Drożdżowe paszteciki z pieczarkami |
Tym razem kuchnia polska - klasyczne drożdżowe paszteciki z pieczarkami, które będą wspaniałą przekąską lub dodatkiem do zupy, na przykład tradycyjnego czerwonego barszczu. Pieczarki w tym przepisie możemy zastąpić grzybami leśnymi, będą też pyszne wzbogacone o kawałki chrupiącego boczku czy innej wędliny, jeśli będą podawane poza Wigilią.
Ja swoje drożdżowe paszteciki składałam tym razem w trójkąty, ale możemy oczywiście nadać im dowolny kształt, na przykład pierożków lub zawijać tradycyjnie. Farsz doprawiłam natką pietruszki i startym parmezanem, ale nada się też ulubiony żółty ser lub pokruszona feta - sera dodajemy tyle, by skleić farsz pieczarkowy.
Drożdżowe paszteciki z pieczarkami są najlepsze w dniu upieczenia, to idealny dodatek do zup lub pyszna przekąska albo przystawka na imprezę. Smacznego:)
Szukacie przepisu na paszteciki wigilijne do barszczu, które długo utrzymują świeżość? Gorąco polecam również moje najlepsze, kruche paszteciki z grzybami do zamrożenia:
Przepis na drożdżowe paszteciki z pieczarkami, składniki:
ciasto:
250 g mąki,
15 g drożdży,
5 g cukru,
ok. 1/4 szklanki mleka,
jajko,
szczypta soli,
30 g stopionego masła
farsz:
500 g pieczarek,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
garść posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek
kilka łyżek startego parmezanu
Przepis na drożdżowe paszteciki z pieczarkami, przygotowanie:
Farsz: pokroić pieczarki w kostkę i usmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Doprawić, dodać natkę pietruszki. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 50 g mąki i kilka łyżek mleka (z podanej ilości płynu trzeba dodać tyle, aby otrzymać gęstość kwaśnej śmietany). Wymieszać, przykryć ściereczką, odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać jajko, resztę mąki i lekko posolić. Wyrabiać ok. 15 minut, pod koniec wyrabiania stopniowo wlewać masło i wyrabiać dalej, do wchłonięcia tłuszczu. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Cienko rozwałkować (ok. 3 mm lub trochę grubsze), pokroić na kwadraty (u mnie o bokach 10 cm). Na środku umieścić porcję pieczarek, posypać parmezanem. Skleić pasztecik za pomocą widelca. Odstawić na 20-30 minut. Każdy pasztecik posmarować mlekiem lub jajkiem, zrobić nacięcie na wierzchu każdego z nich. Piec w 190 stopniach ok. 20 minut.
Przepis na ciasto drożdżowe na paszteciki ze starego wydania ,,Kuchni Polskiej" z lat 60.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
ENGLISH:
For the
dough:
250 g of all
purpose flour,
15 g of
fresh yeast,
5 g of
sugar,
¼ cup of
warm milk,
1 egg,
A pinch of
salt,
30 g of
melted butter
For the filling:
500 g of
button mushrooms (or any mushrooms of your choice),
Large onion,
2-3 cloves
of garlic,
Few Tbsp of
chopped parsley,
Seasonings to
taste: salt, pepper, thyme (dry or fresh)
Few Tbsp of
parmesan
Prepare
the filling: fry the mushrooms witch chopped onion using a small amount of oil.
Add garlic and cook until fragrant. Add parsley and season to taste, set aside. Prepare
the dough: mix the yeast with sugar until it’s melted. Add 50 g of flour and warm milk. Mix, cover with
kitchen towel and let it sit for about 10 to 15 minutes. Add an egg,
a pinch of salt and the remaining flour. Knead the dough for about 15 minutes.
After 10 minutes of kneading, gradually start to add butter. Knead until the
butter is absorbed and the dough is smooth and soft. Cover with kitchen towel,
and and place it
somewhere warm for about an hour or until it has almost doubled in size. Dump the dough onto your work
surface, (flour it a little if necessary) and deflate it. Roll it thinly (2 mm
thick). Cut the dough into squares. Spoon the mushroom mixture in the center of each square.
Brush edges lightly with water, fold over to form triangles, press with fork to
seal. Cover with kitchen towel, let it sit for another 20-30 mintes. Preheat
your oven to 200 C. Make a small slit on the centre of every hand pie. Bake
until golden and puffed, 20 to 25
minutes.
