Dziś banalnie proste danie dla wszystkich początkujących w kuchni. Przepis można dowolnie modyfikować: łososia zastąpić inną rybą oraz użyć ulubionych warzyw i ziół. Podczas pieczenia należy jednak pamiętać, aby pieczenie zacząć od najtwardszych jarzyn. Podawać z zestawem sałat lub surówką. Smacznego:)
Polecam też inne przepisy z łososiem.
400-500 g łososia,
kilka czubatych łyżek jogurtu greckiego,
sok z cytryny (do smaku),
łyżka posiekanego koperku,
łyżka posiekanego szczypiorku,
łyżka posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz
na marynatę:
3-4 łyżki oliwy,
2 łyżki soku z cytryny,
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku,
łyżeczka majeranku,
1/2 łyżeczki tymianku,
1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki (opcjonalnie),
sól, pieprz
warzywa do upieczenia:
kilka ziemniaków, cebula, dwie marchewki, kilka ząbków czosnku, dwa małe pomidory,
sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, słodka lub/i ostra papryka
Łososia pokroić na cztery mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Połączyć składniki marynaty i oblać nią rybę. Odstawić na 30 minut. Ziemniaki pokroić w średniej wielkości kostkę, marchew w grube plastry, cebulę w ćwiartki. Polać je odrobiną oliwy, posypać przyprawami. Przygotowane warzywa w raz z nieobranymi ząbkami czosnku ułożyć na blaszce, piec w 200 stopniach około 25 minut (czosnek po upieczeniu będzie miękki i da się wycisnąć z łupinek). Po tym czasie do warzyw dołożyć zamarynowanego łososia i ćwiartki pomidorów, piec kolejne 15 minut lub do miękkości składników. Jogurt połączyć z sokiem z cytryny i świeżymi ziołami, doprawić. Podawać do upieczonej ryby.
lipca 23, 2016
Pieczony łosoś z prostym sosem jogurtowym
AUTOR:
Natalia
daniarybne
,
jogurt
,
łosoś
,
marchew
,
pomidory
,
ryba
,
sos jogurtowy
,
warzywa
,
z piekarnika
,
ziemniaki
,
zioła
Przepis pokażę siostrze ona lubi kurczaka ;)
OdpowiedzUsuńale pyszności :D z chęcią sobie takie danie przyrządzę :D
OdpowiedzUsuńLubię sos jogurtowy :)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak taki łosoś:)
OdpowiedzUsuńniekoniecznie lubie pieczone pomidory, ale całość prezentuje się rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! :) Uwielbiam łososia, więc napewno wypróbuję.;D
OdpowiedzUsuńŁososia najbardziej lubię z ziołami :)
OdpowiedzUsuńWyglada wspaniale... Kocham takie dania!
OdpowiedzUsuńJakie te Twoje dania piękne i kolorowe :)
OdpowiedzUsuńJakie kolorowe!:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com
Łosoś średnio mi smakował, ale jadlam tylko z grilla, więc może tutaj inaczej smakuje. Mimo wszystko wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńTaka rybka nie ma sobie równych:)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy łososia pieczonego :D Tak dawno już go nie jadłyśmy.... koniecznie musimy takiego przyrządzić :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja, uwielbiam takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńja za łososiem nie przepadam;p
OdpowiedzUsuńDałabym się namówić na taki obiadek, ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńŁosoś z piekarnika jest super mięciutki i soczysty. Uwielbiam. Fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńIdealne danie na letnie dni :)
OdpowiedzUsuńŁososia uwielbiam, więc na pewno kiedy wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńtakie obiady uwielbiam najbardziej :)
OdpowiedzUsuńBardzo soczyste są Twoje posiłki ♥ Zdjęcia apetyczne :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda, zjadłabym ;)
OdpowiedzUsuńbrzmi smacznie ;D
OdpowiedzUsuń