Polecam też drożdżówki z truskawkami i bułeczki z rabarbarem:)
na 10-12 drożdżówek:
ciasto:
szklanka mleka,
2 jajka,
100 g cukru,
125 g roztopionego masła,
szczypta soli,
640 g szklanki mąki pszennej,
30 g świeżych drożdży
na kruszonkę:
1/3 kostki zimnego masła,
ok. 6 łyżek mąki,
ok. 4-5 łyżek cukru
1 i 1/2 szklanki gęstego dżemu (najlepiej z kawałkami owoców)
na polewę:
1/4 szklanki kremowego serka w temperaturze pokojowej (typu Twój Smak, Philadelphia),
1 i 1/4 szklanki cukru pudru,
1 i 1/4 szklanki cukru pudru,
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie),
3 - 4 łyżki ciepłego mleka
3 - 4 łyżki ciepłego mleka
Mleko i cukier połączyć, podgrzać (mleko ma być ciepłe, ale nie bardzo gorące). Wkruszyć drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut. Przesianą mąkę wymieszać z solą, dodać jajka, rozpuszczone i lekko przestudzone masło oraz drożdże z mlekiem. Ciasto wyrobić (ok. 10-15 minut, można podsypać delikatnie mąką). Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie z ciasta formować bułeczki, umieścić je na blaszkach zachowując duże odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40-45 minut. Gdy bułeczki będą wyrośnięte, w każdej z nich zrobić głębokie wgłębienie dnem szklanki i nałożyć po 2 łyżki dżemu. Składniki na kruszonkę połączyć i rozetrzeć palcami (w razie potrzeby można dodać więcej mąki lub masła). Posypać nią drożdżówki i piec w 190 stopniach ok. 25-30 minut (do zarumienienia). Polewa: serek połączyć z pozostałymi składnikami w takiej ilości, by powstała gęsta polewa (w razie potrzeby dodać więcej mleka, cukru pudru lub serka). Oblać nią lekko ostudzone drożdżówki.
na drugie śniadanie, najlepiej zjedzone w parku,drożdżówki idealne:)
OdpowiedzUsuńNiestety jestem na diecie i drożdżówka odpada :D
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do mnie na nowy post riwlawn.blogspot.com Obs=obs
Nawet w piekarni nie ma tak pięknych drożdżówek ;)
OdpowiedzUsuńTwoje drożdżówki wyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńJak drożdżówki to muszą być z kruszonką ^^ Super Ci wyrosły i do tego nasze ulubione konfitury :D
OdpowiedzUsuńW sobotę robię! :) Wyglądają pysznie!:)
OdpowiedzUsuńWygladaja lepiej niż z cukierni!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie drożdżówki <3
OdpowiedzUsuńzgłodniałam przez Ciebie!:)
OdpowiedzUsuńfajne pulchniutkie bułeczki, bardzo lubię dużą porcję kruszonki. :)
OdpowiedzUsuńoj zjadłabym! Wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńU mnie zawsze kruszonka znika w niewyjaśnionych okolicznościach;) Bułeczki urocze i takie apetyczne:)
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale, o niebo lepiej niż te drożdżówki ze sklepu! I do tego jeszcze ta kruszonka - uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńMniam wspaniałe buły, uwielbiam drożdżóweczki :-)
OdpowiedzUsuńAleż apetyczne drożdżówki Natalia. Cudowne na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie! Jadłabym chyba do każdego posiłku, no może za wyjątkiem obiadu;)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglądają Twoje drożdżówki. Zjadłabym taką najlepiej ze szklanką zimnego mleka :)
OdpowiedzUsuńale świetnie wyglądają. Koniecznie muszę wypróbować!!
OdpowiedzUsuńmniam:D
OdpowiedzUsuńBułeczki prezentują się super :) Idealne na piknik :)
OdpowiedzUsuńale bym jadła:D pycha!
OdpowiedzUsuńczuję tę słodkość mniam !
OdpowiedzUsuńKolejne ze smaków mojego dzieciństwa. Wspaniałe. Już wyobrażam sobie ich wyjątkowy smak :)
OdpowiedzUsuńTen dżem można zastąpić świeżymi owocami. Super drożdżóweczki.
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła takie drożdżówki :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszności! Uwielbiam takie drożdżówki! :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :*
Mogłabym Cię prosić o kliknięcie w linki u mnie w nowym poście? Będę Ci bardzo wdzięczna! :)
bułeczki wyglądają jak ze sklepu, tylko są o niebo lepsze! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie słodkości <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie bułeczki ;-)
OdpowiedzUsuńWlasnie je robie.Oby mi wyszly:-).Pysznie wygladaja:-)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że wyszły i smakowały, pozdrawiam☺
Usuń