Przepis na ciasto biszkoptowe znalazłam tutaj.
na tortownicę o średnicy 23 cm:
5 jajek (w temperaturze pokojowej),
niepełna szklanka cukru (w tym 2-3 łyżki domowego cukru waniliowego),
szklanka mąki,
pół szklanki mąki ziemniaczanej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
skórka starta z małej cytryny,
5-6 łodyg rabarbaru,
kilka łyżek ciepłego mleka i cukier puder
Obrać rabarbar i pokroić w grubą kostkę. Jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodawać je do ubitej masy (najlepiej stopniowo, sypiąc po wierzchu) i delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką - dobrze, jeśli w trakcie mieszania pokażą się charakterystyczne bąbelki powietrza (ciasto będzie puszyste). Wylać masę do wyłożonej papierem tortownicy (tylko spód), wyrównać wierzch i poukładać na nim kawałki rabarbaru (można je delikatnie zatopić w cieście). Piec około 30 minut w 180 stopniach. Studzić w wyłączonym piekarniku. Mleko i cukier puder połączyć w takiej ilości, by otrzymać konsystencję lukru, oblać gotowe ciasto.
Aż się prosi o zjedzenie ;P
OdpowiedzUsuńCóż za pyszności! Poproszę kawałek! :)
OdpowiedzUsuńWow, ale smakowicie wygląda <3
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie, nigdy nie jadłam ciasta z rabarbarem, chyba czas to zmienić :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar :) Pysznie ten biszkopt wygląda kawałek bym go gryzła :)
OdpowiedzUsuńSuper post ! :) Obserwujemy?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam na:
www.vvbre.blogspot.com
bardzo lubię takie ciasto:)
OdpowiedzUsuńCiasta biszkoptowe bardzo lubię. Szczególnie za smak. Pięknie wyrośnięte. Podoba mi się lukier nas mleku :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńMoja mama właśnie upiekła ciacho z rabarbarem :) Jak dobrze że jestem w domu i mogę sobie zjeść :D Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńNatalio super pomysł na pyszne ciacho, i to jeszcze z moim ukochanym rabarbarem :-)
OdpowiedzUsuńZ rabarbarem? Uwielbiam wszystko z rabarbarem!:)
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta do herbaty, kawy.
OdpowiedzUsuńna dzień mamy zrobię;D
OdpowiedzUsuńuwielbiam rabarbar :)
OdpowiedzUsuńJaki ładny równy, wyrośnięty :)
OdpowiedzUsuńJa jakoś jeszcze nic z rabarbarem nie jadłam w tym sezonie, muszę nadrobić :)
OdpowiedzUsuńWypieki z rabarbarem to coś wspaniałego! Biszkopt prezentuje się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne ciacho :) też staram się korzystać z sezonu rabarbarowego :)
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo mi się podoba na pewno wypróbuje:)
OdpowiedzUsuńrabarbar <3 cuuudo! :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto pamiętam z dzieciństwa, niezapomniany smak. Rabarbar rósł w ogrodzie, więc był pod ręką i zawsze świeży. Biszkopt ubijany trzepaczką wymagał trochę czasu ale za to smakował wybornie:)
OdpowiedzUsuńHey, I am not sure if my comment from last night was send or not... so I will just comment again (sorry if you have two comments from me now). First of all - I love rhubard too and had rhubarb cake a couple of weeks back. Second I love avocado oil too and my mother used to use it when I was a child. Currently I use almond oil for my face night care, but I think I will try avocado oil when I am done with the almond one ;) I LOVE black soap! I have an African black soap that I am using to clean my face at night and I really LOVE it. I use coconut oil to remove make up from my eyes and then the soap to clean the rest of my face and I think I will never ever again use anything else. So you should give it a try ;)
OdpowiedzUsuńXx
Larissa
conscious lifestyle of mine
Może bym się pokusiła i upiekła? :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńSuper, szybkie i proste ciasto. U mnie jutro również wypiek z rabarbarem ;).
OdpowiedzUsuńPysznie i porywam kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńAle zgrałyśmy się smakowo! U mnie dziś Muffiny z rabarbarem i cytrynką!;) Sezon trwa, więc trzeba wykorzystywać jego dobrodziejstwa...:) Uwielbiam biszkopt i na pewno wypróbuję ten przepis! Pychota!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto z rabarbarem<3 :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie rbiłam takiego ciasta z rabarbarem, bo zawsze robie na kruchym, ale ta opcja wydaje sie lzejsza :)
OdpowiedzUsuńBiszkopty :) Mniam, mniam :) Ale pyszności! Ciasto prezentuje się naprawdę pysznie. Lubię rabarbar :) Pozdrowionka serdeczne! Miłego weekendu życzę. :)
OdpowiedzUsuńWyszedł wspaniały ,ciasto puszyste.
OdpowiedzUsuńUwielbiam właśnie takie ciasta z owocami,przy których,
nie potrzeba specjalnych umiejętności..i są zawsze udane .
No ,no,no wciąż nas zaskakujesz z czego bardzo się cieszymy
i korzystamy z twych przepisów i czekamy na dalsze )
Pozdrawiam
Another fab recipe. Glad you are such a wonderful cook.
OdpowiedzUsuńhttps://www.completefoods.co/diy/recipes/bioharmony-advanced-reviews-science-natural-supplements-does-it-work