Polecam tez cytrynowe ciasto z porzeczkami i białą czekoladą:)
na kwadratową blaszkę o wymiarach 25 cm:
szklanka = 250 ml
220 g masła w temperaturze pokojowej,
2 czubate szklanki mąki,
jajko,
niepełna szklanka cukru,
łyżka domowego cukru waniliowego,
łyżeczka sody,3-4 łyżki domowego dżemu brzoskwiniowego lub morelowego,
lukier:
czubata łyżka kremowego serka w temperaturze pokojowej (typu Philadelphia, Twój Smak),
cukier puder do smaku,
kilka łyżeczek ciepłego mleka
220 g masła w temperaturze pokojowej,
2 czubate szklanki mąki,
jajko,
niepełna szklanka cukru,
łyżka domowego cukru waniliowego,
łyżeczka sody,3-4 łyżki domowego dżemu brzoskwiniowego lub morelowego,
2 duże brzoskwinie, nektarynki lub morele,
4 łyżki wiórków kokosowych lub płatków migdałowych
lukier:
czubata łyżka kremowego serka w temperaturze pokojowej (typu Philadelphia, Twój Smak),
cukier puder do smaku,
kilka łyżeczek ciepłego mleka
Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać jajko, wymieszać. Dosypać przesianą mąkę z sodą, wymieszać, aż powstanie coś w rodzaju dużej kruszonki, z której da się ulepić kulę (gdyby ciasto mocno się kleiło, dodać więcej mąki). 2/3 ciasta wyłożyć palcami na wyłożona papierem blaszkę, posmarować dżemem, ułożyć owoce pokrojone w kostkę, posypać wiórkami lub migdałami. Na wierzch pokruszyć 1/3 odłożonego wcześniej ciasta. Piec około 30 minut w temp. 190 stopni. Serek połączyć z cukrem pudrem i mlekiem w takiej proporcji, by powstał gęsty lukier. Oblać nim gotowe ciasto.
O matko, jak wspaniale wygląda. Nabrałam na niego ochoty, może zrobię :D
OdpowiedzUsuńWypieki z brzoskwiniami jestem w stanie zjeść ale pod jednym warunkiem - są to świeże owoce a nie te z puszki :) Twoje ciasto z gałką domowych lodów ideał ;)
OdpowiedzUsuńMoj maz kocha kruche ciasto;-)
OdpowiedzUsuńależ apetyczne ciasto!
OdpowiedzUsuńSuper ciacho, szybkie i z pewnością pyszne :-)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto będące świetną bazą do wariacji z różnymi owocami, których teraz jest pod dostatkiem. Wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńThis looks perfect! Do have any ideas what to make with mirabelle/yellow plums execpt for jam and cake? We have so many of them on wild trees all around here and I want to collect a whole lot... but then I do not really know what to do with them!?
OdpowiedzUsuńBut now THANK YOU so much for your comments! You cannot imagine how happy they make me! I just had to read your last one to my husband because it made me so proud ;)
To answer your questions: you are right when it comes to the soil and chemicals. Also when eating 100% organic one cannot avoid eating some of the chmemicals that are found in our soils.
And about the alternatives to conventional deodorant. A post is planned for that! I am currently trying three different kinds of plastic free, aluminium free, alcohol free, and organic deodorants and will show all three of them on the blog soon :)
And so glad you are using strawberry oil for sun protection! I will read more about that! I am using a blend of sesame oil, coconut oil and carrot oil :)
Xx
Larissa
conscious lifestyle of mine
Nie powinnam tu zaglądać o tej porze ;) Ciasto wygląda pysznie! I chyba musze zrobić do niego podejście. Uwielbiam gotować.. ostatnio znalazłam ok. godz. 22.30 przepis na idealne ciasto do pizzy o 23 zrobiłam :D
OdpowiedzUsuńpyszności :D
OdpowiedzUsuńKruche z owocami, to moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto, porywam kawałek.
OdpowiedzUsuńKokosowych rzeczy unikam jak ognia, ale za to ubóstwiam kruche ciasto. Brzmi i wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się bardzo polewa do tego ciacha :)
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na pyszne ciasto. Dobry pomysł na lukier z serka. Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię ciasta kruche z owocami, świetny przepis:)
OdpowiedzUsuńaaaaa zjem monitor:D
OdpowiedzUsuńciasto z dodatkiem brzoskwini to coś cudownego ♥ wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńmniam !!
OdpowiedzUsuńpewnie całą blachę bym zjadła ;D
OdpowiedzUsuńpyszności, bardzo mi się podoba ten pomysł na lukier :)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy kruche ciasta z owocami :) A szczególnie gdy są na mąkach pełnoziarnistych :) Polecamy wypróbować ^^
OdpowiedzUsuńbardzo fajny sposó, ja zazwyczaj z tymi owocami robię ciasto ucierane ale kruche to też ekstra myśl:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis, jak będę miała wolną chwilę to postaram się upiec takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńMicia
ojejku, ale bym zjadła!
OdpowiedzUsuńAle pyszności :) Mega się to ciacho prezentuje! Poproszę kawałek. :)
OdpowiedzUsuńAle zabójczo wygląda <3
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńJaka foremka z tego wychodzi?
OdpowiedzUsuńMała, kwadratowa, boki o wymiarach 25 cm:)
UsuńNa takie skusiłabym sie o każdej porze dnia i nocy
OdpowiedzUsuńAle wspaniale wygląda! :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na ciasto kruche. Lubię takie lukry z serków :)
OdpowiedzUsuńKruche zawsze wychodzą . Pyszne :)
OdpowiedzUsuńThat looks delicious! Now I'm hungry. (I need to learn Polish.)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie połączyłaś te wszystkie smaki! Ciasto nie tylko wygląda świetnie, ale i na pewno równie wyśmienicie smakuje :)
OdpowiedzUsuńmam ochotę na upichcenie czegoś słodkiego:)
OdpowiedzUsuńMi ostatnio żadne ciasto nie wychodzi :(
OdpowiedzUsuńojaaa, gdzie ja trafiłam <3
OdpowiedzUsuńMam akurat w domu brzoskwinie, więc możliwe, że skuszę się na ten przepis :)
OdpowiedzUsuńMmm wygląda zachęcająco, uwielbiam brzoskwinie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne :-).
OdpowiedzUsuńSuper ciacho i ten lukier :) ja bym tam sypneła troszkę kwiatków lawendy ;) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo przydatny przepis :)
OdpowiedzUsuńSzukam właśnie inspiracji na najbliższe pieczenie.
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto i bardzo szybkie, uwielbiam takie wypieki ;).
OdpowiedzUsuń