Lato to czas, kiedy przyrządzam najwięcej dań wegetariańskich. O tej porze roku pyszne i świeże warzywa są tak łatwo dostępne, że wystarczy połączyć ich kilka rodzajów i szybko wyczarować coś smacznego. Ostatnio przyrządziłam śmietanowy sos do makaronu, inspirowany włoskim daniem pasta primavera. Ja użyłam warzyw, które akurat miałam w domu, ale zachęcam do stworzenia własnej kompozycji warzywnej. W tym daniu sprawdzi się też na przykład brokuł, cukinia czy kabaczek. Smacznego:)
200 ml śmietanki (18, 30 lub 36%),
200 g pieczarek,
pół dużego kalafiora,
duża garść szpinaku,
2 małe marchewki,
gałązka selera naciowego,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
kilka czubatych łyżek parmezanu,
kilka łyżek posiekanego szczypiorku i bazylii (lub innych świeżych ziół),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, słodka papryka
makaron lub ryż do podania z sosem
Na niewielkiej ilości tłuszczu krótko podsmażyć drobno posiekaną cebulę, seler i pokrojoną w kostkę marchew. Dodać małe różyczki kalafiora. Gdy warzywa się lekko zarumienią, dodać plasterki pieczarek i drobno posiekany czosnek. Doprawić. Smażyć całość do preferowanej miękkości składników (można podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu). Zalać całość śmietanką, dodać świeże liście szpinaku. Wymieszać, dodać starty ser i poczekać, aż całość zgęstnieje. Posypać świeżymi ziołami. Podawać z makaronem, ryżem lub kaszą.
lipca 21, 2016
Sos śmietanowy z warzywami
AUTOR:
Natalia
cebula
,
daniawegetarianskie
,
kalafior
,
kuchnia włoska
,
marchew
,
parmezan
,
ser
,
sos śmietanowy
,
szpinak
,
warzywa
,
zioła
wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńJadłam coś bardzo podobnego tylko z sosem serowym i zamiast makaronu był kuskus. :) Twój przepis również wypróbuję, bo jest łatwy w przygotowaniu i myślę, że nie zajmuje dużo czasu. :)
OdpowiedzUsuńKobito <3 Z nieba mi spadłaś, dziś po robocie na rynek i robię :)
OdpowiedzUsuńChoć nie jestem fanka warzyw, to muszę przyznać, że wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny sosik, idealny właśnie do makaronu. Choć lubię mięsko to takie danie zjadłabym z wielką chęcią.
OdpowiedzUsuńpyszna kombinacja:)
OdpowiedzUsuńsuper sos, nada się do wielu rzeczy
OdpowiedzUsuńmniam! apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMoja Ciocia robi taki makaronik z sosem i dodaje tam właśnie brokuły, jest pysznie ;)
OdpowiedzUsuńJak to pysznie wyglada, przepis spisuje uwielbiam takie Dania tym bardziej w okresie letnim,już na samą myśl slinka leci ;-)
OdpowiedzUsuńMniam! Pysznie wygląda :D Obsurwuje ;)
OdpowiedzUsuńSmakowicie :) ja oczywiście jadłabym z makaronem :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie potrawy, w których jest bardzo dużo warzyw. Powodują one, że większość osób nie musi się już martwić, żeby dostarczyć 5 różnych owoców i warzyw w dziennej diecie. Zwłaszcza, że to co wybrałaś dostarcza nam bardzo rożnych przeciwutleniaczy. A Twoje poprzednie leczo jest również rewelacyjne.
OdpowiedzUsuńPycha , bardzo lubię sosy smietanowe .Mniamm.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny sosik, nie wiem czy nie wykorzystam go do kotletów rybnych jutro
OdpowiedzUsuńPyszny! zjadałabym go z plackami ziemniaczanymi
OdpowiedzUsuńMakaron z warzywami to obiad idealny. Bardzo fajna propozycja :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie pyszne dania :-)
OdpowiedzUsuńpyszny obiadek :) chętnie bym zjadła taki sosik :)
OdpowiedzUsuńwydrukuję i dam mamie, niech mi jutro zrobi:D
OdpowiedzUsuńWłaśnie dzis zrobiłam coś podobnego ale czegoś mi brakowało, jakiegoś łącznika.
OdpowiedzUsuńTeraz już wiem, śmietana! Super, że wstawiłaś ten przepis :)
Lubię takie sosiki.
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Z pewnością wypróbuję, choć chyba jednak dorzucę trochę kurczaczka.
OdpowiedzUsuńUwielbiam warzywa, przyznam, że nie znam za wiele sposobów na warzywa więc chętnie wypróbuje coś innego prócz sosu z pomidorów :)
OdpowiedzUsuńProste i wege :)
OdpowiedzUsuńProste, uniwersalne i wege ;)
OdpowiedzUsuńnie lubię śmietany do sosów..
OdpowiedzUsuńomo chce zjeść cały talerz :)
OdpowiedzUsuńPycha! Polecam zdrowe inspiracje z bloga Kcalmara :)
OdpowiedzUsuńZawsze jak wchodzę do Ciebie na bloga to robię się głodna :D
OdpowiedzUsuńTakie dania latem są najlepsze :) pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda :) Dawno już nie jadłyśmy sosu ze śmietanką :)
OdpowiedzUsuńNiestety danie nie dla mnie, gdyż nie lubię pieczarek.
OdpowiedzUsuńTaki sos z warzywami zjadłabym chętnie z kopytkami :) Ale byłoby pysznie :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się, bardzo fajny apetyczny sosik :)
OdpowiedzUsuńMniam..idealny sosik
OdpowiedzUsuńpychota *.*
OdpowiedzUsuńulala.. coś czuje, że bardzo aromatyczne danie się szykuje ;)
OdpowiedzUsuń