na blaszkę o wymiarach 10x20 cm:
szklanka mąki,
1/2 szklanki kakao,
szklanka czekoladowych groszków lub posiekanj czekolady (ja nie dodałam),
1/2 łyżeczki sody,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki wanilii (polecam od Skworcu),
2 jajka,
1/2 szklanki oleju,
szklanka cukru,
szklanka startej na tarce cukinii
opcjonalnie: kilka łyżek kakao, kilka łyżek cukru pudru (do smaku) i kilka łyżek ciepłego mleka; wiórki kokosowe
Wymieszać mąkę, kakao, proszek, sodę, cynamon, wanilię i opcjonalnie kawałeczki czekolady. W drugim naczyniu zmiksować cukier i jajka (2-4 minuty), dodać olej i cukinię, wymieszać do połączenia. wsypać suche składniki, wymieszać szpatułką. Przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem blaszki, piec w 180 stopniach około godziny. Wymieszać kakao, cukier puder i mleko - powinna powstać gęsta polewa. Polać ostudzone ciasto, ewentualnie posypać wiórkami kokosowymi.
ENGLISH:
1 cup of all purpose flour,
1/2 cup of unsweetened cocoa powder,
1 cup of semisweet chocolate chips (optional),
1/2 tsp of baking soda,
1 tsp of baking powder,
1/2 tsp of ground cinnamon,
2 eggs,
1/2 cup of vegetable oil,
1 cup of granulated sugar,
1 cup of shredded zucchini,
1-2 tsp of vanilla extract or 1/2 tsp of vanilla powder
1/2 cup of unsweetened cocoa powder,
1 cup of semisweet chocolate chips (optional),
1/2 tsp of baking soda,
1 tsp of baking powder,
1/2 tsp of ground cinnamon,
2 eggs,
1/2 cup of vegetable oil,
1 cup of granulated sugar,
1 cup of shredded zucchini,
1-2 tsp of vanilla extract or 1/2 tsp of vanilla powder
for the glaze (optional): few Tbsp of cocoa powder, few Tbsp of warm milk and few Tbsp of powdered sugar (to taste); coconut shavings
In a small bowl stir together the flour, cocoa powder, baking powder, baking soda, cinnamon and chocolate chips, set aside. In a large bowl whisk together the sugar and eggs for about 2-4 minutes, add the vanilla, vegetable oil and zucchini and mix until combined. Add in the dry ingredients and fold everything in until combined, pour the batter in your prepared pan (10x20 cm) and bake for about an hour or until fully cooked through. Allow it to cool before serving. Prepare the glaze: mix the cocoa powder, warm milk and powdered sugar until you reach a consistency of a thick glaze. Pour it all over the cake and sprinkle some coconut shavings on top. Enjoy:)
Recipe by: Laura Vitale
Ciekawy pomysł, musi być pyszne
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńOsobiście bardzo lubię ciasta z cukinią. Cukinia nadaje miękkości i wilgotności :)
OdpowiedzUsuńjakie intensywnie czekoladowe:)
OdpowiedzUsuńDo zjedzenia ciasta czekoladowego nie trzeba mnie dwa razy zapraszać :) Nigdy nie jadłam wersji z cukinią. W każdym razie sprytnie ją przemyciłaś, bo wizualnie w ogóle bym nie pomyślała, że taki składnik występuje w tym apetycznym cieście. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie czekoladowce, ale z cukinią jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńCukinia w takim cieście świetnie się odnajduje :) Wilgotność w ciastach czekoladowych jest bardzo pożądana :D
OdpowiedzUsuńZ góry mowie, że należę do osób, które w kuchni jedynie potrafią zrobić herbatę lub płatki śniadaniowe. Przynajmniej może poprawie ci humor kiedy napisze, że zdziwiłam się dodatkiem cukinii do ciasta! Ale skoro uważasz, że nie czuć, a ciasto jest dłużej świeże to okey :) Spróbuję kiedyś ;)
OdpowiedzUsuńMmm zapisuje Twój przepis. :) Niedawno robiłam babeczki z cukini i były bardzo dobre. ;) Tak jak napisałaś wcale nie czuć tego warzywa. :)
OdpowiedzUsuńIdealny przepis dla mojej babci :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie nietypowe i ciekawe ciasta :)
OdpowiedzUsuńoooh, i love how chocolatey and rich and dark this looks!
OdpowiedzUsuńwygląda tak pysznie...
OdpowiedzUsuńJakie ładne ciemne :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię czekoladowe ciasto z cukinią :)
OdpowiedzUsuńto ciacho jest świetne :) jak wszelkie ciasta z warzyw :)
OdpowiedzUsuńW tym roku pierwszy raz robiłam ciasto z cukinią. Wychodzi przepyszne, wilgotne, miękkie i faktycznie długo zachowuje świeżość :)
OdpowiedzUsuńHmm this sounds lovely! I just made chocolate-beet bread which also turned out very well :) about the nut butters, I use them in almost all of my recipes. Mostly cashew butter but also a lot of almond, coconut and peanut. I make sauces and dressings with them and add them for exactly when I make simple dishes like fried zuccini with eggplant, soy sauce and cashew butter.
OdpowiedzUsuńAbout meat and cancer. I can totally recommend the book "the china study" to you if you are intersted in the topic :)
Sending much love!
Xx
Rosa Larissa Klara
conscious lifestyle of mine
Ojaaaaa! Zjadłabym !
OdpowiedzUsuńI love this zucchini bread Natalia !
OdpowiedzUsuńOstatnio jadłam ciasto czekoladowe z cukinią i było przepyszne ;)
OdpowiedzUsuńCudownie czekoladowe, a dzięki dodatkowi cukinii pewnie bardzo wilgotne:)
OdpowiedzUsuńja z cukinią jadłam li placuszki:)
OdpowiedzUsuńsuper. ciasta z cukinią jeszcze nigdy nie jadłam. wygląda przepysznie. pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńmniam !
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię, choć najczęściej piekę muffiny:)
Już teraz zatopiłabym zęby w tym pysznym cieście. Wspaniale kusi :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł dla fanów cukini :)
OdpowiedzUsuńMmm ciekawe jak smakuje
OdpowiedzUsuńLovely post!
OdpowiedzUsuńxx
Aida
http://espritdemode.blogspot.lt/?m=1
Wygląda smakowicie :)A połączenie z cukinią rewelacja:)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam wg przepisu Wachowicz ale wyszła kompletna katastrofa, Twoje wyglada perfekcyjnie
OdpowiedzUsuńrobilam kiedys , pycha!
OdpowiedzUsuń