Korzystając z sezonu na najsmaczniejsze w roku pomidory, warto przyrządzić pyszną zupę pomidorową. Tym razem proponuję zupę z pieczonych pomidorów, które dzięki pieczeniu jeszcze zyskują na smaku i słodyczy. Taką zupę koniecznie wzbogaćmy solidną porcją świeżej bazylii i podajmy z grzankami z mozzarellą lub, tak jak ja, z dużym kawałkiem chlebka foccacia (przepis na wersję z pieczarkami niedługo na blogu). Smacznego:)
litr domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość bulionu zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę),
1.2-1.5 kg świeżych pomidorów,
2 małe cebule,
3 duże ząbki czosnku,
kilka łyżek świeżej bazylii,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, suszony tymianek, oregano, słodka papryka
opcjonalnie kilka łyżek śmietanki
Obrać ze skórki warzywa, cebulę i pomidory pokroić w plastry lub ćwiartki. Ułożyć z ząbkami czosnku na blaszce, posypać przyprawami, piec w 180 stopniach około godziny. Po upieczeniu zmiksować z bulionem i świeżą bazylią na krem, pogotować jeszcze 5 minut. Ewentualnie doprawić i dolać śmietankę do smaku.
ENGLISH:
A litre of homemade chicken or vegetable stock (the amount of liquid depends on preferable consistency of the soup - can be less or more),
1.2-1.5 kg of fresh tomatoes (peeled and quarted),
2 small onions (peeled and quarted),
3 large cloves of garlic (peeled),
few Tbsp of fresh basil (chopped),
seasonings to taste: salt, pepper, dry thyme, oregano, sweet pepper
few Tbsp of heavy cream (optional)
Place the tomatoes, onions and garlic in a baking dish, season and bake for about an hour (180C). Puree in a blender, add the stock (add as much as you would like, it’s up to you how thin you like your soup), bring to a boil and let it simmer for about 5 minutes. Taste it for seasoning and adjust to your liking. Serve right away with a piece of italian grilled cheese or foccacia bread on the side. Enjoy:)
Coś czuję, że taką zupą byłby zachwycony mój chłopak, muszę mu ją przygotować na imieniny :)
OdpowiedzUsuńBrzmi super, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńTakiej zupki jeszcze nie robiłam. A, że pomidoróweczki różnorakie lubię baaaardzo - aż mnie korci jej spróbować, choćby zaraz :) Jaki ma wspaniały, intensywny kolor. Pozdrowionka! :)
OdpowiedzUsuńmmm, uwielbiam zupę pomidorową :) ciekawa jestem jak smakuje twoja wersja :)
OdpowiedzUsuńoj jak pysznie:)
OdpowiedzUsuńI love tomato soup. Thanks for the recipe :)
OdpowiedzUsuńHave a nice day
Oj tak, teraz pomidory są zdecydowanie najsmaczniejsze, a zupa z nich przepyszna :-)
OdpowiedzUsuńpychota !
OdpowiedzUsuńjadłam ostatnio ale krem z pieczonych pomidorów i był przepyszny :)
OdpowiedzUsuńObserwuję :)
Nasza ulubiona zupa to właśnie pomidorowa a taka z pieczonych pomidorków jest cudna :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam pomidory i na pewno kiedyś ją zrobię ;)
OdpowiedzUsuńOd bardzo dawna obiecuję sobie, że zrobię krem z pieczonych pomidorów. Muszę się w końcu zebrać :) Zdjęcie jest cudowne!
OdpowiedzUsuńI love roasted tomatoes, and I'm sure they give this soup a huge flavor boost! It looks just delicious. 😃
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis do wypróbowania
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu zrobić taką zupę z pieczonych pomidorów, dotąd zawsze robiłam ze świeżych :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie zgrałyśmy się z zupami pomidorowymi. Czytamy sobie w myślach :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pomidorówkę<3
OdpowiedzUsuńja nie bardzo ale ta wygląda ładne:D
Usuńz pieczonych pomidorów nie jadłam jeszcze ( tylko z zwykłych) ale polecam ci zupę krem z papryki lub czosnkową są mega :) u mnie na zupę krem czosnkową w wcześniejszych wpisach jest przepis :) jeśli nie będziesz mogła znaleźć to ci pogrzebie i ci podlinkuje :) oczywiście jeśli chcesz :) Zupy krem są moimi ulubionymi :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pomidorową ze świeżych pomidorków z ogródka, dziś nawet miałam na obiad. <3 Jestem ciekawa Twojego przepisu. ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pomidorową i pieczone pomidory :)
OdpowiedzUsuńjutro robię taką na obiad!
OdpowiedzUsuńpycha
Pyszności! :)
OdpowiedzUsuńRacja, teraz jest najlepszy czas na przygotowanie takich zupek i ogólnie pyszności ze świeżych pomidorów :) Zupa prezentuje się wspaniale :)
OdpowiedzUsuńo koleżanko to wygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńKocham zupy!
OdpowiedzUsuńNigdy takiej zupy nie jadłam, świetna alternatywa dla zwykłej pomidorowej
OdpowiedzUsuńTo be honest, I never made a soup of fresh tomatoes. I guess its because tomatoes are so expensive here. Actually, since one week we have our own garden and next Summer we will for sure be able to harvest a whole lot of homegrown tomatoes and then, hopefully, I will be able to make some soup with them :)
OdpowiedzUsuńSending much love!
Xx
Rosa Larissa Klara
conscious lifestyle of mine
teraz zajadamy pomidorową ze swoich pomidorów, ale nie robiłam z pieczonych- świetny pomysł, muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zupki, zwłaszcza w sezonie jesiennym fajnie rozgrzewają <3
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie smacznie! :) aż zgłodniałam :D
OdpowiedzUsuńThis looks delicious!
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam, ale wydaje mi sie, ze to moze być świetne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
Thank you for the recipe! It looks so good!!
OdpowiedzUsuńMniam! Ostatnio codziennie wieczorem jem zupkę :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pomidorową pod każdą postacią.
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne ;D
OdpowiedzUsuńZapraszam :
unnormall.blogspot.com
O takiej zupie nie słyszałam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupę z pieczonych pomidorów właśnie! Po takiej obróbce zyskują słodkawy, głębszy smak :) Coś pysznego !
OdpowiedzUsuńbardzo lubię krem z pomidorów :) pycha :)
OdpowiedzUsuńI had a tomato basil soup last week at a restaurant and it was delicious. I bet this is even better because you roasted the tomatoes. Looks delicious!
OdpowiedzUsuńAż wypróbuję, może wreszcie polubię pomidorówkę :D
OdpowiedzUsuńBrzmi super. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pomidorową, więc muszę wypróbować ten przepis. :)
OdpowiedzUsuńJestem bardzo ciekawa jej smaku
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie zupy!
OdpowiedzUsuńTasteful Online fast food home delivery from JMB Sweets in indore with namkeen shopping store, Put Order online its fast and easy.!
OdpowiedzUsuńonline namkeen store