2 szklanki mąki,
szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka cukru, w tym 2-3 łyżki domowego cukru waniliowego,
2 duże jajka,
1/3 szklanki oleju,
3 duże łodygi rabarbaru,
skórka starta z dużej cytryny,
3-4 łyżki soku z cytryny
lukier: cukier puder i sok z cytryny
W jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, proszek, cukier, skórkę), w drugiej mokre (jajka, śmietanę, olej, sok z cytryny). Szybko wymieszać zawartość obu misek (mieszać łyżką lub trzepaczką - tylko do połączenia, inaczej muffinki wyjdą suche). Do natłuszczonych foremek do muffinek nakładać łyżkę ciasta, ułożyć po 3 plasterki rabarbaru, nałożyć kolejną łyżkę ciasta i rabarbar. Foremki powinny być napełnione do 2/3 wysokości. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Połączyć cukier puder i sok z cytryny w takiej ilości, by powstał gęsty lukier. Wystudzone muffiny oblać lukrem.
Fajne, chciałabym wyprobowac w weekend napisz proszę tylko czy rabarbar wychodzi miękki w tych babeczkach ? Ile babeczek standardowego rozmiaru wyjdzie?
OdpowiedzUsuńlubię wypieki z rabarbarem, nie są zbyt słodkie:)
OdpowiedzUsuńRabarbar uwielbiam, jednak nie miałam okazji jeść babeczek z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam !
Wygladaja obłednie, chetnie bym zjadła
OdpowiedzUsuńMniam!Cytryna i rabarbar to idealne połączenie
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie! Chętnie takie zrobię w domu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kompot z rabarbarem, ale w cieście ani ciasteczkach go jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńCytrynowe muffinki :)))
OdpowiedzUsuńJak ja je lubię. Są super pachnące. Smakują nieziemsko i są idealnie wilgotne. To dzięki jogurtowi. Fajnie połączyłaś je z rabarbarem :)
Cieszę się, że mój chlebek Ci tak posmakował. Od razu się człowiek uśmiecha, jak czyta takie miłe słowa. Dziękuję Natalia :) Ja przestałam kupować pieczywo, jak go zaczęłam piec. Jest tak prosty, że w zasadzie czasami więcej zachodu to kupienie pieczywa w sklepie, niż zmieszanie składników na ten chlebek. Pozdrawiam i życzę smacznego śniadanka :)
Mmm... zjadłabym <3
OdpowiedzUsuńPs. Zapraszam Cię serdecznie na moją nową domenę, na blogspocie już nic nie będę publikowała :) Jeśli nadal chcesz obserwować mój blog dodaj go ręcznie do obserwowanych, wtedy będą Ci się wyświetlały moje najnowsze posty tak jak do tej pory :* Ja oczywiście Twój dodaje aby dalej być na bieżąco :) Ps.2 na nowej stronie nowy wpis, zajrzyj :)
CAŁUJĘ :*
http://magiclovv.com/
Poproszę ze 2 do kawki:D
OdpowiedzUsuńooo nie jadlam jeszcze cytrynowych muffinow :D musze sprobowac ;D
OdpowiedzUsuńhmmm jak to puszyście wygląda:D
OdpowiedzUsuńmniam ^^
OdpowiedzUsuńMufinki są świetne a te wyglądają bajecznie
OdpowiedzUsuńMniam, ale smacznie i letnio wyglądają :)
OdpowiedzUsuńZrobione😀
OdpowiedzUsuńSuper, mam nadzieję, że smakowały:)
UsuńTak😀
UsuńCytryna i rabarbar w jednym... niebo ♥
OdpowiedzUsuńpo prostu świetne i takie lekko orzeźwiające :)
OdpowiedzUsuńTakie muffinki bardzo lubię. Świetne połączenie rabarbaru i cytryny.
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńU mnie też rabarbar króluje w domu. Twoje muffinki są fantastyczne :)
OdpowiedzUsuńPoproszę jedną...
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie się prezentują. Widzę, że kumulacja pysznych kwaskowatych smaków. Super :) Smakowite. Dawno nie jadłam muffinek. :( Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne i apetyczne, a do tego można powiedzieć na czasie :)
OdpowiedzUsuńLata już muffinów nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńWypieki z rabarbarem lub truskawkami mogę jeść bez opamiętania! Babeczki prezentują się bardzo smakowicie :) <3
OdpowiedzUsuńrobiłam w tym roku też takie muffinki :) są pyszne ;)
OdpowiedzUsuńThis looks absolutely incredible! thanks for sharing
OdpowiedzUsuńhttps://www.youtube.com/watch?v=FcNefocWi78