Kruche babeczki z mascarpone i truskawkami |
Sezon truskawkowy w pełni, dlatego dziś zapraszam na pyszną klasykę: kruche babeczki z mascarpone i truskawkami. To wspaniały, prosty, ale efektowny deser.
Nie znam kogoś, komu nie smakowałoby klasyczne połączenie śmietany i truskawek, dlatego polecam takie kruche babeczki na wszelkie spotkania w większym gronie.
Proporcje serka mascarpone i śmietany możemy zmieniać w zależności od tego, jak gęsty ma być nasz krem (jeśli ma być luźniejszy, dajemy więcej śmietany). Jeśli chcemy urozmaicić smak babeczek z truskawkami, na spód każdej z nich możemy nałożyć łyżeczkę dżemu, kremu czekoladowego lub wylać cienką warstwę galaretki. Smacznego:)
Jeśli szukacie przepisu na efektowny deser z bitą śmietaną, polecam moje warstwowe Ciasto Bajeczne:
Kruche babeczki z mascarpone i truskawkami, składniki:
na 20 babeczek:
na kruche ciasto (przepis stąd):
250 g mąki,
3 łyżki cukru pudru,
łyżeczka cukru waniliowego
125 g zimnego masła,
żółtko
50–60 ml zimnej wody
nadzienie:
250 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%),
250 g mascarpone,
cukier puder (do smaku),
opcjonalnie ziarenka z laski wanilii,
20 truskawekKruche babeczki z mascarpone i truskawkami, przygotowanie:
Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i masło posiekać nożem lub rozetrzeć palcami, aż masło będzie w drobnych kawałeczkach. Dodać żółtko i tyle wody, by móc zagnieść ciasto w kulę. Owinąć folią, schować do lodówki na 30 minut lub dłużej. Po schłodzeniu rozwałkować na ok. 4 mm delikatnie podsypując mąką (można też wałkować między dwoma kawałkami papieru, by nie dodawać mąki) i wykrawać foremkami odpowiednią ilość ciasta do każdej babeczki. Wyklejać foremki, nakłuć ciasto widelcem i wstawić na kolejne 30 minut do lodówki (lub dłużej, mogą się chłodzić nawet całą noc). Piec w 200 stopniach ok. 15 minut. Całkowicie wystudzić. Po wystudzeniu babeczki łatwo wyskakują z foremek.
Ubić schłodzoną śmietankę. Gdy będzie prawie sztywna, dodawać stopniowo cukier puder. W drugiej misce ubić serek - ma stać się bardziej puszysty. Obie masy połączyć krótko mikserem z wanilią. Do każdej babeczki nakładać krem z serka i śmietanki, nałożyć truskawki.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Strawberry Mini Tarts Recipe:
For about 20 tarts:
For the
crust:
250 g of all
purpose flour,
3 Tbsp of
powdered sugar,
1 tsp of
vanilla sugar,
125 g of
cold butter (diced),
1 egg yolk,
50-60 ml of
cold water
For the
filling:
250 ml of chilled
whipping cream,
250 g of
mascarpone,
Powdered sugar
(to taste),
20
strawberries
Prepare the crust: mix the flour and
two types of sugar. Add the butter and rub in with your fingertips
until the mixture resembles fine breadcrumbs.Add the yolk and 50 ml of cold water . Knead the
dough briefly until smooth. If the crust is too dry, add more water. Form a
disc out of the dough, cover with plastic wrap and chill in the fridge for 30
minutes or longer. Roll the dough until
it’s about 4 mm thick (it’s easier to do so between two pieces of parchment paper).
Cut to size with minitart molds. Using a fork, prick the bottom and sides of the dough in molds. Bake the
crust in preheated oven (200C) for about 15 minutes or until golden brown.
Allow tartlets to cool completely before taking them out from the molds.
