sierpnia 18, 2016

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem (jak gołąbki)

Gołąbki to moje ulubione danie kuchni polskiej, ale nie zawsze mam ochotę i czas, aby je przygotować. Często przygotowuję za to szybsze i łatwiejsze faszerowane papryki, które nadziewam ,,gołąbkowym" farszem z mięsa i ryżu. Smakują świetnie z chrupiącym pieczywem i prostą sałatką. Przepis obowiązkowy do przygotowania w sezonie na pyszną paprykę, polecam, smacznego:)

Polecam tez papryki faszerowane kurczakiem i ryżem:)

3 małe papryki,
ok. 300 g mielonego mięsa,
80-100 g ugotowanego ryżu,
mała cebula,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, granulowany czosnek, tymianek
opcjonalnie kilka łyżek startego sera (ja najczećciej nie dodaję)

sos pomidorowy:

mały słoiczek koncentratu pomidorowego lub przecieru,
ok. 3/4 szklanki wody lub bulionu jarzynowego/drobiowego,
mała cebula,
1-2 ząbki czosnku,
opcjonalnie kilka łyżek śmietanki 18 -30% , 
przyprawy do smaku: sól, pieprz, suszone zioła: oregano, bazylia, tymianek, natka pietruszki


Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Mięso połączyć z drobno posiekaną, przesmażoną cebulą, ryżem i przyprawami (aby sprawdzić, czy farsz jest odpowiednio przyprawiony, warto usmażyć małą porcję mięsa na próbę). Przygotowanym farszem nadziewać wydrążone papryki. Sos: na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać czosnek. Po minucie dodać koncentrat i bulion/wodę. Mieszać i poczekać parę minut, aż sos zgęstnieje (można dolać śmietankę do smaku). Przyprawić. Na blaszkę wylać sos pomidorowy. Ułożyć nadziane papryki, piec około 45 minut w 190 stopniach (do miękkości warzyw i upieczenia mięsa; czas pieczenia zależy od wielkości papryk). Na kilka minut przed końcem pieczenia papryki można posypać startym serem. 

26 komentarzy:

  1. Pamiętam jak stawiałam swoje pierwsze kuchenne kroki ;) Uczyłam się gotować. Jednym z moich pierwszych dań była taka papryka faszerowana (oczywiście pod czujnym okiem mamy). Miłe wspomnienia zawsze mam z tym daniem. Uwielbiam. Sycące i smakowite! Gdy latem papryka tania można sobie pozwolić :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie faszerowane papryki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przesmacznie :D Kiedyś nie lubiłam papryki, teraz jem ją chętnie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie w domu właśnie zawsze robimy faszerowaną paprykę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Papryka faszerowana mięsem i ryżem należy do moich ulubionych dań. Pyszna, to mało powiedziane :)
    Przepis rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. taka wersja jest chyba nawet lepsza niż gołąbki, a na pewno mniej pracochłonna:)

    OdpowiedzUsuń
  7. I love filled veggies, even though I do not like baked sweet paper at all :D by the way, I forgot that you asked about feeding a vegan diet to a child and about me blogging about it. I decided to share on my blogs only topics about my personal life and not my daughters one, so I will not post about it on the blog but I can tell you a little bit here in my comments :) In general vegan children tend to get much more vitamins and minerals compared to meat eaters, since vegetables do have a lot more vitamine etc. than animals products do. Of course one can always eat unhealthy, on a vegan diet or on a meat-based diet so I do not talk about those junk food vegans :D our little one eats everything we eat since she started to be intersted in food. She loves all the veggies and eats very well. I also breastfeed her and I recommend breastfeeding for two years because the imune systeme of a child needs two years to fully develop. Also, like that you can always be sure that the child gets everything it needs (as long as you eat well of course). We supplement vitamine b12 and sometimes I also take some DHA capsules just to make sure. But since I am eating loads of nuts and linseeds I do not actually think that I would need the DHA capsules. Feel free to ask me any questions if you have any! :)
    Thank you so much for your last comment! Sending much love : )
    Xx
    Rosa Larissa Klara
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  8. Kochana dziękuje za pomysł na jutrzejszy obiadek:) Pyszności...Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja mamusia robi taką paprykę - mogłabym jeść tonami!! PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie przepadam za faszerowną papryką ale wiele osób lubi ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super pomysł, zwłaszcza, że też lubię gołąbki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Również bardzo lubię gołąbki i faktycznie są dość pracochłonne.

    OdpowiedzUsuń
  13. smakowicie, u mnie dziś papryka z gulaszem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. kocham paprykę nadziewaną:D mniam mniam mniam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszny obiad, dawno nie robiłam...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo lubię tak faszerowaną paprykę :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mamy w planach nadziać w ten sposób paprykę :) Super to wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  18. uwielbiam :) i w sezonie dość często nadziewam papryki róznymi farszami :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wonderful, what a webpage it is! This webpage presents
    useful facts to us, keep it up.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger