maja 30, 2016

Zupa z młodej kapusty

W trakcie panujących upałów naszym pierwszym wyborem niekoniecznie są zupy, ale w sezonie na młodą kapustę warto przygotować pożywną zupę jarzynową. Taka delikatna zupa kapuściana będzie idealna na chłodniejsze dni lata. Ja użyłam do jej przygotowania mnóstwa świeżych ziół, które nadają daniu wiosennego aromatu. Swoją przyrządziłam na wywarze jarzynowym, ale jeśli chcemy, by zupa nabrała innego charakteru, możemy przygotować ją na tradycyjnym bulionie. Smacznego:)

1.5 l domowego wywaru (jarzynowego lub mięsnego),
główka młodej kapusty,
3 małe ziemniaki,
2 marchewki,
2 łodygi selera naciowego,
biała część pora lub mała cebula,
2 małe ząbki czosnku,
duży pęczek koperku,
kilka czubatych łyżek natki pietruszki,
kilka łyżek posiekanego szczypiorku,
sól i pieprz (do smaku)

Poszatkować kapustę. Pozostałe warzywa pokroić w małą kostkę. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć jarzyny, drobno posiekaną cebulę i czosnek (czosnek dodajemy pod koniec smażenia). Gdy całość się zeszkli, zalać wszystko wywarem i dodać poszatkowaną kapustę. Gotować na małym ogniu do miękkości składników (ok. 20 minut). Dodać posiekane świeże zioła, doprawić do smaku.



33 komentarze:

  1. Wyglada bardzo smacznie i na pewno taka jest... a do tego jaka zdrowa ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bardzo lubię takie zupki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę przyznać, że nigdy nie jadłam takiej zupy :) U mnie zwykle gości rosół, ogórkowa albo ryżyk :D Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajna, smaczna i zdrowa wiosenna zupka. Chyba jutro zrobię sobie jarzynową :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze ja tu wchodze jestem mega glodna ;) zpka wyglada smakowice

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie zupy uwielbiam :) Niosą samo dobro młodych warzyw. Koniecznie trzeba teraz tak gotować, bo potem warzywa nie mają już takiego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To prawda, podczas upałów nie bardzo mamy smak na zupy, ale taką jarzynową z młodej kapusty bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniała wiosenna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takiej zupki jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  10. Ojojjj aż mi zapachniało. Pyszny pomysł, chyba spróbuję ugotować taką zupkę

    OdpowiedzUsuń
  11. lubię, ale niestety nie mogę jeść.:(

    OdpowiedzUsuń
  12. wspaniała zupa, uwielbiam zupę z młodej kapusty. teraz kapusta jest przepyszna. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  13. Super jest taka zupka. Uwielbiam takie z młodej kapusty :) W ogóle młodą kapustę lubię po wszech miar i bardzo mnie cieszy, że sezon na nią w pełni. Pyszotka :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie sezonowe zupy! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nigdy takowej nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wiosennie i na bogato, popieram :)

    OdpowiedzUsuń
  17. I love simply veggies soups like this. I make them quite often. However I am pretty bored of the "normal" veggie broth. What do you use? Have you ever tried to make your own broth? If yes, how? I am thinking about doing it, but I tried once and I was not good at all :(
    Xx
    Larissa
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  18. Taka zupa to smak mojego dzieciństwa. Pamiętam, że mama bardzo często robiła nam podobną. Chętnie wypróbuję i Twoją wersję takiej zupy z młodej kapusty :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Hmm, jak to musi ładnie pachnieć. O smaku nie mówiąc :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Nigdy nie słyszałam o takiej zupie :) My od wczoraj mamy brokułową, jest pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Patrząc na zdjęcie zapach świeżych warzyw unosi się w powietrzu! Mniam:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger