maja 16, 2016

Bułeczki z rabarbarem

Bułeczki z rabarbarem przepis
Bułeczki z rabarbarem 
Bułeczki z rabarbarem przepis
Bułeczki z rabarbarem przepis
Chyba nie ma nic lepszego niż ciasto drożdżowe z owocami, dlatego dziś sezon rabarbarowy rozpoczniemy od najlepszych zawijanych drożdżówek z rabarbarem. 

Ciasto na bułeczki z rabarbarem wykorzystywałam już między innymi w moich cynamonowych bułeczkach  i myślałam, że żadne inne nie są w stanie posmakować mi bardziej. Pomyliłam się - kwaskowaty rabarbar i puszyste ciasto oblane słodką polewą z kremowego serka to naprawdę strzał w dziesiątkę i będzie to chyba mój ulubiony przepis na domowe drożdżówki. Bardzo polecam, smacznego:)

Polecam też inne moje przepisy z rabarbarem:)

AKTUALIZACJA: Koniecznie wypróbujcie też puszystych jak chmurka mlecznych bułeczek japońskich :


Bułeczki z rabarbarem, składniki:

do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:

na 12-15 bułeczek:

ciasto (przepis stąd):

szklanka mleka,
2 jajka,
80 g  cukru,
125 g roztopionego masła,
szczypta soli,
640 g mąki pszennej,
30 g świeżych drożdży


nadzienie:
7-10 łodyg rabarbaru,
1/2-3/4 szklanki cukru,
łyżka miękkiego lub rozpuszczonego masła,

polewa:

1/4 szklanki śmietankowego kremowego serka w temperaturze pokojowej (typu Almette, ważne, by serek nie był mocno słony),
łyżka miękkiego masła,
1 i 1/4 szklanki cukru pudru,
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
3 - 4 łyżki ciepłego mleka


Bułeczki z rabarbarem, przygotowanie:


Połączyć mleko i cukier, podgrzać (mleko ma być ciepłe, ale nie bardzo gorące). Wkruszyć drożdże, wymieszać i odstawić na 5 minut. Przesianą mąkę wymieszać z solą, dodać jajka, rozpuszczone i lekko przestudzone masło oraz drożdże z mlekiem. Ciasto wyrobić, najlepiej mieszadłami do ciasta drożdżowego (ok. 10-15 minut, można podsypać delikatnie mąką). Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na  godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm na kształt prostokąta o wymiarach ok. 30×50 cm. Posmarować równomiernie masłem. Posypać równomiernie cukrem, ułożyć rabarbar pokrojony w plasterki i zwinąć w rulon. Kroić na plastry, ułożyć na wyłożonej papierem blaszce, odstawić na ok. 45 minut do ponownego wyrośnięcia (jeśli bułeczki mają być do odrywania, nie trzeba zostawiać odstępów lub zostawić małe przerwy). Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut. Polewa - połączyć wszystkie składniki oprócz mleka (na kremową masę), dolać tyle ciepłego płynu lub serka, ile potrzeba do płynnej konsystencji lukru, oblać gotowe bułeczki.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


33 komentarze:

  1. Pyszne, porywam jedną na kolację :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. z chęcią bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają mega apetycznie ;) W czwartek robiłam ciasto z rabarbarem :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Z rabarbarem muszą być wyborne ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto pyszne, ale ta polewa to bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm pyszności !
    Taka zjadłabym jutro na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. OOOO ja chcę największy kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, idealne na śniadanie, którego jeszcze nie jadłam :)
    http://zyciepelnekoloru.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Takim bułeczkom nie można odmówić:)pyszne

    OdpowiedzUsuń
  10. Fenomenalne :) Mam rabarbaru pod dostatkiem, więc planuję je zrobić w weekend. Zrobiłaś mi na nie wielką ochotę. Ciekawe czy mi też wyszły by takie apetyczne. Uwielbiam Twoje wypieki :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają bosko, ja bardzo lubię wszelkie wypieki z rabarbarem:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj mamuniu, wyglądają bosko!
    No i trafiłaś nimi w dziesiątkę, bo od kilku dni myślę właśnie o czymś takim... :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne bułeczki, nie ma to jak drożdżowe wypieki jeszcze z rabarbarem, poezja.

    OdpowiedzUsuń
  14. Strasznie nie lubiłam ciasta z rabarbarem w dzieciństwie. Może jednak biorąc pod uwagę, iż smak mi się od tego czasu trochę zmienił to może i rabarbar zyskał uznanie... Ale tylko w takiej wersji. Kompot nadal odpada :P

    OdpowiedzUsuń
  15. A jak patrzyłam na zdjęcie to nie miałam pojęcia co to jest :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Od bardzo dawna nie jadłam żadnego cista z rabarbarem, a szkoda, bo rabarbar kojarzy mi się z dzieciństwem :) Twoje bułeczki wyglądają fantastycznie. Z chęcią zjadłabym jedną, najlepiej jeszcze ciepłą :)

    OdpowiedzUsuń
  17. nigdy jeszcze nie robiłąm takich zczepionych bułeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kocham kompot z rabarbaru :)

    OdpowiedzUsuń
  19. mniam! :) a rabarbar wczoraj kupiłam i będę coś kombinować :)

    OdpowiedzUsuń
  20. zdecydowanie moje smaki lubię takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Kocham rabarbar, w ten weekend będę robiła z niego dżem ;)
    Takie bułeczki też już kiedyś robiłam, wyszły niesamowite!

    OdpowiedzUsuń
  22. To normalnie wygląda FANTASTYCZNIE

    OdpowiedzUsuń
  23. Ciekawie wyglądają te Twoje bułeczki:) Rabarbar - bardzo sezonowo! Zjadłabym i to już!:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger