Gołąbki to moje ulubione danie kuchni polskiej, ale nie zawsze mam ochotę i czas, aby je przygotować. Często przygotowuję za to szybsze i łatwiejsze faszerowane papryki, które nadziewam ,,gołąbkowym" farszem z mięsa i ryżu. Smakują świetnie z chrupiącym pieczywem i prostą sałatką. Przepis obowiązkowy do przygotowania w sezonie na pyszną paprykę, polecam, smacznego:)
Polecam tez papryki faszerowane kurczakiem i ryżem:)
3 małe papryki,
ok. 300 g mielonego mięsa,
80-100 g ugotowanego ryżu,
mała cebula,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, granulowany czosnek, tymianek
opcjonalnie kilka łyżek startego sera (ja najczećciej nie dodaję)
sos pomidorowy:
mały słoiczek koncentratu pomidorowego lub przecieru,
ok. 3/4 szklanki wody lub bulionu jarzynowego/drobiowego,
mała cebula,
1-2 ząbki czosnku,
opcjonalnie kilka łyżek śmietanki 18 -30% ,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, suszone zioła: oregano, bazylia, tymianek, natka pietruszki
Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Mięso połączyć z drobno posiekaną, przesmażoną cebulą, ryżem i przyprawami (aby sprawdzić, czy farsz jest odpowiednio przyprawiony, warto usmażyć małą porcję mięsa na próbę). Przygotowanym farszem nadziewać wydrążone papryki. Sos: na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać czosnek. Po minucie dodać koncentrat i bulion/wodę. Mieszać i poczekać parę minut, aż sos zgęstnieje (można dolać śmietankę do smaku). Przyprawić. Na blaszkę wylać sos pomidorowy. Ułożyć nadziane papryki, piec około 45 minut w 190 stopniach (do miękkości warzyw i upieczenia mięsa; czas pieczenia zależy od wielkości papryk). Na kilka minut przed końcem pieczenia papryki można posypać startym serem.
sierpnia 18, 2016
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem (jak gołąbki)
AUTOR:
Natalia
cebula
,
daniamiesne
,
kuchnia polska
,
mielone
,
papryka
,
ryż
,
sos pomidorowy
,
warzywa
,
z piekarnika
Pamiętam jak stawiałam swoje pierwsze kuchenne kroki ;) Uczyłam się gotować. Jednym z moich pierwszych dań była taka papryka faszerowana (oczywiście pod czujnym okiem mamy). Miłe wspomnienia zawsze mam z tym daniem. Uwielbiam. Sycące i smakowite! Gdy latem papryka tania można sobie pozwolić :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie faszerowane papryki!
OdpowiedzUsuńWygląda przesmacznie :D Kiedyś nie lubiłam papryki, teraz jem ją chętnie :D
OdpowiedzUsuńU mnie w domu właśnie zawsze robimy faszerowaną paprykę :)
OdpowiedzUsuńPapryka faszerowana mięsem i ryżem należy do moich ulubionych dań. Pyszna, to mało powiedziane :)
OdpowiedzUsuńPrzepis rewelacyjny :)
Wspaniale wygląda:)
OdpowiedzUsuńMniam..lubie tak podana paprykę
OdpowiedzUsuńtaka wersja jest chyba nawet lepsza niż gołąbki, a na pewno mniej pracochłonna:)
OdpowiedzUsuńI love filled veggies, even though I do not like baked sweet paper at all :D by the way, I forgot that you asked about feeding a vegan diet to a child and about me blogging about it. I decided to share on my blogs only topics about my personal life and not my daughters one, so I will not post about it on the blog but I can tell you a little bit here in my comments :) In general vegan children tend to get much more vitamins and minerals compared to meat eaters, since vegetables do have a lot more vitamine etc. than animals products do. Of course one can always eat unhealthy, on a vegan diet or on a meat-based diet so I do not talk about those junk food vegans :D our little one eats everything we eat since she started to be intersted in food. She loves all the veggies and eats very well. I also breastfeed her and I recommend breastfeeding for two years because the imune systeme of a child needs two years to fully develop. Also, like that you can always be sure that the child gets everything it needs (as long as you eat well of course). We supplement vitamine b12 and sometimes I also take some DHA capsules just to make sure. But since I am eating loads of nuts and linseeds I do not actually think that I would need the DHA capsules. Feel free to ask me any questions if you have any! :)
OdpowiedzUsuńThank you so much for your last comment! Sending much love : )
Xx
Rosa Larissa Klara
conscious lifestyle of mine
Kochana dziękuje za pomysł na jutrzejszy obiadek:) Pyszności...Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMoja mamusia robi taką paprykę - mogłabym jeść tonami!! PYCHA!
OdpowiedzUsuńNie przepadam za faszerowną papryką ale wiele osób lubi ;)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, zwłaszcza, że też lubię gołąbki :)
OdpowiedzUsuńNiezłe :-).
OdpowiedzUsuńMmm uwielbiam paprykę!:)
OdpowiedzUsuńRównież bardzo lubię gołąbki i faktycznie są dość pracochłonne.
OdpowiedzUsuńsmakowicie, u mnie dziś papryka z gulaszem :)
OdpowiedzUsuńTakie dania to ja lubie:)
OdpowiedzUsuńkocham paprykę nadziewaną:D mniam mniam mniam!
OdpowiedzUsuńPyszny obiad, dawno nie robiłam...mniam :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię tak faszerowaną paprykę :)
OdpowiedzUsuńmuszę zrobić!
OdpowiedzUsuńMamy w planach nadziać w ten sposób paprykę :) Super to wygląda :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam :) i w sezonie dość często nadziewam papryki róznymi farszami :)
OdpowiedzUsuńlubię faszerowaną paprykę :D
OdpowiedzUsuńWonderful, what a webpage it is! This webpage presents
OdpowiedzUsuńuseful facts to us, keep it up.