12-14 rurek cannelloni,
250 g szpinaku (mrożonego lub świeżego),
350-400 g ricotty,
mała cebula,
2 ząbki czosnku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz
kilka czubatych łyżek parmezanu
sos pomidorowy:
200 g przecieru lub koncentratu pomidorowego,
2-3 ząbki czosnku,
szklanka bulionu lub wody,
mała cebula,
opcjonalnie kilka łyżek śmietanki 18 lub 30%,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, bazylia, tymianek, oregano, majeranek, słodka papryka
Sos: na niewielkiej ilości tłuszczy zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Zalać bulionem i przecierem, doprawić, gotować na małym ogniu do zgęstnienia (około 15 minut; gdyby woda za szybko wyparowała, można dodać więcej płynu). Pod koniec gotowania dodać kilka łyżek śmietanki, wymieszać. Połowę sosu wylać na blaszkę do zapiekania.
Cebulę i czosnek zeszklić na małej ilości tłuszczu, dodać szpinak. Jeśli używamy mrożonego, smażenie potrwa dłużej - należy odparować całą wodę. Przestudzony szpinak połączyć z pokruszonym serem, przyprawami i parmezanem do smaku. Rurki podgotować kilka minut, aż zmiękną. Nadziewać je szpinakowym farszem i układać na blaszce z sosem pomidorowym. Zalać dokładnie drugą częścią sosu i posypać parmezanem (cały makaron powinien być zakryty warstwą sosu). Zapiekać około 15-20 min w 180 stopniach (czas pieczenia zależy od stopnia podgotowania makaronu).
pyszności po prostu:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ! Robiłam podobne ale z serem feta
OdpowiedzUsuńdzięki za świetny pomysłna obiad :)
OdpowiedzUsuńJak ze szpinakiem to biorę w ciemno ;)
OdpowiedzUsuńJesteś mistrzynią trafiania w moje gusta smakowe. Pięknie to wygląda. Pomysłowe danie. Z pewnością smaki przenikają się doskonale. Super są te rurki cannelloni! Dawno nie gościły w mojej kuchni, a trzeba to zmienić niebawem z pewnością :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńWygląda super! :)
OdpowiedzUsuńOd dawna mnie kusi to danie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Cannelloni! :D Szpinak też, więc pewnie niebo w gębie :D
OdpowiedzUsuńWspaniałość mm :)
OdpowiedzUsuńIdealne na obiad - pycha :)
OdpowiedzUsuńPycha😀
OdpowiedzUsuńjadłam kiedyś tak przygotowany makaron:D
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłyśmy ale zawsze ciekawiło nas to danie :) Bo wygląda super!
OdpowiedzUsuńSmakowite ;)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe danie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko<3
OdpowiedzUsuńPyszne :)
OdpowiedzUsuńprzez Ciebie zjem ekran:D
OdpowiedzUsuńślinię się do monitora;D
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne! :-)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńpycha :) bardzo lubię i dawno nie robiłam, a nawet mam makaron w szafce :)
OdpowiedzUsuńMmmmmm zjadłabym !
OdpowiedzUsuńBardzo podobne robię! uwielbiam połączenie szpinaku i ricotty!
OdpowiedzUsuńPrawie klasyka w kuchni!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie :)
OdpowiedzUsuńDziwna nazwa, ale fajnie wygląda.
OdpowiedzUsuńJakie idealne na obiad :) Super cannelloni.
OdpowiedzUsuńco dziś jesz?:D
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda
OdpowiedzUsuńObiadek pysznościowy, minimum pracy, maksimum smaku, tak lubię
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuń