Dziś zapraszam na pyszną, wiosenną zupę z porów. Ja swoją zupę wzbogaciłam o białe wino, co nadaje jej bardziej wykwintnego charakteru, ale oczywiście możemy pominąć ten dodatek. Nie rezygnujmy jednak z pesto - dzięki niemu zupa bardzo zyskuje na smaku. Moim zdaniem najsmaczniejsza będzie z grzankami, posypana parmezanem. Smacznego:)
1-1.5 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego,
2 duże pory,
1-2 gałązki selera naciowego,
2-3 ząbki czosnku,
1/3 szklanki białego wina,
opcjonalnie kilka łyżek śmietanki (18-30%),
zielone pesto (po czubatej łyżeczce do każdej porcji lub do smaku),
grzanki,
kilka łyżek startego parmezanu
ew. przyprawy do smaku: sól, pieprz
Pory i seler pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać. Smażyć kilka minut na niewielkiej ilości tłuszczu, doprawić. Gdy warzywa się zeszklą, dodać wino. Zredukować, a gdy alkohol wyparuje, dodać bulion. Gotować całość na małym ogniu, do miękkości warzyw. Zmiksować na krem. Pod koniec gotowania wlać śmietankę. Zupę podawać z grzankami i parmezanem, do każdej porcji wmieszać łyżeczkę pesto.
Uwielbiam dania z porów :)
OdpowiedzUsuńBardzo w moim guście:)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za porem ale zupa moze być smaczna ;)
OdpowiedzUsuńale smakowita:)
OdpowiedzUsuńFajna zupka, czekam na swoje aż mi urosną :)
OdpowiedzUsuńWyglada ładnie:) ale za porami jakoś nie przepadam;)
OdpowiedzUsuńWspaniała zupa. Jadłam już kiedyś podobną zupę porową z pulpecikami mięsnymi, ale z pesto jeszcze nigdy nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńNo proszę, zawsze człowiek się czegoś nowego dowie. Uwielbiam zupę z porów, ale nigdy nie dawałam do niej pesto. Muszę to przećwiczyć :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, uwielbiam zupy :)
OdpowiedzUsuńlubię smak dań z porem:D
OdpowiedzUsuńSer, grzanki i pyszna zupka :)
OdpowiedzUsuńCzego chcieć więcej :)
Kusząca :>
OdpowiedzUsuńZupa z porów dotychczas kojarzyła mi się mało apetycznie. Ale Ty ją tak pięknie, smakowicie podałaś, że mogłabym tę zupkę zjeść nawet teraz - na drugie śniadanie :D Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zielone zupy. Moją ulubiona jest ta z selera naciowego. Z porów też często robię i bardzo lubię, mam jednak na nią trochę inny sposób ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńLubię por, ale zupy z niego jeszcze nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam takiej zupki. Ale jestem ciekawa smaku z grzankami musi być smaczna.
OdpowiedzUsuńZupka na smażonych warzywach- pyszna. Uwielbiam :) Fajna propozycja. Jeszcze takiej nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńNothing better than a good soup from time to time :) nice to read that you went jogging. I also go jogging aorund twice a week and really enjoy it. I went yesterday and it was so beautiful to run in the morning sun in the woods :)
OdpowiedzUsuńBy the way, if you want to check out our business you can visit wholefoodbox.de or find us on facebook at whole food box :) its all german though...
Xx
Larissa
conscious lifestyle of mine
Taką zupkę to ja lubię! Pyszne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńTo już wiem jaką zupę zrobię w najbliższym czasie ! Wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńJa bardzo dużo porów dodaję w zasadzie do wszystkiego więc taka zupka jak najbardziej
OdpowiedzUsuńKiedyś nosiłam się z zamiarem zrobienia tej zupy. Trafiłam na przepis w jakiejś książce o dietach Francuzek. Do dzisiaj jednak przepis nie został zrealizowany. Myślę, że Twój przepis skutecznie mnie zachęci do wypróbowania tego cuda :)
OdpowiedzUsuńmniam ! Zielono mi :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie i pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com
ależ musi być wyrazista i jednocześnie delikatna w smaku :)
OdpowiedzUsuńDziś miałam podobną na obiad...Kiedyś nie doceniałam smaku poru, teraz uważam, że całkowicie wzbogaca smak zupy. Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńWOW lovely recipe. Thanks
OdpowiedzUsuńhttps://www.streetinsider.com/SI+Newswire/Nucentix+GS-85+Review+-+Does+It+Really+Work%3F/16494353.html