Dziś zapraszam na delikatny, kremowy sos z pysznymi grzybami lata. Podczas tworzenia tego przepisu znów zainspirowałam się kuchnią włoską. Za aromatyczną bazę mojego sosu posłużyły mi cztery lubiane przez Włochów składniki: cebula, czosnek, seler naciowy i marchewka. Całość wykończyłam świeżymi ziołami. Taki sos będzie wspaniale pasował do makaronu lub mięsa. Smacznego:)
ok 350 g kurek,
duża cebula,
200 g śmietanki (18, 30 lub 36%),
2-3 duże ząbki czosnku,
łodyga selera naciowego,
mała marchewka,
opcjonalnie kilka łyżek startego parmezanu,
kilka łyżek świeżych ziół (natka pietruszki lub/i bazylia),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, ew. słodka papryka)
Cebulę, czosnek i seler drobno posiekać. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa smażyć kilka minut na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy będą lekko szkliste, dodać grzyby, doprawić. Smażyć całość około 7 minut. Zalać śmietanką, wymieszać i poczekać kilka minut, aż sos zgęstnieje (gdyby sos był za rzadki, można zagęścić go odrobiną mąki rozmieszanej z wodą lub śmietanką). Dodać starty parmezan i świeże zioła.
Kurki to ja lubię, bo innych grzybów nie jem. Super ten sos do nich, musi to wszystko pięknie pachnieć.
OdpowiedzUsuńNie wiemy jak smakują kurki ale danie wygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńnie przepadam za takimi daniami, ale pysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńDanie wygląda bardzo smacznie. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńOj Kochana smaka mi narobiłaś!!!! Mmmm kurki w sosie śmietanowym...
OdpowiedzUsuńMój brat dziś poszedł na kurki może coś przyniesie to i ja będe delektować się tym daniem ..;D
Buziaki
Nigdy nie jadłam kurek.. narobiłaś mi ochoty ;)
OdpowiedzUsuńKurki to bardzo smaczne grzyby i dość lekkie w porównaniu z innymi (mnie się tak wydaje). Ładnie wygląda na zdjęciu ta potrawa. Bardzo fajnie wykorzystałaś połączenie świeżych ziół oraz czosnku, cebuli, selera naciowego i marchewki. Oba typy tych dodatków powodują, że potrawa staje się aromatyczna i pełna różnorodnych smaków. Poza tym zwiększa się wartość odżywcza takiego dania.
OdpowiedzUsuńNajlepsze, co może istnieć na świecie. Dawno nie jadłam. Muszę to zmienić i nadrobić zaległości. Mniam, mniam :) Ale mi zrobiłaś smaka. Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńnie mogę jeść grzybów, ale naprawdę danie wygląda super:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, choć u mnie robi się troszkę inną wersję :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie, jak zawsze zresztą:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńGrzybów co prawda się boje, ale wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńWyglada wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńHmm. I love mushrooms too! We had mushrooms for lunch today. With oven baked sweet poatoes and broccoli. A very simple yet so delicious and satisfying meal :)
OdpowiedzUsuńHave you made any travel plans yet? We will not travel during Summer but in October. But we have a few weekend trips planned, to visit my cousin, my husbands parents, some friends etc. nothing big though.
Have a great new week!
Xx
Larissa
conscious lifestyle of mine
Uwielbiam kurki w śmietanie :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione grzyby!
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam kurki. Żywię się nimi ostatnio cały czas. Bardzo fajna propozycja na sos. Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńNatalia, mam pytanie trochę inne. Nie pamiętam, ale Ty miałaś zawsze zdjęcia do lewego marginesu równane. Bo mi się coś dzisiaj ze zdjęciami na blogu rozjechało i szukam, czy to coś u mnie, czy problem ogólny. Zaglądam do Ciebie systematycznie, ale nie pamiętam, jak miałaś ustawione zdjęcia. Nie miałaś czasami środkowanych?
Palce lizać:)
OdpowiedzUsuńapetycznie :)
OdpowiedzUsuńmoje ukochane grzybeczki:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania a kurki mmm u mnie rzadko się je jada ale czasem się pojawią są bardzo dobre
OdpowiedzUsuńA my tu w sanatorium na NFZ - towskim wikcie :) ajajjj aż ślinka leci
OdpowiedzUsuńI znów kurki, nie macie litości :( Biegnę do lasu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, zawsze w drodze powrotnej z wakacji kupuję i później przyrządzam :) Pewnie skorzystam z Twojego przepisu, w sobotę robiłam drożdżówki i wyszły obłędne :)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę, że się udały! Pozdrawiam:)))
UsuńAle mi narobiłaś smaka :) Ja z grzybami muszę uważać, bo mój układ pokarmowy daje mi mocno popalić, ale takiego sosiku z kurek raz na jakiś czas nie potrafię sobie odmówić.
OdpowiedzUsuńraz nei zaszkodzi:D
UsuńKolejny przepis do wypróbowania ;) Zapisuję w zakładkach, mam nadzieję, że uda mi się go sprawdzić jak najszybciej!
OdpowiedzUsuńSą? U mnie na ryneczku jeszcze nie znalazłam :/ pycha wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńZapisuję do ulubionych. Muszę kupić kurki. Nigdy ich nie jadłam, ale coś czuję, że w tej wersji muszą być pyszne. Na pewno się zainspiruję. Dam znać jak smakowało :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie dania - a to wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne :) lubię dodatek kurek do sosów :)
OdpowiedzUsuńKuuurki mniam :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńAle mi zapachniało aż kurkami!
OdpowiedzUsuńMmmm...ależ bym zjadła ;)
OdpowiedzUsuńPyszności, uwielbiam kurki :) Robię bardzo podobny :) tylko daję więcej marchewki i bez selera naciowego :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurki, grzyby, a w sosie śmietanowym to już w ogóle... Muszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńMatko jak mnie dawno tu nie było :) Wracając z gór widziałam kurki stali na bokach -ale nie miałam siły już stawać :) Pyszności uwielbiam kurki :)
OdpowiedzUsuńTo jest przepis, który muszę koniecznie wypróbować, bo jeszcze nigdy nie robiłam kurek w śmietanie. Z dodatkiem parmezanu muszą być przepyszne!
OdpowiedzUsuńWyglądają znakomicie! Kurki to pychotka, a tu w asyście sosu śmietanowego....wspaniałe połączenie:)
OdpowiedzUsuńDziś miałam na obiad:)
OdpowiedzUsuńPyszota, pyszota,pyszota!uwielbiamy kurki w takim własnie wydaniu. Pamiętamy takie czasy, kiedy kurki rosły tuż za ogrodem rodzinnego domu i było ich tak dużo, ze w sezonie można je było jeść przygotowane na różne sposoby.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy cieplutko:)