Dziś polecam bardzo prosty przepis będący ciekawą alternatywą dla tradycyjnego puree z ziemniaków. Ziemniaczane łódeczki nadziewam ich wnętrzem połączonym z dużą ilością świeżych ziół, przesmażoną cebulką, czosnkiem i serem - w połączeniu z prostą sałatką pasują do mięsa lub ryby. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że można je przygotować znacznie wcześniej (ziemniaki można ugotować nawet dzień wcześniej), a potem tylko podgrzać w piekarniku. Smacznego:)
4 duże ziemniaki (ugotowane w mundurkach lub upieczone),
ok. 1/2 szklanki ciepłego mleka lub śmietanki (30 lub 36 %),
łyżka masła,
kilka łyżek posiekanego koperku,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
kilka łyżek szczypiorku,
mała cebula,
2-3 ząbki czosnku,
kilka łyżek startego sera (u mnie parmezan, ale może być ulubiony żółty ser))
przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka, suszony tymianek i rozmaryn
Ziemniaki przekroić na pół i delikatnie wydrążyć środek - jeśli skórka jest gruba, ostrożnie obrać ziemniaki. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Wnętrze ziemniaków połączyć z pozostałymi składnikami na gładką masę, doprawić do smaku. Przygotowanym puree nadziewać wydrążone ziemniaki, ewentualnie posypać kolejną porcją sera. Zapiekać około 15 minut w 180 stopniach.
ENGLISH:
4 large potatoes (baked or boiled whole in their skin),
1/2 cup of warm milk or heavy cream (you can add less or more),
Tbsp of butter,
few Tbsp of chopped dill,
few Tbsp of chopped parsley,
few Tbsp of chopped chive,
small onion (finely chopped),
2-3 cloves of garlic (finely chopped),
few Tbsp of grated cheese of your choice (I've used parmesan),
seasonings to taste: salt, pepper, nutmeg, sweet pepper, dry thyme and rosemary
Cut the potatoes in halves and gently scoop out most of the flesh (peel the potatoes if their skin is too thick). Heat a tsp of oil in the pan, add the onion and garlic and cook until translucent. Mash the flesh with milk and butter until smooth and creamy. Add the remaining ingredients and season to taste. Scoop the mixture inside each half of potatoes. Top with more cheese, bake for about 15 minutes (180C). Serve with meat or fish and simple salad. Enjoy:)
Wczoraj otrzymałam wspaniałą niespodziankę od firmy Fiskars:)
W paczuszce znalazły się dwa wielozadaniowe noże (duży, szefa kuchni i mniejszy, uniwersalny) i firmowe gadżety (długopisy i breloczki).
Z wielką chęcią przystąpiłam do testów noży i muszę powiedzieć, że jestem z nich bardzo zadowolona:)
Oba noże są dobrze wyważone, nie są ani zbyt ciężkie, ani lekkie. Idealnie leżą w dłoni, a ich kształt wpływa na precyzję cięcia. Poza tym bardzo podoba mi się to, jak zostały zaprojektowane - uwagę przyciąga zwłaszcza pomarańczowe wykończenie na trzonkach noży.
Nóż szefa kuchni rewelacyjnie sprawdzi się do krojenia twardych, dużych produktów. Jest idealny do porcjowania mięsa, ryby czy krojenia dużych owoców, takich jak arbuz czy melon. Jego szerokie ostrze ułatwia szybkie szatkowanie ziół czy cebuli.
Mały nóż najlepiej sprawdzi się do obierania warzyw i owoców, ale jest naprawdę uniwersalny i z łatwością pokroimy nim większość składników - dobrze kroi się nim również wędliny czy sery.
Noże mają gładkie ostrza, przez co niekoniecznie będą najlepszymi przyrządami do krojenia pieczywa - w tym przypadku lepiej sprawdzą się noże z ząbkami.
Ostrza obu noży są stabilne, sztywne i naprawdę ostre, jest to wielkie ułatwienie podczas codziennej pracy w kuchni. Paradoksalnie są przez to bezpieczne - do krojenia nie musimy używać siły, przez co niebezpieczeństwo skaleczenia się zmniejsza. Producent zapewnia, że nie wymagają częstego ostrzenia (to będę musiała jeszcze sprawdzić).
Noże wykonane są ze stali nierdzewnej i można je myć w zmywarce.
Podsumowując, testowane noże stanowią dużą pomoc w kuchni. Są poręczne i można dzięki nim szybko i sprawnie przyrządzić większość popularnych dań. Fiskars posiada szeroki asortyment noży i przyborów kuchennych, myślę więc, że każdy znajdzie tu coś dla siebie: od małych nożyków i gadżetów po precyzyjne noże szefa kuchni, filetowania czy skrobania. Sama jestem zainteresowana ostrzałkami do noży, które wypatrzyłam na stronie producenta:)
Polecam:)
Świetne noże, na pewno warto wyposażyć w nie kuchnię.
OdpowiedzUsuńZiemniaki prezentują się super. Bardzo ciekawy pomysł na obiad <3
Ooo... super są te ziemniaczki :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :) Podobają mi się te noże ;) Dobre i ostre noże to podstawowe wyposażenie kuchni ;) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńpychota ! Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuństay-possitive.blogspot.com
Potatoes are one of my favorite foods, what a wonderful way to enjoy them. Love all the herbs that you added.
