Na blogach kulinarnych królują teraz przepisy z rabarbarem i młodą kapustą. Ja również korzystam z sezonu i dziś proponuję szybkie i bardzo pożywne danie z kapusty, które może być smacznym dodatkiem do mięs lub stanowić samodzielne danie - my zjedliśmy ją na obiad:) Przyrządzając danie, koniecznie posypmy je dużą ilością koperku - idealnie komponuje się ze wszystkimi składnikami i dodaje potrawie świeżości. Smacznego:)
mała główka młodej kapusty,
duża marchewka,
250 g pieczarek,
kiełbasa lub chudy boczek,
duży pęczek koperku,
4 liście laurowe,
8 ziarenek ziela angielskiego,
duża cebula lub biała część pora,
ząbek czosnku,
łyżeczka soli (lub do smaku),
1 i 1/2 szklanki wody
Marchewkę, pieczarki i kiełbasę pokroić w plasterki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchewkę podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, po kilku minutach dodać pieczarki, kiełbasę i cebulę. Smażyć do zarumienienia wędliny i zeszklenia cebuli (czosnek dodać pod koniec smażenia). Poszatkować kapustę, zalać wodą, dodać przyprawy i dusić na małym ogniu do miękkości (ok. 20-25 minut). 10 minut przed końcem duszenia do kapusty dodać podsmażone składniki. Posypać posiekanym koperkiem.
kocham młodą kapustkę :) ale ja jak robię to albo z pieczarkami tylko (choć mniej mi smakuje) albo właśnie z kiełbaską :) czasem też robimy z konserwą :P
OdpowiedzUsuńW tym roku nie robiłam ale już kilka razy miałam ochotę, tylko ciążą na mnie słowa starszyzny "nie kupuj za wcześnie bo przenawożona"
młodą kapuchę uwielbiam! :) mam zaplanowaną na jutro jako dodatek do obiadu :) akurat jutro zamierzam przetestować wersję z pieczarkami bo zazwyczaj robiłam inną :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka leci :-)
OdpowiedzUsuńRównież obserwuje
Dla mnie bez kiełbasy ;)
OdpowiedzUsuńU mnie młoda kapusta bedzie obowiązkowo w tym tygodniu😀
OdpowiedzUsuńmłoda kapusta jest bardzo smaczna:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam a twój przepis....chętnie wypróbuję
OdpowiedzUsuńJuż kilka razy widziałam taki przepis na młodą kapustkę z pieczarkami, nie robiłam takiej, musze spróbować koniecznie.
OdpowiedzUsuńDzisiaj miałam młodą kapustkę na obiad ale jakże jej daleko do tego o czym piszesz...
OdpowiedzUsuńUwielbiam smak młodej kapusty, jest zupełnie inny niż ,,starej"
OdpowiedzUsuńPysznie :-) dzisiaj nagotowałam cały duży gar młodej kapuchy :-)
OdpowiedzUsuńZjadłabym ! mmmmm...
OdpowiedzUsuńTaka jak lubię najbardziej. Aż mi ślinka cieknie na widok tego dania. Ostatnio robiłam samą. Teraz z chęcią sięgnęłabym po taką z kiełbasą. Mniam. Trzeba korzystać póki młodej kasuty jest pod dostatkiem. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam młodą kapustkę
OdpowiedzUsuńpyszotka;D
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe, nigdy nie jadłam takiego lub podobnego dania...wygląda mega zdrowo
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, sama uwielbiam młodą kapustę :D. Ciekawa jestem ogólnego smaku, bo wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię młodą kapustkę :)
OdpowiedzUsuńOj ale smaka mi narobiłaś jutro robię kapuchę ;)
OdpowiedzUsuńBrzmi ciekawie:))
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie:)
OdpowiedzUsuńMłoda kapusta - najlepsza. Twoje danie prezentuje się bardzo apetycznie. Nigdy wcześniej nie próbowałam takiej wersji. Jak zwykle więc zaskakujący przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńTaka smakowita :D
OdpowiedzUsuńMłoda kapustka jest pyszna. Uwielbiam ją w daniach :)
OdpowiedzUsuńtaaak.. młoda kapusta! mmmm... <3 uwielbiam, z dużą ilością koperku!
OdpowiedzUsuńMłoda kapusta...pyszna sprawa! Tak jak poprzednik bardzo lubię w asyście koperku i młodych ziemniaczków:) Bo proste jest pyszne!
OdpowiedzUsuńPyszna, bardzo chętnie bym zjadła.
OdpowiedzUsuńIn love with this recipe. Thanks for sharing :)
OdpowiedzUsuńhttps://medium.com/@dailyhealthcoverage/bioharmony-advanced-reviews-science-natural-supplements-does-it-work-75356ac8515