Szarlotka z budyniem |
Przepis znalazłam tutaj.
Jeśli szukacie przepisu na jabłecznik z budyniem, polecam również moją szarlotkę słoneczną z budyniem pomarańczowym:
Szarlotka z budyniem, składniki:
na blaszkę o wymiarach 25x25cm lub trochę większą:
1 kg jabłek (może być więcej),
2 budynie waniliowe (w torebkach po 40 g),
4 łyżki cukru,
750 ml mleka,
450 g mąki,
250 g zimnego masła,
szklanka cukru pudru,
jajko,
2 żółtka,
2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier puder i cynamon do posypania ciasta,
kilka łyżek bułki tartej
Szarlotka z budyniem, przygotowanie:
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Lekcje w kuchni
Apple and Pudding Shortcake Recipe:
1 kg of apples (or slightly more)
450 g of flour,
250 g of cold butter (diced),
1 cup of powdered sugar (cup =250ml),
1 egg,
2 egg yolks,
2 Tbsp of sour cream or greek yoghurt,
1 tsp of baking powder,
few Tbsp of breadcrumbs,
750 ml of milk,
4 tbsp of sugar,
2 packages of vanila pudding mix (40 g each, each one requires 500 ml of milk)
Prepare the crust: mix the flour, sugar and baking powder. Add the butter and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg, 2 egg yolks and sour cream. Divide the crust in half, place on part on the bottom of your baking tray (26 cm spring form pan or 24x24 square pan - you can also use slightly bigger one) and cover another part with plastic wrap. Chill both parts of the crust in the fridge for an hour or overnight (you can also place the crust in the freezer for few minutes Prick the crust in a pan with a fork and sprinkle some breadcrumbs to prevent it from soaking. Add diced, peeled apples.
Prepare the pudding according to package instructions, but using just 750 ml of milk and 4 tbsp of sugar. Pour the hot pudding over the fruit. Crumble the remaining pastry into big lumps and place them on top of the pudding. Bake for 45 minutes in 200 C (cover with some baking paper, if browns too quickly on top). Let cool completely. Optionally, dust with powdered sugar. Enjoy:)
ale mi zrobiłaś smaka :D
OdpowiedzUsuńależ apetyczne ciasto:)
OdpowiedzUsuńJeju, uwielbiam absolutnie taką szarlotkę! Coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę pysznie :)
OdpowiedzUsuńOmnomom... szkoda, że nie można się poczęstować przez monitor :)
OdpowiedzUsuńZa szarlotką z budyniem nie przepadam ale Twoja wyglada tak apetycznie, że zjadłabym chociaż kawałek ;)
OdpowiedzUsuńSzarlotkę z budyniem bardzo lubię. Ona faktycznie szybko znika, ale jej plusem jest to, że można się nią najeść. To za sprawą budyniu :)
OdpowiedzUsuńJuż od bardzo długiego czasu nie jadłam budyniowego ciasta. Nie każde budyniowe też lubię, ale takie szarlotkowe na bank by mi smakowało. Mniam - i to jak :) Pozdrawiam serdecznie! Miłego weekendu :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taką szarlotkę :)
OdpowiedzUsuńApetyczna! Szkoda ze u mnie na razie krucho z czasem na wypieki
OdpowiedzUsuńto + kawa = <3 !
OdpowiedzUsuńW takiej wersji jeszcze nie jadłam. Pyszna musi być :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę z budyniem, u mnie zawsze chcą różowy budyń :)
OdpowiedzUsuńmniam:D
OdpowiedzUsuńa ja uważamm że to zbrodnia dodawać budyń do jabłek :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam:)<3
OdpowiedzUsuńmhmmm ale bym zjadła;D
OdpowiedzUsuńCudowna ci wyszła kochana :-) wspaniała :-)
OdpowiedzUsuńdostojna;D
UsuńPamietam jej smak, babcia taką robi, pycha!
OdpowiedzUsuńZa taki minus to ja chyba jednak zrobię to ciasto ;) Wygląda naprawdę bardzo smacznie. Chyba nigdy jeszcze nie jadłam takiej wersji szarlotki z budyniem więc do będzie debiut nie tylko w przygotowaniu, ale i konsumpcji:)
OdpowiedzUsuńSzarlotki z budyniem to jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńbudyń i jabłka to boskie połączenie :)
OdpowiedzUsuńWitam, budynie przygotowuję wg przepisu na opakowaniu i do tego dodaję dodatkowo jeszcze 4 łyżki cukru i 750ml mleka? Czy gotuję 2 budynie na 750ml mleka i 4 łyżkach cukru? Proszę o odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńGotujemy 2 budynie na 750 ml mleka i 4 łyżkach cukru, zaraz poprawię w przepisie, żeby było czytelniej☺ Miłego pieczenia☺
UsuńBardzo dziękuję za wyjaśnienie :)
UsuńNice recipe. really like it, thanks
OdpowiedzUsuńhttps://ventsmagazine.com/2020/03/03/sonus-complete-for-tinnitus-reviews-does-it-really-work/
Natalia, would you be able to translate this recipe into English
OdpowiedzUsuńTranslation's ready :)
UsuńSuper apetyczna recepta Szarlotki z budyniem napewno upieke
OdpowiedzUsuń