maja 23, 2016

Sałatka z gorgonzolą, rukolą i pomidorami

Dziś prosty i szybki przepis na lekką sałatkę z gorgonzolą. Do jej przygotowania możemy użyć dowolnego sera z niebieską pleśnią, który wspaniale łączy się ze słodyczą pomidorów i zielonego groszku.  Sałatkę skropiłam prostym dressingiem z oliwy i odrobiny octu balsamicznego. Będzie wspaniałym dodatkiem do mięs z grilla. Smacznego:)

garść rukoli,
ok. 60 g gorgonzoli,
duży pomidor,
1/2 szklanki zielonej fasolki szparagowej,
3-4 łyżki zielonego groszku,
2 łyżki pestek słonecznika,
garść ulubionych kiełków,
oliwa i ocet balsamiczny do skropienia sałatki

Groszek i fasolkę zblanszować lub ugotować krótko na parze, ostudzić. Na talerzu ułożyć rukolę, groszek, fasolkę i cząstki pomidora. Pokruszyć ser. Posypać całość ziarnami słonecznika i kiełkami. Skropić oliwą i octem balsamicznym.


34 komentarze:

  1. Wszystko co lubię w jednej sałatce :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Długo nie lubiłam rukoli, jakoś mi przeszkadzał jej smak. Od niedawna jesteśmy w wielkiej komitywie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super połączenie składników! Sałatka na pewno jest przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sympatyczna i apetyczna!

    OdpowiedzUsuń
  5. OD RAZU SIĘ GŁODNA ZROBIŁAM.

    OdpowiedzUsuń
  6. This looks like a really nice salad. I love sprouts! We also had salad tonight, with greens, carrots and chickpeas with a homemade mango-dressing. Soooo good :)
    Yesterday I went to trade fair for organic food and tried so many new products fot our business (and maybe also for the blog) and I had soooo much fun. I am sure you would also love that, so maybe you should join me next time ;)
    Xx
    Larissa
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  7. Naczytałam się ostatnio wiele dobrego o rukoli, szkoda że brzuch mnie po niej boli :(

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglada przesmacznie ;) obłęd

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystko lubię a pomidorki to już wgl ;)
    I tak wiosennie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystko fajnie pięknie...oprócz tej gorgonzoli :D
    Jak się ją, że tak powiem "wywali" z sałatki to będzie ok, czy nie bardzo? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz ją zastąpić fetą albo serkami typu brie, w ostateczności możesz wcale nie dodawać sera:)

      Usuń
  11. Mój stosunek do gorgonzoli bywał różny. Stanęło na tym, że nawet ją polubiłam. Z chęcią bym rozsmakowała się w tej sałatce. Wiosenna, kolorowa, pyszna. Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie sałatki są najlepsze i najpyszniejsze

    OdpowiedzUsuń
  13. Taką sałatkę mogę jeść codziennie uwielbiam - no i najważniejsze dla mnie jest dietetyczna:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mm wygląda smakowicie!:)
    Zapraszam do obserwacji naszego bloga!

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam takie zielone sałatki ;) I groszek, jako moja wielka miłość, pewnie dodać jego podwójną porcję!

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie lubię rukoli, ale gdyby zastąpić ją czymś innym, byłoby super :)

    OdpowiedzUsuń
  17. pyszna i zdrowa :) sałatki jadam dość często :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Właśnie - do grila... Super przepis

    OdpowiedzUsuń
  19. Ser i nasionka lub orzechy, to idealne połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jedne z moich ulubionych składników sałatkowych zawarte w jednej...Czytam: gorgonzola, pomidory, rukola, ale widzę..groszek zielony, któremu nie mogę się od zawsze oprzeć i którego wciąż czuję niedosyt! Świeżo, zdrowo, kolorowo! To, co lubię!:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger