W trakcie panujących upałów naszym pierwszym wyborem niekoniecznie są zupy, ale w sezonie na młodą kapustę warto przygotować pożywną zupę jarzynową. Taka delikatna zupa kapuściana będzie idealna na chłodniejsze dni lata. Ja użyłam do jej przygotowania mnóstwa świeżych ziół, które nadają daniu wiosennego aromatu. Swoją przyrządziłam na wywarze jarzynowym, ale jeśli chcemy, by zupa nabrała innego charakteru, możemy przygotować ją na tradycyjnym bulionie. Smacznego:)
1.5 l domowego wywaru (jarzynowego lub mięsnego),
główka młodej kapusty,
3 małe ziemniaki,
2 marchewki,
2 łodygi selera naciowego,
biała część pora lub mała cebula,
2 małe ząbki czosnku,
duży pęczek koperku,
kilka czubatych łyżek natki pietruszki,
kilka łyżek posiekanego szczypiorku,
sól i pieprz (do smaku)
Poszatkować kapustę. Pozostałe warzywa pokroić w małą kostkę. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć jarzyny, drobno posiekaną cebulę i czosnek (czosnek dodajemy pod koniec smażenia). Gdy całość się zeszkli, zalać wszystko wywarem i dodać poszatkowaną kapustę. Gotować na małym ogniu do miękkości składników (ok. 20 minut). Dodać posiekane świeże zioła, doprawić do smaku.
Wyglada bardzo smacznie i na pewno taka jest... a do tego jaka zdrowa ;)
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię takie zupki:)
OdpowiedzUsuńja tak samo:)
UsuńMuszę przyznać, że nigdy nie jadłam takiej zupy :) U mnie zwykle gości rosół, ogórkowa albo ryżyk :D Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńAle fajna, smaczna i zdrowa wiosenna zupka. Chyba jutro zrobię sobie jarzynową :)
OdpowiedzUsuńTypowo wiosenna zupka ;)
OdpowiedzUsuńZawsze ja tu wchodze jestem mega glodna ;) zpka wyglada smakowice
OdpowiedzUsuńTo moja ukochana zupka :-)
OdpowiedzUsuńTakie zupy uwielbiam :) Niosą samo dobro młodych warzyw. Koniecznie trzeba teraz tak gotować, bo potem warzywa nie mają już takiego smaku :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, podczas upałów nie bardzo mamy smak na zupy, ale taką jarzynową z młodej kapusty bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńwspaniała wiosenna propozycja :)
OdpowiedzUsuńTakiej zupki jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńOjojjj aż mi zapachniało. Pyszny pomysł, chyba spróbuję ugotować taką zupkę
OdpowiedzUsuńtak dawno juz nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńświeża wiosenna zupka;D
OdpowiedzUsuńlubię, ale niestety nie mogę jeść.:(
OdpowiedzUsuńSmakowita letnia zupka :)
OdpowiedzUsuńwspaniała zupa, uwielbiam zupę z młodej kapusty. teraz kapusta jest przepyszna. pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńSuper jest taka zupka. Uwielbiam takie z młodej kapusty :) W ogóle młodą kapustę lubię po wszech miar i bardzo mnie cieszy, że sezon na nią w pełni. Pyszotka :) Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńoh jak ładnie zielono :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie sezonowe zupy! :)
OdpowiedzUsuńNigdy takowej nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie pycha!
OdpowiedzUsuńWiosennie i na bogato, popieram :)
OdpowiedzUsuńI love simply veggies soups like this. I make them quite often. However I am pretty bored of the "normal" veggie broth. What do you use? Have you ever tried to make your own broth? If yes, how? I am thinking about doing it, but I tried once and I was not good at all :(
OdpowiedzUsuńXx
Larissa
conscious lifestyle of mine
ojej, aż zgłodniałam!
OdpowiedzUsuńSandicious
Obowiązkowo w sezonie ;)
OdpowiedzUsuńTaka zupa to smak mojego dzieciństwa. Pamiętam, że mama bardzo często robiła nam podobną. Chętnie wypróbuję i Twoją wersję takiej zupy z młodej kapusty :)
OdpowiedzUsuńHmm, jak to musi ładnie pachnieć. O smaku nie mówiąc :D
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam o takiej zupie :) My od wczoraj mamy brokułową, jest pyszna! :)
OdpowiedzUsuńPatrząc na zdjęcie zapach świeżych warzyw unosi się w powietrzu! Mniam:)
OdpowiedzUsuńYUMMY!! This recipe sounds wonderful :) Thanks for sharing
OdpowiedzUsuńhttps://www.streetinsider.com/SI+Newswire/BioHarmony+Advanced+Review+-+Latest+Report+Released/16442020.html