Dziś kolorowa surówka pełna zdrowia z brokułem, kapustą, jagodami goji i pestkami. Jest idealna jako dodatek do obiadu lub lekka przekąska. Zamiast jagód goji możemy użyć żurawiny lub rodzynek, a brokuła zastąpić kalafiorem. Smacznego:)
1/3 białej lub czerwonej kapusty,
mały brokuł,
2 łyżki namoczonych jagód goji (polecam Skworcu),
2 małe marchewki,
pietruszka,
pół cebuli,
kilka łyżek pestek dyni (polecam Skworcu),
kilka łyżek słonecznika,
opcjonalnie kilka łyżek posiekanych migdałów (polecam Skworcu),
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki i/lub koperku,
sól, pieprz, sok z cytryny, oliwa (do smaku)
Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce lub posiekać w robocie kuchennym. Dodać jagody goji, pestki i migdały. Doprawić, wlać oliwę i sok z cytryny, dokładnie wymieszać.
ENGLISH:
1/2 of a cabbage (red or white),
small broccoli,
2 Tbsp of goji berries (soaked),
2 small carrots,
a parsnip,
half of an onion,
few Tbsp of sunflower seeds,
few Tbsp of pumpkin seeds,
few Tbsp of chopped almonds (optional),
few Tbsp of parsley and/or dill,
seasoning to taste: salt, pepper, lemon juice, olive oil
Grate all the vegetables or chop in a blender. Add goji berries, almonds, herbs and seeds. Season to taste with salt, pepper, lemon juice and olive oil.
sierpnia 30, 2016
Surówka z brokułem i pestkami / Broccoli salad with seeds
AUTOR:
Natalia
brokuł
,
cytryna
,
daniawegetarianskie
,
jagody goji
,
kapusta
,
marchew
,
natka pietruszki
,
pestki
,
salatki
,
Skworcu
,
współpraca
,
zioła
Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na nowy post! Zaobserwuj, jeśli Ci się spodoba! :)
>> ALEXANDRAK-BLOG.BLOGSPOT.COM <<
na pewno spróbuję:)
OdpowiedzUsuńPyszna surówka :) Do obiadku idealna. Fajny pomysł z dodaniem pestek dyni. Ostatnio dodaję je do wielu dań, dzięki nim nasze włosy są mocniejsze. Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie uświadomiłaś mi fakt, że już prawie zapomniałem co to znaczy zjeść surówkę... Muszę to nadrobić :D Twoja wygląda pysznie i te pestki dyni to strzał w dziesiątkę :)
OdpowiedzUsuńMniaam ale się pysznie prezentuje, dodatek jagód goji zdecydowanie podnosi wartość odżywczą! :)
OdpowiedzUsuńSuper post! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńzapraszam do komentowania KLIK
ciekawe połączenia:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, uwielbiam surówki. <3
OdpowiedzUsuńNiezłe jako dodatek do obiadu. :-)
OdpowiedzUsuńAleż kolorowo, wyglada obłędnie ta feria barw
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaje się pyszny:) Na pewno spróbuję go wykonać:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie :) lubię takie surówki
OdpowiedzUsuńzostaje u ciebie na dłużej :)
Zbyt warzywne jak dla mnie, ale trzeba przyznać, że wygląda super :)
OdpowiedzUsuńSuper suróweczka :-)
OdpowiedzUsuńNiestety nie przepadam za takimi surówkami, ale moja rodzina wręcz przeciwnie. Musze kiedyś zrobić taką, a przy okazji spróbuje, może mi posmakuje. :D
OdpowiedzUsuńTakie suróweczki są najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńpychotka
OdpowiedzUsuńSurówka wygląda obłędnie, aż się chce jeść ;)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa surówka :)
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie. Fajne połączenie warzyw i migdałów :)
OdpowiedzUsuńFajna, do wypróbowania 😀
OdpowiedzUsuńmhmmm juz mi pachnie;D
OdpowiedzUsuńJaka ona piękna ;)
OdpowiedzUsuńAleż piękna Ci wyszła ta surówka! Składniki również nam sie podobają :)
OdpowiedzUsuńjaka fajna kolorowa!
OdpowiedzUsuńnapewno kiedys zrobie super!
OdpowiedzUsuń