Z takiej paczuszki wypełnionej po brzegi pysznościami nie sposób się nie ucieszyć. Natomiast co do drożdżóweczek robiłam podobne, tylko z ciastem francuskim i nieco innym farszem. Ale znam te smaki i bardzo lubię. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPierożki apetyczne a paczuszka cudowna :) Zazdroszczę tylu dobroci :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam paszteciki z grzybami, a pieczarki są jedynymi z moich ulubionych grzybów :D
OdpowiedzUsuńmoimi też:)
UsuńWyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńPewnie i tak smakują :)
Paszteciki muszą smakować obłędnie :) Oj ale wspaniała paczuszka :)
OdpowiedzUsuńOjej, wyglądają przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńmój mąż je uwielbia, ja niespecjalnie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają jak z reklamy,świetnie Ci wyszły
OdpowiedzUsuńkocham pieczarki więc pewnie by mi smakowało :D
OdpowiedzUsuńTakie mogabym jeść co dzień na kolację :)
OdpowiedzUsuńJaki apetyczny przekrój :)
OdpowiedzUsuńMmm uwielbiam paszteciki. :)
OdpowiedzUsuńco za pyszności!
OdpowiedzUsuńAle cudownie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńPycha :) chociaż pieczarki musiałabym czymś zastąpić :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe pierożki :-)
OdpowiedzUsuńMniam :D Chcę te pierożki ale w tym problem że nie chce mi się ich robić :P Miłego testowania :D
OdpowiedzUsuńChciałabym umieć takie zrobić . Mniam :)
OdpowiedzUsuńSuper te paszteciki. Zjadłabym kilka.
OdpowiedzUsuńGratulacje, paczka naprawdę bardzo okazała.
Uwielbiam twoje przepisy napewno tez spróbuję je zrobić :)
OdpowiedzUsuńYaaaaay! Finally your recipes are in English too! Now I will make sure to cook some of your recipes very soon :) Thank you so much for taking the time to write in English!
OdpowiedzUsuńAre all these nut butters on the last picture yours? I LOVE nut butters and I would LOVE to have a stock like you have :D
Thanks a lot for your last sweet comment! Sending much love!
Xx
Rosa Larissa Klara
conscious lifestyle of mine
Wyglądają mega pysznie, rzadko biorę przepisy z blogów, ale ten sobie gdzieś zostawię :-).
OdpowiedzUsuńJa kiedyś robiłam z podobnym farszem bułeczki. Ale one były pyszne. Podobają mi się te pierożki. Takie niepospolite :) Cudne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie pieczarek i ciasta drożdżowego!
OdpowiedzUsuńA paczka wspaniała <3
Bajeczne paszteciki, tylko zobaczyłam zdjęcie i już wiedziałam że skorzystam z przepisu
OdpowiedzUsuńWyglądają jak samosy! Cudeńka :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
These savoury hand pies look awesome, Natalia. Healthy and delicious mushroom filling is right up my alley.
OdpowiedzUsuńo panie dzieju:D pycha;D
OdpowiedzUsuńMniam mniam do schrupania
OdpowiedzUsuń10 cm to sporo, i pewnie jeszcze dużo urośnie, skoro na drożdżach, ale w końcu, kto nie lubi takich rzeczy :)
OdpowiedzUsuńPychotka ;) Pamiętam jak moja babcia robiła mi takie pierożki ;)
OdpowiedzUsuńObserwujemy? zacznij i daj znać u mnie ;)
https://jagglam.blogspot.com/
obserwuje ;)
UsuńMniam, wyglądają bardzo pysznie :) Mam ochotę je przygotować :) Ah jak to fajnie wejść czasem na jakiegoś dobrego bloga kulinarnego :)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie -> http://kucharzowanienamaxa.pl/
O rany co za przesyłka ;p uwielbiam ich masła orzechowe! Smakowite te paszteciki :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe pierożki ! Świetny przepis na przekąskę w ciągu dnia, albo do pracy :)
OdpowiedzUsuńAle mi teraz narobiłaś ochoty na takie paszteciki... poza tym sobie uświadomiłam, że dawno nic z pieczarkami nie jadłam. Utknęłam w szpinaku coś.
OdpowiedzUsuńwspaniałe paszteciki:)
OdpowiedzUsuńps. fajna paczuszka od Primaviki.
Wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, paszteciku wyglądają genialnie. :) Przesyłka na prawdę pokaźna i zawierające wiele ciekawych rzeczy, czekamy więc na recenzje. :D Pozdrawiamy.
OdpowiedzUsuńSuper do barszczu:)
OdpowiedzUsuńPaszteciki wyglądają bardzo apetycznie i są bogato nadziane :)
OdpowiedzUsuńGratulujemy współpracy bo produkty Primaviki są naprawdę godne polecenia :D
Pozwoliłam sobie przepisać przepis do zeszytu :) Uwielbiam takie dania i jak tylko moje konto pozwoli mi na wydatki to będzie pierwszą rzeczą na liście, uwielbiam pieczarki, a te paszteciki wyglądają tak smacznie!
OdpowiedzUsuń