OdpowiedzUsuńo ja ! ziemniaczki wyglądaja obłędnie ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam na swojego bloga izabiela.pl
Ciekawy pomysł :D
OdpowiedzUsuńFaszerowane ziemniaczki pycha, a noże bajka :)
OdpowiedzUsuńMam jeden noz fiskars i bardzo go lubie:)
OdpowiedzUsuńale fajne ziemniaczki;)
OdpowiedzUsuńZiemniaki - w każdej postaci - uwielbiam. Taki już ze mnie ziemniaczany ludek :)
OdpowiedzUsuńMy mother in law used to make stuffed potatoes with meat inside for us when we were still eating meat. Since, I have never tried stuffed potatoes again. I think I should come up with a vegan version :)
OdpowiedzUsuńYou asked about dish washer... currently I am still using my products from Ecover which are 100% natural and they come in a plastic bottle made from recycled plastic from our oceans. But I have been reading about different options with pure soda. Maybe I will digg into it and share more about it on the blog but so far I have soooo many posts planned already :D
Thank you a lot for your last comment :)
Sending much love!
Xx
Rosa Larissa Klara
conscious lifestyle of mine
Fajna potrawa.
OdpowiedzUsuńMam dwa ich noże i są świetne ! a przepis wygląda apetycznie zrobię w któryś dzień na obiadek :)
OdpowiedzUsuńZiemniaki wyglądają apetycznie. Prosty przepis więc chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńmm takich ziemniaczków nie jadłam ;*
OdpowiedzUsuńzjadłabym :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę miłego tygodnia :)
ANRU,
takiego ziemniora bym zjadła omom:D
OdpowiedzUsuńThose potatoes look divine and healthy too!
OdpowiedzUsuńxoxo Rina
http://www.andshedressed.com
Świetne sa noże fiskars. A ziemniaczki rewelacja ;)
OdpowiedzUsuńTe faszerowane ziemniaki wyglądają super :) Pyszne to musiało być. A ostre noże to podstawa w kuchni! Bez nich ani rusz... :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAle świetna alternatywa! Możliwe, że w weekend takie ziemniaczki zagoszczą u mnie na stole :)
OdpowiedzUsuń>FOXYDIET<
I love potatoes and stuffed potatoes even more!
OdpowiedzUsuńHave a lovely day
Przepadłam. <3 Uwielbiam takie zapiekane ziemniaki, mniam.
OdpowiedzUsuńPrzydałyby mi się takie noże,bo moje są już stare.
OdpowiedzUsuńMoże wspólna obserwacja?
Zapraszam http://natalie-forever.blogspot.com
Bardzo apetyczne te ziemniaczki :) a noże znam choć wolę victor inox :)
OdpowiedzUsuńThese look so very nice ♥
OdpowiedzUsuńsummerdaisycottage.blogspot.com
Mam kilka noży z tej firmy :-) a ziemniaczki pyszniutkie :-)
OdpowiedzUsuńZiemniaki na pewno wypróbuję. A z nozy wybeiram ceramiczne:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis :)
OdpowiedzUsuńA noże pierwsza klasa, też je używam.
Super przepis.
OdpowiedzUsuńA noże pierwsza klasa, też je używam
Musza być pyszne! ;D
OdpowiedzUsuńZapraszam:
unnormall.blogspot.com
Kojarzę tą markę i w przyszłości z chęcią kupię od nich jakiś sprzęt do kuchni :)
OdpowiedzUsuńZiemniaki wyglądają bardzo smakowicie :) A przyrządy kuchenne marki Fiskars bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńTo są świetne noże! Ale masz szczęście! Niech Ci się dobrze z nimi gotuje przez długi czas :)
OdpowiedzUsuńZiemniaki wyglądają apetycznie a nigdy takich nie robiłyśmy :P
super ziemniaczki :) dawno nie robiłam nic w ten sposób z ziemniakami.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na ziemniaki :)
OdpowiedzUsuńPrzeniosłam się z troche-ironii.blog.pl na wiecej-ironii.blogspot.com :)
Wczoraj oglądałam program kulinarny i było właśnie o faszerowanych ziemniakach i nabrałam na nie ochotę. Także może skorzystam z Twojego przepisu?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Wow, przepysznie wyglądają te ziemniaczki. A co do noży to u mnie by się marnowały. :D
OdpowiedzUsuńOjej, wszystkie dania z ziemniakami w roli głównej uwielbiam! Twoje wyglądają tak apetycznie, że już mi pociekła ślinka :)
OdpowiedzUsuńO kurcze noże fajne, a jedzonko mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńZiamniaki uwielbiam same w sobie :P
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie- fajny przepis. Muszę koniecznie wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł. Z chęcią przepis wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńCudne i bardzo apetyczne te ziemniaczki :-))))
OdpowiedzUsuńTe ziemniaki muszą być bardzo pyszne! Mniam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :*
Mogłabym Cię prosić o kliknięcie w linki u mnie w najnowszym poście, będę bardzo wdzięczna :)
Dawno nei faszerowałam ziemniaków ;P
OdpowiedzUsuńnie no, musze takowe uczynić do obiadu! Świetna opcja!
OdpowiedzUsuńThese look and sound amazing!
OdpowiedzUsuńxoxo Rina
http://www.andshedressed.com
Ziemniaczki w każdej postaci pyszne ;)Twoje jak zawsze kuszą ;)
OdpowiedzUsuń