uwielbiam biszkopt i na pewno wypróbuję ten przepis! Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam ciasto z rabarbarem<3 :)

    OdpowiedzUsuń
  25. nigdy nie rbiłam takiego ciasta z rabarbarem, bo zawsze robie na kruchym, ale ta opcja wydaje sie lzejsza :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Biszkopty :) Mniam, mniam :) Ale pyszności! Ciasto prezentuje się naprawdę pysznie. Lubię rabarbar :) Pozdrowionka serdeczne! Miłego weekendu życzę. :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Wyszedł wspaniały ,ciasto puszyste.
    Uwielbiam właśnie takie ciasta z owocami,przy których,
    nie potrzeba specjalnych umiejętności..i są zawsze udane .
    No ,no,no wciąż nas zaskakujesz z czego bardzo się cieszymy
    i korzystamy z twych przepisów i czekamy na dalsze )
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger