na blaszkę o wymiarach 25cm:
1 kg gruszek (może być więcej),
2 budynie waniliowe (w torebkach po 40 g),
4 łyżki cukru,
750 ml mleka,
430 g mąki,
20 g kakao,
250 g zimnego masła,
szklanka cukru pudru,
jajko,
2 żółtka,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
łyżeczka proszku do pieczenia,
kilka łyżek bułki tartej
polewa: kilka łyżek ciepłego mleka, kilka łyżek kakao i kilka łyżek cukru pudru
opcjonalnie wiórki kokosowe do posypania ciasta
Połączyć mąkę, proszek, cukier puder i kakao. Posiekać z masłem. Kiedy masło będzie w małych kawałeczkach, dodać całe jajko, żółtka i kwaśną śmietanę. Dokładnie połączyć wszystkie składniki, zagnieść w kulę (gdyby ciasto nie było bardzo ciemne, można dodać więcej kakao). Podzielić na dwie porcje, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Gruszki obrać ze skórki i pokroić w średniej wielkości kostkę. Budynie przyrządzić według przepisu na opakowaniu, dodając 4 łyżki cukru i 750 ml mleka (!). Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć część ciasta (można rozwałkować), nakłuć widelcem. Posypać bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z gruszek). Ułożyć pokrojone owoce, wylać gorący budyń. Na budyń pokruszyć drugą część ciasta (można też zetrzeć ciasto na tarce). Piec w 200 stopniach ok. 45 minut (gdyby ciasto za szybko się rumieniło, nakryć je od góry papierem do pieczenia). Całkowicie ostudzić ciasto (gorące lub ciepłe nie da się kroić). Wymieszać kakao, ciepłe mleko i cukier puder do konsystencji gęstej polewy, oblać gotowe ciasto.
ENGLISH:
1 kg of pears,
2 packages of pudding mix (40 g each; unsweetened; each one requires 500 ml of milk),
4 Tbsp of sugar,
750 ml of milk,
430 g of flour,
20 g of cocoa powder,
250 of cold butter (diced),
1 cup of icing sugar,
1 egg,
2 egg yolks,
2 Tbsp of sour cream,
1 tsp of baking powder,
few Tbsp of bread crumbs
the glaze: cocoa powder, warm milk and icing sugar
coconut shavings (optional)
Prepare the crust: mix the flour, cocoa powder, icing sugar and baking powder. Add the butter and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg, 2 egg yolks and sour cream. Form a disc out of the dough, cover with plastic wrap and chill in the fridge for 30 minutes. Peel and dice the pears. Prepare the pudding mix according to the package instructions, but make sure you add the sugar and use 750 ml of milk (the pudding should be thicker than usual). Divide the dough into two pieces, press one piece into the bottom of the baking tray (25 cm). Prick with a fork and sprinkle some bread crumbs to prevent it from soaking. Place the pears and pour the hot puddig all over. Quickly crumb the remaining piece of dough on top. Bake for about 45 minutes (200 C). You can cover the top of the cake with parchment paper, if it bakes too quickly. Cool the cake completely (you will not be able to cut the cake when hot; it has to set). Prepare the glaze: mix the cocoa, icing sugar and warm milk to create a thick glaze. Pour it all over the cake and sprinkle with some coconut shavings. Enjoy:)
the glaze looks so good!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis ;) Smacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie https://www.facebook.com/ciastovelove/?fref=ts
połączenie budyniu z gruszkami? marzenie!!!
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie :)
OdpowiedzUsuńPiękne ciasteczko :)
OdpowiedzUsuńmniam:D
OdpowiedzUsuńAj jak smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńskuszę się i wypróbuję ten przepis!
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Może kiedyś zrobię z truskawkami.
OdpowiedzUsuńThis looks just so delicious!!
OdpowiedzUsuńHave a good evening
Kochana cudowne ciasto, mniam :-)
OdpowiedzUsuńJuż dawno nic tak apetycznego nie widziałam. Jeszcze od jakiegoś czasu chodzą za mną gruszki... Szkoda, że mam wstrętny katar i nie czuję smaków. Jak wydobrzeje, koniecznie muszę się wziąć za takie ciasto! Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńlubię je:)
OdpowiedzUsuńfajne ciacho!
OdpowiedzUsuńYummi! ❤
OdpowiedzUsuńPycha! Bardzo polubiłam gruszki w tym roku, więc to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńChyba mi się to ciasto przyśni...:)
OdpowiedzUsuńNow I'm literally drooling!! Baci, Valeria - Coco et La vie en rose FASHION & BEAUTY
OdpowiedzUsuńMniam! Zjadłabym kilka kawałków naraz <3 Do kawki czy herbaty - idealne :)
OdpowiedzUsuńmniam !!!!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię gruszki i to w każdej postaci, a ciacho wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie :) kocham gruszki ale budyniu nie jestem w stanie zjeść :D musiałabym troszkę przerobić przepis :) nie wiem od dziecka jakoś tak nie bardzo go lubię :P
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem smaku, ale na pewno obłędny :-)
OdpowiedzUsuńJa poproszę o kawałeczek
OdpowiedzUsuńChyba nigdy w życiu nie jadłam ciasta z gruszką :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta z budyniem. Do tej pory zawsze robiłam z jabłkami. Chętnie przepis wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńLook really delicious !!
OdpowiedzUsuńPyszne, piękne ciacho aż się rozmarzyłam nad tym widokiem :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam ciasta z gruszkami, czemu na to nie wpadłam..? - wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne jesienne ciacho :)
OdpowiedzUsuńŚwietne. :-)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wspaniale!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Bardzo lubię gruszki w ciastach :) Piękne ciacho zrobiłaś :)
OdpowiedzUsuńWyśmienite ciasto Pani upiekła :) Kiedyś zrobiłem biszkopt z budyniem waniliowym, ale nie miałem okazji piec ciasto z gruszkami :) Muszę kiedyś takie zrobić ciasto :) Muszę przyznać, że bardzo uwielbiam domowe ciasta :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńThat looks heavenly! wow!! love it
OdpowiedzUsuńjadłabym i jadła! <3
OdpowiedzUsuńSandicious
mm musisz się wybrać do master chef ;D
OdpowiedzUsuńFajne ciacho, wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńPyszne i pomysłowe ciasto :)
OdpowiedzUsuńO rany! akurat o tej godzinie takie pyszności?! Cudowne ciacho... no i idziemy spać głodne :P
OdpowiedzUsuńRewelacja! Skusiłabym się na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńO matko! To musi byc pyszne 😀
OdpowiedzUsuńAle musi być dobre :)
OdpowiedzUsuńYummy!!! Really great tips, thanks for sharing!
OdpowiedzUsuńBaci, Valeria - Coco et La vie en rose FASHION & BEAUTY
Uwielbiam takie ciasta :) Porywam kawałek :)
OdpowiedzUsuń