lipca 11, 2016

Kurki w sosie śmietanowym

Dziś zapraszam na delikatny, kremowy sos z pysznymi grzybami lata. Podczas tworzenia tego przepisu znów zainspirowałam się kuchnią włoską. Za aromatyczną bazę mojego sosu posłużyły mi cztery lubiane przez Włochów składniki: cebula, czosnek, seler naciowy i marchewka. Całość wykończyłam świeżymi ziołami. Taki sos będzie wspaniale pasował do makaronu lub mięsa. Smacznego:)

ok 350 g kurek,
duża cebula,
200 g śmietanki (18, 30 lub 36%),
2-3 duże ząbki czosnku,
łodyga selera naciowego,
mała marchewka,
opcjonalnie kilka łyżek startego parmezanu,
kilka łyżek świeżych ziół (natka pietruszki lub/i bazylia),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, ew. słodka papryka)

Cebulę, czosnek i seler drobno posiekać. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa smażyć kilka minut na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy będą lekko szkliste, dodać grzyby, doprawić. Smażyć całość około 7 minut. Zalać śmietanką, wymieszać i poczekać kilka minut, aż sos zgęstnieje (gdyby sos był za rzadki, można zagęścić go odrobiną mąki rozmieszanej z wodą lub śmietanką). Dodać starty parmezan i świeże zioła.

45 komentarzy:

  1. Kurki to ja lubię, bo innych grzybów nie jem. Super ten sos do nich, musi to wszystko pięknie pachnieć.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiemy jak smakują kurki ale danie wygląda przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. nie przepadam za takimi daniami, ale pysznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie wygląda bardzo smacznie. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj Kochana smaka mi narobiłaś!!!! Mmmm kurki w sosie śmietanowym...
    Mój brat dziś poszedł na kurki może coś przyniesie to i ja będe delektować się tym daniem ..;D
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam kurek.. narobiłaś mi ochoty ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurki to bardzo smaczne grzyby i dość lekkie w porównaniu z innymi (mnie się tak wydaje). Ładnie wygląda na zdjęciu ta potrawa. Bardzo fajnie wykorzystałaś połączenie świeżych ziół oraz czosnku, cebuli, selera naciowego i marchewki. Oba typy tych dodatków powodują, że potrawa staje się aromatyczna i pełna różnorodnych smaków. Poza tym zwiększa się wartość odżywcza takiego dania.

    OdpowiedzUsuń
  8. Najlepsze, co może istnieć na świecie. Dawno nie jadłam. Muszę to zmienić i nadrobić zaległości. Mniam, mniam :) Ale mi zrobiłaś smaka. Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. nie mogę jeść grzybów, ale naprawdę danie wygląda super:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam, choć u mnie robi się troszkę inną wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda przepysznie, jak zawsze zresztą:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Grzybów co prawda się boje, ale wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Hmm. I love mushrooms too! We had mushrooms for lunch today. With oven baked sweet poatoes and broccoli. A very simple yet so delicious and satisfying meal :)
    Have you made any travel plans yet? We will not travel during Summer but in October. But we have a few weekend trips planned, to visit my cousin, my husbands parents, some friends etc. nothing big though.
    Have a great new week!
    Xx
    Larissa
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam kurki w śmietanie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak ja uwielbiam kurki. Żywię się nimi ostatnio cały czas. Bardzo fajna propozycja na sos. Podoba mi się :)
    Natalia, mam pytanie trochę inne. Nie pamiętam, ale Ty miałaś zawsze zdjęcia do lewego marginesu równane. Bo mi się coś dzisiaj ze zdjęciami na blogu rozjechało i szukam, czy to coś u mnie, czy problem ogólny. Zaglądam do Ciebie systematycznie, ale nie pamiętam, jak miałaś ustawione zdjęcia. Nie miałaś czasami środkowanych?

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam takie dania a kurki mmm u mnie rzadko się je jada ale czasem się pojawią są bardzo dobre

    OdpowiedzUsuń
  17. A my tu w sanatorium na NFZ - towskim wikcie :) ajajjj aż ślinka leci

    OdpowiedzUsuń
  18. I znów kurki, nie macie litości :( Biegnę do lasu :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam, zawsze w drodze powrotnej z wakacji kupuję i później przyrządzam :) Pewnie skorzystam z Twojego przepisu, w sobotę robiłam drożdżówki i wyszły obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę, że się udały! Pozdrawiam:)))

      Usuń
  20. Ale mi narobiłaś smaka :) Ja z grzybami muszę uważać, bo mój układ pokarmowy daje mi mocno popalić, ale takiego sosiku z kurek raz na jakiś czas nie potrafię sobie odmówić.

    OdpowiedzUsuń
  21. Kolejny przepis do wypróbowania ;) Zapisuję w zakładkach, mam nadzieję, że uda mi się go sprawdzić jak najszybciej!

    OdpowiedzUsuń
  22. Są? U mnie na ryneczku jeszcze nie znalazłam :/ pycha wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Zapisuję do ulubionych. Muszę kupić kurki. Nigdy ich nie jadłam, ale coś czuję, że w tej wersji muszą być pyszne. Na pewno się zainspiruję. Dam znać jak smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  24. uwielbiam takie dania - a to wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  25. bardzo apetyczne :) lubię dodatek kurek do sosów :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Kuuurki mniam :D
    pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ale mi zapachniało aż kurkami!

    OdpowiedzUsuń
  29. Pyszności, uwielbiam kurki :) Robię bardzo podobny :) tylko daję więcej marchewki i bez selera naciowego :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Uwielbiam kurki, grzyby, a w sosie śmietanowym to już w ogóle... Muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Matko jak mnie dawno tu nie było :) Wracając z gór widziałam kurki stali na bokach -ale nie miałam siły już stawać :) Pyszności uwielbiam kurki :)

    OdpowiedzUsuń
  32. To jest przepis, który muszę koniecznie wypróbować, bo jeszcze nigdy nie robiłam kurek w śmietanie. Z dodatkiem parmezanu muszą być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  33. Wyglądają znakomicie! Kurki to pychotka, a tu w asyście sosu śmietanowego....wspaniałe połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  34. Pyszota, pyszota,pyszota!uwielbiamy kurki w takim własnie wydaniu. Pamiętamy takie czasy, kiedy kurki rosły tuż za ogrodem rodzinnego domu i było ich tak dużo, ze w sezonie można je było jeść przygotowane na różne sposoby.
    Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger