lipca 21, 2016

Sos śmietanowy z warzywami

Lato to czas, kiedy przyrządzam najwięcej dań wegetariańskich. O tej porze roku pyszne i świeże warzywa są tak łatwo dostępne, że wystarczy połączyć ich kilka rodzajów i szybko wyczarować  coś smacznego. Ostatnio przyrządziłam śmietanowy sos do makaronu, inspirowany włoskim daniem pasta primavera. Ja użyłam warzyw, które akurat miałam w domu, ale zachęcam do stworzenia własnej kompozycji warzywnej. W tym daniu sprawdzi się też na przykład brokuł, cukinia czy kabaczek. Smacznego:)

200 ml śmietanki (18, 30 lub 36%),
200 g pieczarek,
pół dużego kalafiora,
duża garść szpinaku,
2 małe marchewki,
gałązka selera naciowego,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
kilka czubatych łyżek parmezanu,
kilka łyżek posiekanego szczypiorku i bazylii (lub innych świeżych ziół),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, słodka papryka

makaron lub ryż do podania z sosem

Na niewielkiej ilości tłuszczu krótko podsmażyć drobno posiekaną cebulę, seler i pokrojoną w kostkę marchew. Dodać małe różyczki kalafiora. Gdy warzywa się lekko zarumienią, dodać plasterki pieczarek i drobno posiekany czosnek. Doprawić. Smażyć całość do preferowanej miękkości składników (można podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu). Zalać całość śmietanką, dodać świeże liście szpinaku. Wymieszać, dodać starty ser i poczekać, aż całość zgęstnieje. Posypać świeżymi ziołami. Podawać z makaronem, ryżem lub kaszą.

39 komentarzy:

  1. Jadłam coś bardzo podobnego tylko z sosem serowym i zamiast makaronu był kuskus. :) Twój przepis również wypróbuję, bo jest łatwy w przygotowaniu i myślę, że nie zajmuje dużo czasu. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kobito <3 Z nieba mi spadłaś, dziś po robocie na rynek i robię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Choć nie jestem fanka warzyw, to muszę przyznać, że wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny sosik, idealny właśnie do makaronu. Choć lubię mięsko to takie danie zjadłabym z wielką chęcią.

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja Ciocia robi taki makaronik z sosem i dodaje tam właśnie brokuły, jest pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak to pysznie wyglada, przepis spisuje uwielbiam takie Dania tym bardziej w okresie letnim,już na samą myśl slinka leci ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam! Pysznie wygląda :D Obsurwuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowicie :) ja oczywiście jadłabym z makaronem :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię takie potrawy, w których jest bardzo dużo warzyw. Powodują one, że większość osób nie musi się już martwić, żeby dostarczyć 5 różnych owoców i warzyw w dziennej diecie. Zwłaszcza, że to co wybrałaś dostarcza nam bardzo rożnych przeciwutleniaczy. A Twoje poprzednie leczo jest również rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha , bardzo lubię sosy smietanowe .Mniamm.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajny sosik, nie wiem czy nie wykorzystam go do kotletów rybnych jutro

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszny! zjadałabym go z plackami ziemniaczanymi

    OdpowiedzUsuń
  13. Makaron z warzywami to obiad idealny. Bardzo fajna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię takie pyszne dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. pyszny obiadek :) chętnie bym zjadła taki sosik :)

    OdpowiedzUsuń
  16. wydrukuję i dam mamie, niech mi jutro zrobi:D

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie dzis zrobiłam coś podobnego ale czegoś mi brakowało, jakiegoś łącznika.
    Teraz już wiem, śmietana! Super, że wstawiłaś ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda bardzo apetycznie. Z pewnością wypróbuję, choć chyba jednak dorzucę trochę kurczaczka.

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam warzywa, przyznam, że nie znam za wiele sposobów na warzywa więc chętnie wypróbuje coś innego prócz sosu z pomidorów :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Proste, uniwersalne i wege ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. nie lubię śmietany do sosów..

    OdpowiedzUsuń
  22. Pycha! Polecam zdrowe inspiracje z bloga Kcalmara :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Zawsze jak wchodzę do Ciebie na bloga to robię się głodna :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Takie dania latem są najlepsze :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo apetycznie wygląda :) Dawno już nie jadłyśmy sosu ze śmietanką :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Niestety danie nie dla mnie, gdyż nie lubię pieczarek.

    OdpowiedzUsuń
  27. Taki sos z warzywami zjadłabym chętnie z kopytkami :) Ale byłoby pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Podoba mi się, bardzo fajny apetyczny sosik :)

    OdpowiedzUsuń
  29. ulala.. coś czuje, że bardzo aromatyczne danie się szykuje ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger