Kuchnia indyjska jest moją drugą ulubioną kuchnią świata. Kiedy mam ochotę na coś ostrzejszego, zawsze inspirują mnie jej smaki. Dziś proponuję pożywną zupę jarzynową z dużą ilością pietruszki i przyprawy curry. Możemy dorzucić do niej mieszankę ulubionych warzyw i poeksperymentować z innymi indyjskimi przyprawami, na przykład z kurkumą. Będzie pyszna z dodatkiem ryżu basmati. Smacznego:)
1-1.5 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego,
4 korzenie pietruszki,
2 małe marchewki,
5-6 łyżek czerwonej soczewicy,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
pół małej cukinii,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
gałązka selera naciowego,
3-4 czubate łyżeczki curry,
kilka łyżek natki pietruszki lub kolendry,
100 g ugotowanego ryżu,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili
Drobno posiekać cebulę, czosnek i seler naciowy. Cukinię pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszki w plastry. Na niewielkiej ilości tłuszczu przesmażyć warzywa, a kiedy się zeszklą, dodać curry. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze minutę. Zalać całość bulionem, doprawić, gotować na małym ogniu do miękkości warzyw (ok. 20 minut). W połowie gotowania dodać soczewicę. Gdy jarzyny będą miękkie, dodać koncentrat, wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Do miseczek nałożyć porcję ryżu, zalać zupą i posypać natką pietruszki lub kolendry.
wyglada pysznie, uwielbiam zupy:)
OdpowiedzUsuńOstatnio odkrywam smaki pietruszki, której wcześniej nie lubiłam. Bardzo ciekawa zupka :-)
OdpowiedzUsuńFajna zupka, zjadłabym
OdpowiedzUsuńNie ja nie przepadam za ostrym. Ale ciekawa ta zupka.
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszytko co ostre, taka zupka musi być bardzo zdrowa :)
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńindyjskie smaki jak i orientalne bardzo lubię :) pyszna propozycja na zupę :)
OdpowiedzUsuńnie jadłam takiej zupy, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kuchnie indyjską chociaż sama bardzo rzadko przygotowuję takie potrawy. Zwykle kończy się na przyprawach tej kuchni. Dzięki Tobie może choć trochę się to zmieni. Ten przepis od razu zapisuję :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym całą :D
OdpowiedzUsuńThis looks so good! We had soup yesterday too. We have one with lentils, coconut milk and thai spices. So yummy and perfect for the weather which suddely turned so bad again. Thanks a lot for your last comment! It was nice to read that you are not a sugar junkie either ;) so many people are badly addicted so I think we are really doing great :)
OdpowiedzUsuńAlso thanks for the inspo about making a post about spirituality... I will think about it!
Xx
Larissa
conscious lifestyle of mine
jakby ktoś mi taką zupkę przygotował to zjadłabym raz dwa :))
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Klaudią... wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńmhm pachną mi te przyprawy:D
OdpowiedzUsuńi ślinka cieknie;D
OdpowiedzUsuńZupka wygląda bardzo apetycznie. Lubię nieco pikantniejsze smaki od czasu do czasu. A przy okazji jest bardzo zdrowo, moc jarzyn - pycha. Oczywiście na prowadzenie na pewno wysuwają się smakowo korzenie pietruszki. Super :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda.
OdpowiedzUsuńNie ma nic lepszego niż taka domowa, konkretna zupka!
OdpowiedzUsuńZa kuchnią indyjską jednak nie przepadam. Po prostu bardzo nie lubię curry i nie jestem w stanie zjeść nic, czym jest to przyprawione :(
OdpowiedzUsuńZbyt często nie jadam potraw kuchni indyjskiej, ale ta zupka mi się bardzo podoba :) Zapowiada się bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńJa od niedawna oswajam się z kuchnią indyjską i muszę powiedzieć, że coraz bardziej mi smakuje. Twoja zupa na pewno przypadłaby mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńMożna jeść zupę z pietruszki? :D
OdpowiedzUsuńZupa wygląda bardzo apetycznie. Ma fajny kolorek i bogaty skład. Jak zwykle- pysznie :)
OdpowiedzUsuńzupa wygląda przepysznie, zjadłabym!
OdpowiedzUsuńCiekawa zupa, pietruszkę uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńNa pewno fajnie smakuje tyle zdrowych produktów - super muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pikantne zupy jednak pózniej strasznie piecze mnie gardło,to jednak nie zmienia faktu że i tak je jem heh
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)
pozdrawia moze zaobserwujemy?
Musiała być pyszna! Lubię posmak pietruszki, zwłaszcza tak gęsto posypanej i baardzo lubię kuchnię indyjską, choć w szczególności propozycje na "drugie danie". Kurcza Tikka Masala czy Butter Chicken są moimi ulubionymi!
OdpowiedzUsuńTakie zupy to ja lubię :D
OdpowiedzUsuńPitruszka mniami
OdpowiedzUsuńZupy mogę jeść hektolitrami, a ta zapowiada się wyjątkowo pysznie... z pewnością się skuszę i spróbuję :)
OdpowiedzUsuńWOW what an amazing recipe. you sure know how to make a mouth water ��
OdpowiedzUsuńhttps://www.streetinsider.com/SI+Newswire/Sugar+Balance+Reviews+-+Does+It+Really+Work%3F/16502770.html