lipca 01, 2016

Lody waniliowe

W upalne dni nic tak nie smakuje jak lody. Od jakiegoś czasu zajadamy się ich zdrowszą, jogurtową wersją, ale zawsze chciałam samodzielnie przygotować tradycyjne lody na bazie żółtek, mleka i śmietanki. Zawsze byłam przekonana, że w warunkach domowych może to być niemałe wyzwanie, okazuje się jednak, że jest to całkiem proste. Jeśli nie posiadamy maszyny do lodów będzie za to dość pracochłonne - masę trzeba mieszać aż sześć razy w przeciągu trzech godzin, ale efekt naprawdę jest tego wart. Domowe lody są o wiele smaczniejsze niż te ze sklepu. Dziś prezentuję najbardziej popularne lody waniliowe, ale na pewno wypróbuję ich inne wersje smakowe. Przepis znalazłam tutaj. Smacznego:)

500 ml tłustego mleka (3.2%),
125 g cukru (może być trochę mniej, lody są dość słodkie),
laska wanilii,
6 żółtek,
100 ml schłodzonej śmietanki kremówki (30 lub 36%)

Do mleka dodać 2/3 cukru z przepisu i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Zagotować. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę. Gorące mleko wlewać stopniowo do ubitej masy, cały czas mieszając. Całość podgrzewać około 5-7 minut, mieszając drewnianą łyżką. Krem jest gotowy, gdy lekko oblepia łyżkę - nie wolno zagotować kremu, ponieważ może się zwarzyć. Przelać do naczynia, przykryć folią i schłodzić w lodówce. Zimny krem wymieszać ze schłodzoną śmietanką. Jeśli posiadamy maszynę do lodów, wlewamy do niej całość i postępujemy według instrukcji. Jeśli nie posiadamy maszyny, masę wkładamy do zamrażarki i miksujemy krótko co 30 minut przez pierwsze trzy godziny - lody będą dzięki temu puszyste i kremowe. Zamrozić.


31 komentarzy:

  1. Takie tradycyjne, prawdziwe, domowe lody. Super musi być taki smak.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny przepis na pogodę jaka panuje za oknem! Nic tylko lody jesc własnej roboty :)
    pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż zachciało mi się lodów :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ładne i pewnie smaczne, nigdy nie robiłam takich domowych - waniliowych :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham lody zwlaszcza waniliowe i sorbety... ale mam teraz smaka;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę rozgracic zamrażalke i maszynę wstawic😀

    OdpowiedzUsuń
  8. takie tradycyjne lody,pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Babcia kiedyś robiła mi takie lody :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja droga, lody waniliowe i śmietankowe to moje ulubione. Fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmm...super Ci wyszły! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chyba zrobię sobie takie lody, tylko zastąpię cukier czymś innym ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja mam maszynę do lodów i zwykle z jej pomocą robię lody. Twoje wyglądają bardzo apetycznie i może się skuszę, choć zawsze się boję surowych żółtek.

    OdpowiedzUsuń
  14. lody domowe robię od dwóch lat i masz rację, nie mają równych sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ach pychotnie wyglądają lepiej niż sklepowe:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Domowe lody :) Mniam. Najlepsze na świecie. Jeszcze w wariancie waniliowym - jednym z moich ulubionych. No, no - mam na nie wielką ochotę teraz. Pozdrawiam serdecznie :) Miłego weekendu życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Rewelacyjna sprawa z takimi domowymi lodami :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :*

    OdpowiedzUsuń
  18. Mniam..domowe lody to to co lubię najbardziej

    OdpowiedzUsuń
  19. Aż się chłodniej zrobiło - od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  20. mniam! :) nie ma to jak domowe lody :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam lody, ale jeszcze nigdy nie próbowałam ich samodzielnie zrobić. Chociaż, gdybym miała wybór to starałabym się tak dobrać dodatki, żeby mi naprawdę smakowały. Lubie ostatnio bardzo smak słonego karmelu. Kupuje takie lody w manufakturze, ale oczywiście za coś takiego odpowiednio trzeba zapłacić!
    Super przepis, spróbuje go wykorzystać!

    OdpowiedzUsuń
  22. uwielbiam lody i mogłabym je jeść tonami ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Domowe lody - najlepsze! Z resztą tak jak i chleb, wędliny itd. Zjadłabym taką porządną porcję lodów waniliowych :)

    OdpowiedzUsuń
  24. To ja się wpraszam na porcyjkę :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger