Faszerowane warzywa to świetny pomysł na letni obiad - ja nadziewam cukinie, papryki, bakłażany oraz kabaczki. Dziś przepis własnie na kabaczka faszerowanego mięsem mielonym. To delikatne w smaku warzywo idealnie nadaje się do wypełnienia pikantnym, wyrazistym farszem. Tym razem do mojego nadzienia dorzuciłam fasolę i kukurydzę, a całość doprawiłam meksykańskimi przyprawami. Tak nadziane kabaczki wspaniale komponują się z sosem pomidorowym, zestawem prostych sałatek i chrupiącym pieczywem. Smacznego:)
Polecam też paprykę faszerowaną kurczakiem:)
duży kabaczek
3/4 szklanki ugotowanego ryżu, kaszy lub kuskusu,
350 g mielonego mięsa,
marchewka,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
kilka łyżek czerwonej fasoli,
kilka łyżek kukurydzy,
pęczek natki pietruszki lub kolendry,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, kumin, oregano, chili, tymianek
300 g przecieru pomidorowego,
ok. 1/2-3/4 szklanki wody lub bulionu,
mała cebula,
1-2 ząbki czosnku,
opcjonalnie 1/4 szklanki śmietanki 18% (lub do smaku),
sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek
kilka łyżek startego żółtego sera
Sos pomidorowy: na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać przecier, dolać bulion lub wodę, mieszać i poczekać parę minut, aż sos zgęstnieje (można dolać śmietankę do smaku). Przyprawić. Obrać kabaczka, przekroić na pół, wydrążyć środek. Mięso usmażyć z drobno posiekaną cebulą i startą na wiórki marchewką. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek, doprawić. Dodać fasolę i kukurydzę oraz świeże zioła. Wymieszać całość z 3-4 łyżkami sosu pomidorowego i ryżem. Wydrążonego kabaczka podpiec przez 15-20 minut w 180 C. Następnie Farszem napełnić wydrążone, podpieczone wstępnie kabaczki. Na blaszkę wylać sos pomidorowy, ułożyć kabaczki.. Zapiekać około 20 dodatkowych minut w 180 stopniach (czas pieczenia zależy od wielkości kabaczków). Pod koniec pieczenia posypać warzywa startym serem.
lipca 30, 2016
Kabaczek faszerowany mięsem mielonym
AUTOR:
Natalia
daniamiesne
,
fasola
,
kabaczek
,
kuchnia meksykańska
,
kukurydza
,
lato
,
mielone
,
natka pietruszki
,
ryż
,
sos pomidorowy
,
warzywa
,
wieprzowina
,
z piekarnika
jej jakie apetyczne! :D pyszności :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pomysły. Nie dość, że pięknie wygląda to na pewno dobrze smakuje. :-)
OdpowiedzUsuńObserwuję.
moja mama kiedyś raz na tydzień letnią porą robiła to danie, jak mieliśmy działkę i kabaczków nadmiar:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie faszerowane warzywa <3
OdpowiedzUsuńSuper przepis, z chęcią bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńNieźle nadziany :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńWspaniała propozycja, długo nie musiałabyś mnie namawiać do zjedzenia takiego kabaczka a nawet obu:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowane warzywa!
OdpowiedzUsuńZrobiłam błąd przeglądając blogi wieczorową porą - zgłodniałam na widok tych smakołyków!
OdpowiedzUsuńChętnie zjadłabym tak pysznie nadzianego kabaczka :)
OdpowiedzUsuńProste i szybkie danie, a mimo to wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńjakie fajne pomysłowe;D
OdpowiedzUsuńAle czad! :>
OdpowiedzUsuńojej, to coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńCzy już wspominałyśmy, że bakłażan dla nas mógłby nie istnieć? Kabaczek zdecydowanie lepiej go zastępuje więc to był dobry wybór w tym daniu! :)
OdpowiedzUsuńRobię czasem.
OdpowiedzUsuńTakie potrawy to esencja letniej kuchni
OdpowiedzUsuńBombowo wygląda, aż ślinka cieknie. Mniam.
OdpowiedzUsuńuwielbiam! :) też często faszeruję różne warzywa :)
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo fajny. Uwielbiam tak konkretnie przyprawione farsze. Smak i aromat ziół, cebula, czzosnek. Idealnie. Faszerowane warzywa to moje ulubione danie. Mają w sobie tyle smaku. Robię niezwykle często, a za każdym razem nie mogę się oprzeć, aby nie powiedzieć "ale pyszne" :)
OdpowiedzUsuńThis looks soooo good once again! We went to my mothers garden todday and we got a HUGE zuccini from there. I will make it tomorrow and cannot wait for it :) I hope you had a great weekend!? I posted something on sunscreen today, maybe it is also helpful for you!?
OdpowiedzUsuńXx
Larissa
conscious lifestyle of mine
wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam kabaczka ;P
OdpowiedzUsuńJestem fanką faszerowanych warzyw. Najczęściej u mnie gości faszerowana papryka, kalarepy lub z innej beczki pieczarki.
OdpowiedzUsuńTwoje danie jest godne polecenia!
Moja mama ma akurat smaka na kabaczka :)
OdpowiedzUsuńChwilowo mam zakaz używania w kuchni cukinii ale jak już mi go zniosą to muszę zrobić właśnie nadziewaną mięskiem :)
OdpowiedzUsuńWieki nie jadłam faszerowanych kabaczków. Pamiętam jak pierwszy raz spróbowałam tego dania, jak mi zasmakowało. Pyszności. Muszę kupić dobrego mięska mielonego i zrobić takie pyszności. Pozdrowionka ciepłe :)
OdpowiedzUsuńNigdy bym nie pomyślała, że kabaczek też do faszerowania się nada :)
OdpowiedzUsuńCzęsto faszeruję różne warzywa, w tym również kabaczka. To świetny pomysł na nieco inny niż zwykle obiad :)
OdpowiedzUsuńLubię takie smaki, więc zaciekawiło mnie to połączenie :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie faszerowane warzywa
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńdzis ribilam.wyszło pyszne:)nie dałam fasoli ani kukurydzy a zamiast marchwi ryz z warzywami.
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę,że smakowało, pozdrawiam:)))
UsuńWłaśnie się piecze, czekam na finał. Kabaczek i warzywka ze swojej działki. Ale zapach , pewnie będzie pyszny , mniam.
OdpowiedzUsuńDzisiaj trafia w mój gust. Właśnie nadrukowałam sobie przepisów z cukinią w roli głównej. W tym przepisie też wspominasz, że kabaczek można zastąpić cukinią. Tak zrobię :)
OdpowiedzUsuńA ryż do mięsa?
OdpowiedzUsuńTak,ryż do mięsa, zaraz poprawiam w przepisie☺
Usuń