Czy latem może być lepszy sposób na wykorzystanie warzyw niż leczo? Można powiedzieć, że ratatouille to taka francuska wersja tego lubianego dania złożona z pysznych warzyw: papryki, cukinii, bakłażana i pomidorów. Zjadamy je samodzielnie lub jako dodatek do mięsa. Potrawa zyskała na popularności dzięki zabawnemu filmowi animowanemu o gotującym szczurku:) W sezonie na cukinie i bakłażany to pozycja obowiązkowa, smacznego:)
na 3-4 porcje:
mały bakłażan,
średniej wielkości cukinia,
duża papryka,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
3-4 małe, słodkie pomidory lub pomidory w puszce (ew. 4 czubate łyżeczki koncentratu/przecieru pomidorowego),
opcjonalnie duża marchewka,
opcjonalnie gałązka selera naciowego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, ew. słodka papryka,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
Bakłażana, cukinię, marchew i seler pokroić w półplasterki, paprykę w dużą kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać. Na niewielkiej ilości tłuszczu smażyć marchew, seler, paprykę i cebulę. Po kilku minutach, gdy warzywa lekko zmiękną, dodać plastry bakłażana i cukinii. Smażyć kolejne kilka minut, dodać czosnek. Zalać całość rozgniecionymi pomidorami, doprawić. Dusić całość na małym ogniu, do miękkości składników (gdyby płyn szybko wyparował, można dolać trochę wody lub bulionu). Gotowe danie posypać natką pietruszki, podawać z chrupiącą bagietką lub jako dodatek do mięsa.
sierpnia 04, 2016
Ratatouille
AUTOR:
Natalia
bakłażan
,
cebula
,
cukinia
,
daniawegetarianskie
,
kuchnia francuska
,
lato
,
natka pietruszki
,
papryka
,
pomidory
,
sos pomidorowy
,
warzywa
Mnóstwo warzyw, mocne smaki - to co lubię. Wspaniałe, zdrowe, ciepłe danie :) Aż by się chciało spróbować :) Mniam :) W dodatku wegetariańskie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJak tylko pojawia sie cukinia to leczo gosci u nas czesto :)
OdpowiedzUsuńjak zwykle serwujesz nam pyszności :)
OdpowiedzUsuńdlaczego Ty gotujesz to wszystko co ja lubię i co sprawia, że ochotę Cię odwiedzić :P
OdpowiedzUsuńkurczę, nigdy nie jadłam, ale za to oglądałam bajkę pod takim tytułem:P
OdpowiedzUsuńHa, mi po tej bajce ta potrawa kojarzy się jedynie ze szczurem :D
UsuńLuuubię :)
OdpowiedzUsuńi ja;D
UsuńAle to apetycznie wygląda ! <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam to :) Tym bardziej teraz sezon, super sprawa.
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda ;D
OdpowiedzUsuńSzczerze ? to znałam tylko film:) a to tak apetycznie wygląda....
OdpowiedzUsuńmniam, aż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuńPysznie. Idealne na lato. Moc warzyw i aromatów :)
OdpowiedzUsuńlatem robię obowiązkowo:)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńAle wyglada apetycznie ! Yummy !
OdpowiedzUsuńTak, tak - masz rację :) Na lato zdecydowanie najlepsza propozycja na obiad :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania. Wszystko w jednym garnku za jednym zamachem. A tyle smaków... :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Muszę to wypróbować. ;)
OdpowiedzUsuńLubię leczo, moja mama zrobiła nawet niedawno ;)
OdpowiedzUsuńmój blog, hooneyyy
hmmm z chrupiącą bagietką idealnie smakuje:)
OdpowiedzUsuńKwintesencja lata:) Pysznie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam i często robię :)
OdpowiedzUsuńMniaaam uwielbiam leczo :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie, od razu chce się jeść! uwielbiam takie warzywne miksy
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam ale bardzo lubię takie jednogarnkowe, rozkosznie kolorowe dania :)
OdpowiedzUsuńkusi mnie od pewnego czasu, muszę w końcu wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie z tym szczurem mi się kojarzy ta nazwa! W życiu nie sądziłam, że nazwa pochodzi od jakiegoś dania :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne i przepyszne.Cała masa warzyw, na dodatek pięknie podanych...nic tylko jeść i się zachwycać.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:)
Lubie takie dania, danie to przypomina mi o bajce Disneya :D
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńwww.wkrotkichzdaniach.pl - nowy post :)
Lubie i jest to dla mnie smak sierpnia 😀
OdpowiedzUsuńPrzeglądam bloga i widzę same pyszności! Aż ślinka cieknie!! Dodaje na razie do zakładek bo jestem na telefonie, ale jak tylko znajdę czas by wejść na komputer to od razu dodaje do obserwujących! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i jeśli będziesz mieć ochotę jak i czas to zapraszam do mnie :)
http://problemymugoli.blogspot.com
Na lato nie ma lepszego obiadu :)
OdpowiedzUsuńPięknie, kolorowo i smacznie
OdpowiedzUsuńW sumie ciekawa jestem jak typowe Ratatouille powinno wyglądać, przed oczami mam obraz tej potrawy z bajki :P
OdpowiedzUsuńI have been thinking to make Ratatouille the other day and I still totally would love to make some. Is there a special trick you are having to make the perect one? If so, would you mind telling me :)??? Have a wonderful weekend and thank you so much for your last comment!
OdpowiedzUsuńXx
Larissa
conscious lifestyle of mine
Uwielbiam to danie. Kiedyś nie przepadałam, ale okazało się, że źle je doprawiałam. Odpowiednio przyprawione jest wspaniałe.
OdpowiedzUsuńTwoje ratatouille wygląda apetycznie bo warzywa są kolorowe i sprawiają wrażenie jędrnych :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń