Makarony z warzyw to od jakiegoś czasu wielki hit na blogach kulinarnych. Kiedy udało mi się kupić spiralną tarkę do warzyw, od razu przyrządziłam dzięki niej najbardziej popularny makaron z cukinii. Ja podałam go na ciepło, w greckim stylu, z fetą, pomidorami, oliwkami i kurczakiem. Takie danie sprawdzi się też wspaniale w temperaturze pokojowej jako oryginalna sałatka. Myślę, że tak podane warzywa może być urozmaiceniem i ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, białych makaronów. Polecam wszystkim dbającym o linię, smacznego:)
na 2-3 porcje:
duża cukinia,
400 g indyka lub kurczaka,
2 pomidory,
mała papryka,
kilka grubych plastrów fety,
garść oliwek,
cebula,
2-3 ząbki czosnku,
kilka łyżek soku z cytryny i oliwy,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, suszone zioła (u mnie bazylia, tymianek, majeranek, rozmaryn),
opcjonalnie starty parmezan do posypania gotowej potrawy, świeża bazylia
Cukinię zetrzeć na spiralnej tarce do warzyw (temperówce) na makaron szerokości tagliatelle (mogą być też szersze lub węższe). Indyka oprószyć przyprawami, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, odsączyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić drobno posiekaną cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę, smażyć kilka minut (do miękkości). Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek, plasterki oliwek, pozbawione gniazd nasiennych pomidory i kilka listków świeżej bazylii. Doprawić przyprawami użytymi wcześniej do mięsa. Makaron z cukinii przelać gorącą wodą, skropić oliwą i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Na talerzach układać porcje makaronu z cukinii, kurczaka i podsmażone warzywa. Pokruszyć fetę, opcjonalnie posypać startym parmezanem.
czerwca 28, 2016
Makaron z cukinii z fetą i indykiem
AUTOR:
Natalia
daniamiesne
,
feta
,
indyk
,
kuchnia grecka
,
kuchnia włoska
,
kurczak
,
lato
,
oliwki
,
papryka
,
pomidory
,
salatki
,
warzywa
,
zioła
Na bogato! Bardzo sycące danie. A w dodatku jak zwykle u Ciebie - pięknie podane, bardzo apetyczne i takie "do zjedzenia". Lubię indyka, bardzo delikatne mięsko. Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie warzywne spaghetti! a do tego te kolory!~robię się głodna :)
OdpowiedzUsuńja już się zrobiłam głodna:P
Usuńi tylko przelać wodą? Nie smakuje zbyt surowo? :)
OdpowiedzUsuńNie, jest taka al dente, niektórzy podają ją nawet na surowo, bez przelania wodą - skrapiają tylko oliwa ą cytryną, dzięki czemu cukinia trochę mięknie. Paski są cienkie, więc nie smakuje jak surowa, ale jeśli chcesz, możesz ją kilka minut podgotować, jak wolisz:)
UsuńBardzo kolorowo ;)
OdpowiedzUsuńHmm, are these zuccini noodles? I sometimes make them and especially love them in Summer. Before last Summer I tried to live fully raw for few weeks and made them a lot. But now that I breastfeeding I am craving the real whole wheat pasta with zucchini rather in the sauce ;) We had spinach and chickpea curry for lunch today and red cabbage salad for dinner (with leftovers...). I try to eat more raw cabbage during Summer (usually I eat cabbage rather in Winter) because it is so super healthy. I think in refreshing salads with orange and lemon it is perfect for Summer too :)
OdpowiedzUsuńXx
Larissa
conscious lifestyle of mine
Z tofu, bo jestem wegetarianką, z wędzonym tofu z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJa muszę sobie taka tarkę kupić ale tyle jest jej rodzajów ze nie mogę sie zdecydować
OdpowiedzUsuńJa już też myślałam, aby coś takiego zrobić. Faktycznie makaron z warzyw staje się modny. Ale jest również zdrowy i fit :) Pyszne danie Natalia :)
OdpowiedzUsuńależ smakowicie wszystko wygląda:)
OdpowiedzUsuńwspaniała lekka propozycja, w sam raz na lato :)
OdpowiedzUsuńPyszna letnia sałatka :-) zjadłabym ze smakiem :-)
OdpowiedzUsuńjak widzę fetę to musi być dobre;D
OdpowiedzUsuńAleż to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńKolorowo i smacznie wygląda. Na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńo pychota:D:D:D
OdpowiedzUsuńJa nie przepadam za fetą :)
OdpowiedzUsuńcukinia, feta i indyk - przepyszne połącznie. mniam!
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze makaronu z warzyw, ale widziałam właśnie na kilku blogach takie przepisy. Będę musiała kupić tarkę i spróbować. Danie prezentuje się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńJa nie mam takiej tarki, ale używam zwykłego obieraka do warzyw i też się kroi w paseczki lub niteczki. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBez dwóch zdań poproszę taką sałatkę
OdpowiedzUsuńNiełatwo jest ująć tego rodzaju danie na zdjęciach aby wyglądało tak bardzo apetycznie :) Tobie się to udało :)
OdpowiedzUsuńmniami !
OdpowiedzUsuńWypasiona wersja, super :)
OdpowiedzUsuńnajbardziej mnie zaciekawiła ta spiralna tarka:)
OdpowiedzUsuńRobilam już taki makaron z cukini pychota - twój wygląda rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńTe danie wygląda tak dobrze, że nie powiem gdzie mam teraz język ;p
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na letni obiad
OdpowiedzUsuństrasznie podoba mi się taki makaron, ale nie mam tego przyrządu, więc na razie nici z takich bajerów :(
OdpowiedzUsuńAle bardzo ładnie się prezentuje danie!
Sałatka w sam raz na upały :) Mniam!
OdpowiedzUsuń