Prepare the filling: Whip the cream and when it starts to thicken, just
before stiff peaks form, add sugar to taste. In another bowl beat the
mascarpone until it’s fluffy and mix it with whipped cream. Spoon the filling into
every crust. Put a strawberry on top. EnjoyJ
Nieziemskie :)
OdpowiedzUsuńPycha :) P.s ja ostatnio próbowałam zrobić ciasta francuskie z truskawkami...wyszedł jeden wielki zakalec :P Szkoda gadać :P
OdpowiedzUsuńPycha takie na jeden kęs.
OdpowiedzUsuńMniam jakie małe pyszności :-)
OdpowiedzUsuńo ludu jak ja chce to zjeść:D
OdpowiedzUsuńBombowe :) Prezentują się ne medal. W skali od 1 do 10 dałabym im 11 :) Jeszcze jak ten krem jest mascarpone'owy to już w ogóle musi być kwintesencja najlepszych smaków :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńJejku, mniam!
OdpowiedzUsuńAż się chce po jedna siegnąć
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają , zjadłabym
OdpowiedzUsuńale mi ochoty narobiłaś!
OdpowiedzUsuńO jakie śliczne te babeczki:) Ja dziś będę robić tarte z truskawkami
OdpowiedzUsuńKlasyka zawsze najlepsza! Ale mi teraz narobiłaś ochoty... Truskawki i mascarpone... to musi być cudowne połączenie! :)
OdpowiedzUsuńpyszna klasyka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko, co ma truskawki <3
OdpowiedzUsuńUrocze! Podobne zajadałam jak byłam mała :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Oj mniam ! ♥Pozdrawiam i zapraszam do siebie ♥ Buziaki!
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie ja próbowałam zrobić sama babeczki i klaps nie wyszło ale twoje smakowicie wyglądają :) Może spróbuje twój przepis i w końcu się uda :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam podobne. Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńOoo kolejna inspirującą propozycja!
OdpowiedzUsuńThese look really good! We also had our first strawberries this week and they were soooo good. The little one loves them :)
OdpowiedzUsuńSounds like you had a great weekend, going for a walk in the woods. We did that last weekened and enjoyed it a lot. This weekend I had some solo-time which is also very precious to me (because of this little one I do not have a lot of solo time) and of course we went to the market like every weekend. We bought six melons (four differnt kinds!) I just love Summer ;)
Xx
Larissa
conscious lifestyle of mine
truskawki<3
OdpowiedzUsuńo jej zjadłbym wszystkie ^.^
OdpowiedzUsuńWyglądają niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńWszystko co jest z truskawek jest dla mnie mistrzostwem!! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com
Wyglądają wspaniale. Takiej babeczce chyba nawet nie próbowałabym się oprzeć ;)
OdpowiedzUsuńojeju <3
OdpowiedzUsuńMogłabys poklikac u mnie ? odwdzięczę się marrstyle.blogspot.com
Przekąska najlepsza :) szczególnie w taką pogodę :)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie !
OdpowiedzUsuńRobię podobne bardzo często i uwielbiam je! To połączenie smaków jest idealne :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności :)
OdpowiedzUsuńKochana jeśli możesz kliknij w linki w najnowszym poście :* Dzięki !
Pyszności! Dla takich babeczek jestem gotowa przebiec nawet kilka dodatkowych km :D
OdpowiedzUsuńPychotka! Ja dziś skusiłam się na klawiszki...Roboty dużo, ale przyjemności w jedzeniu jeszcze więcej! Babeczki z truskawkami musiały być bardzo orzeźwiające! Super:)
OdpowiedzUsuńMniam, ale muszą smakować.. uwielbiam takie lekkie desery!
OdpowiedzUsuńczemu mi twarde wyszły?
OdpowiedzUsuńNajprawdopodobniej było za dużo mąki albo były pieczone trochę za długo. Być może były też trochę za grubo rozwałkowane. One powinny wyjść bardzo delikatne i kruche :)
Usuń