Bułeczki z rabarbarem |
Ciasto na bułeczki z rabarbarem wykorzystywałam już między innymi w moich cynamonowych bułeczkach i myślałam, że żadne inne nie są w stanie posmakować mi bardziej. Pomyliłam się - kwaskowaty rabarbar i puszyste ciasto oblane słodką polewą z kremowego serka to naprawdę strzał w dziesiątkę i będzie to chyba mój ulubiony przepis na domowe drożdżówki. Bardzo polecam, smacznego:)
Polecam też inne moje przepisy z rabarbarem:)
AKTUALIZACJA: Koniecznie wypróbujcie też puszystych jak chmurka mlecznych bułeczek japońskich :
Polecam też inne moje przepisy z rabarbarem:)
AKTUALIZACJA: Koniecznie wypróbujcie też puszystych jak chmurka mlecznych bułeczek japońskich :
Bułeczki z rabarbarem, składniki:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:
na 12-15 bułeczek:
ciasto (przepis stąd):
szklanka mleka,
2 jajka,
80 g cukru,
125 g roztopionego masła,
szczypta soli,
640 g mąki pszennej,
30 g świeżych drożdży
nadzienie:
7-10 łodyg rabarbaru,
1/2-3/4 szklanki cukru,
łyżka miękkiego lub rozpuszczonego masła,
polewa:
1/4 szklanki śmietankowego kremowego serka w temperaturze pokojowej (typu Almette, ważne, by serek nie był mocno słony),
łyżka miękkiego masła,
1 i 1/4 szklanki cukru pudru,
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
3 - 4 łyżki ciepłego mleka
ciasto (przepis stąd):
szklanka mleka,
2 jajka,
80 g cukru,
125 g roztopionego masła,
szczypta soli,
640 g mąki pszennej,
30 g świeżych drożdży
nadzienie:
7-10 łodyg rabarbaru,
1/2-3/4 szklanki cukru,
łyżka miękkiego lub rozpuszczonego masła,
polewa:
1/4 szklanki śmietankowego kremowego serka w temperaturze pokojowej (typu Almette, ważne, by serek nie był mocno słony),
łyżka miękkiego masła,
1 i 1/4 szklanki cukru pudru,
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
3 - 4 łyżki ciepłego mleka
Bułeczki z rabarbarem, przygotowanie:
Połączyć mleko i cukier, podgrzać (mleko ma być ciepłe, ale nie bardzo gorące). Wkruszyć drożdże, wymieszać i odstawić na 5 minut. Przesianą mąkę wymieszać z solą, dodać jajka, rozpuszczone i lekko przestudzone masło oraz drożdże z mlekiem. Ciasto wyrobić, najlepiej mieszadłami do ciasta drożdżowego (ok. 10-15 minut, można podsypać delikatnie mąką). Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm na kształt prostokąta o wymiarach ok. 30×50 cm. Posmarować równomiernie masłem. Posypać równomiernie cukrem, ułożyć rabarbar pokrojony w plasterki i zwinąć w rulon. Kroić na plastry, ułożyć na wyłożonej papierem blaszce, odstawić na ok. 45 minut do ponownego wyrośnięcia (jeśli bułeczki mają być do odrywania, nie trzeba zostawiać odstępów lub zostawić małe przerwy). Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut. Polewa - połączyć wszystkie składniki oprócz mleka (na kremową masę), dolać tyle ciepłego płynu lub serka, ile potrzeba do płynnej konsystencji lukru, oblać gotowe bułeczki.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Pyszne, porywam jedną na kolację :-)
OdpowiedzUsuńz chęcią bym się poczęstowała :)
OdpowiedzUsuńMmmm jaka rabarbarowa uczta :)
OdpowiedzUsuńWyglądają mega apetycznie ;) W czwartek robiłam ciasto z rabarbarem :D
OdpowiedzUsuńZ rabarbarem muszą być wyborne ;)
OdpowiedzUsuńAle fajne ciasto!
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne, ale ta polewa to bajka :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam rabarbar! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar :)
OdpowiedzUsuńMmm pyszności !
OdpowiedzUsuńTaka zjadłabym jutro na śniadanie :)
Bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńJak malowane! <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar<3
OdpowiedzUsuńOOOO ja chcę największy kawałek :D
OdpowiedzUsuńomom ja chcę ze trzy takie;D
OdpowiedzUsuńMmm, idealne na śniadanie, którego jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńhttp://zyciepelnekoloru.blogspot.com/
Takim bułeczkom nie można odmówić:)pyszne
OdpowiedzUsuńFenomenalne :) Mam rabarbaru pod dostatkiem, więc planuję je zrobić w weekend. Zrobiłaś mi na nie wielką ochotę. Ciekawe czy mi też wyszły by takie apetyczne. Uwielbiam Twoje wypieki :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bosko, ja bardzo lubię wszelkie wypieki z rabarbarem:)
OdpowiedzUsuńOj mamuniu, wyglądają bosko!
OdpowiedzUsuńNo i trafiłaś nimi w dziesiątkę, bo od kilku dni myślę właśnie o czymś takim... :)
Cudowne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńPyszne bułeczki, nie ma to jak drożdżowe wypieki jeszcze z rabarbarem, poezja.
OdpowiedzUsuńStrasznie nie lubiłam ciasta z rabarbarem w dzieciństwie. Może jednak biorąc pod uwagę, iż smak mi się od tego czasu trochę zmienił to może i rabarbar zyskał uznanie... Ale tylko w takiej wersji. Kompot nadal odpada :P
OdpowiedzUsuńA jak patrzyłam na zdjęcie to nie miałam pojęcia co to jest :D
OdpowiedzUsuńOd bardzo dawna nie jadłam żadnego cista z rabarbarem, a szkoda, bo rabarbar kojarzy mi się z dzieciństwem :) Twoje bułeczki wyglądają fantastycznie. Z chęcią zjadłabym jedną, najlepiej jeszcze ciepłą :)
OdpowiedzUsuńnigdy jeszcze nie robiłąm takich zczepionych bułeczek :)
OdpowiedzUsuńKocham kompot z rabarbaru :)
OdpowiedzUsuńmniam! :) a rabarbar wczoraj kupiłam i będę coś kombinować :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie moje smaki lubię takie połączenie :)
OdpowiedzUsuńKocham rabarbar, w ten weekend będę robiła z niego dżem ;)
OdpowiedzUsuńTakie bułeczki też już kiedyś robiłam, wyszły niesamowite!
To normalnie wygląda FANTASTYCZNIE
OdpowiedzUsuńCiekawie wyglądają te Twoje bułeczki:) Rabarbar - bardzo sezonowo! Zjadłabym i to już!:)
OdpowiedzUsuńExactly what I was looking for, I was planning to make a this recipe. Thanks ��
OdpowiedzUsuńhttps://www.completefoods.co/diy/recipes/bioharmony-advanced-reviews-the-right-way-to-weight-loss-learn-the-best-diet-plan-in-the-world