mały kabaczek,
dwie papryki,
250 g pieczarek,
2 małe marchewki,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
4 czubate łyżki czerwonej soczewicy,
250 g przecieru pomidorowego,
ok. szklanki wody lub bulionu jarzynowego/drobiowego,
2 liście laurowe,
kilka łyżek natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, tymianek, rozmaryn, oregano, słodka i ostra papryka
Obrać kabaczka, pokroić w dużą kostkę. Paprykę pokroić w paski, pieczarki i marchew w plasterki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć warzywa (oprócz soczewicy) i grzyby (można robić to partiami). Zalać całość wodą/bulionem i przecierem, dodać soczewicę i liść laurowy. Doprawić. Zmniejszyć ogień i dusić do miękkości składników i zgęstnienia sosu (ok 20 minut). Gotowe danie posypać natką pietruszki.
Wygląda przepysznie! Latem absolutnie się uzależniam od kabaczków, są pyszne :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam leczo :)
OdpowiedzUsuńMmm wygląda zachęcająco. :) Napewno wypróbuję! ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam, u mnie było tradycyjne :) ale z tą soczewicą też może być pyszne :)
OdpowiedzUsuńtakiej wersji nie jadłam, pyszna musi być:)
OdpowiedzUsuńmi już pachnie;D
UsuńZdecydowanie jestem na tak :) Często modyfikuję leczo i dodaję do niego różności, co akurat mam w lodówce. Kabaczka już dodawałam kiedyś, ale soczewicy nigdy. Super pomysł :) Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńKocham leczo, ale takiej wersji nie próbowałam. ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam leczo, mój facet jednak nie przepada za nim więc bardzo rzadko robię. Przepis jednak inny od mojego, wygląda dość ciekawie więc może zrobię
OdpowiedzUsuńZjadłabym, choć u mnie zawsze jest mięsny dodatek :P
OdpowiedzUsuńZ soczewicą i kabaczkiem jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńLeczo jest pyszne, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńostatnio szukam właśnie takich przepisów, chciałabym nimi nieco ożywić moją kuchnię :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńSuper!
OdpowiedzUsuńWarzywne pyszności :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam leczo z kiełbaską, ale w takiej wegetariańskiej wersji tez jest pewnie pyszne :)
OdpowiedzUsuńleczo nie należy do moich ulubionych potraw
OdpowiedzUsuńLeczo uwielbiam. Pyszna propozycja. W zasadzie zrobiona prawie po mojemu. Aromatycznie i z bogactwem warzyw :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!!
OdpowiedzUsuńwpadam na obiad ;*
OdpowiedzUsuńbardzo lubię leczo smak;D
OdpowiedzUsuńlubię lecza smak:D
OdpowiedzUsuńniebo w gębie !!
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńFajne, bardzo lubię leczo.
OdpowiedzUsuńWłaśnie chyba dziś leczo pojawi się na moim stole ;D
OdpowiedzUsuńThis looks delicious dear Natalia! I hope you are doing good- I am a little late in answering comments this week because we had guests from Iran (the friends we went to visit last year) and of course we have been busy showing when around the area and cooking loads of food for them. We had a great time and I cannot wait for our next visit in their place :) for this year we have a trip to the Phillipines planned for October. My husbands best friend will gt married there so we will spend some ten days in the country. I hope the little one will like the long flight :/
OdpowiedzUsuńThank you so much for your last comment!
Xx
Larissa
conscious lifestyle of mine
Dzisiaj zjadłyśmy resztę takiego leczo, którego nagotowałyśmy cały garnek dla rodziny :D Bardzo go lubimy :)
OdpowiedzUsuńLubię leczo zarówno z mięsem, jak i w wersji bardziej wegetariańskiej. Super pomysł na obiad! Sycące i smaczne danie :)
OdpowiedzUsuńlubię takie dania, potwierdzam w wakacje sa niezastąpione
OdpowiedzUsuńuwielbiam leczo :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne urozmaicenie klasyki :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie <3
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie robiłam leczo :)
OdpowiedzUsuńOj, leczo uwielbiam. Pomysł z soczewicą świetny.
OdpowiedzUsuńJa właśnie dzisiaj robiłam leczo, uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńwygląda baaardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńSandicious
Kocham leczo ^^
OdpowiedzUsuń