na blaszkę o wymiarach 36x25cm (lub mniejszą):
470-500 g ciasta na pizzę (po wyrośnięciu),
cebula,
2 ząbki czosnku,
250 g pieczarek lub innych grzybów,,
sól, pieprz, suszona bazylia,tymianek, rozmaryn
parmezan lub/i starta mozzarella
łyżeczka oliwy
Pieczarki pokroić w plastry, smażyć kilka minut na niewielkiej ilości tłuszczu, odsączyć i odłożyć do wystygnięcia. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć placami na natłuszczonej blaszce (palcami można zrobić charakterystyczne dołeczki), posypać ziołami i przyprawami. Posmarować odrobiną oliwy i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie w ciasto powciskać pokrojoną w ósemki cebulę, pieczarki i cienkie plasterki czosnku. Posypać całość niewielką ilością startego sera, piec w 200 stopniach ok. 25 minut.
ENGLISH:
470-500 g of pizza dough (risen),
1 onion (quarted),
2 cloves of garlic (thinly sliced),
250 g of button mushrooms (or any other mushrooms of your choice),
sesonings to taste: salt, pepper, dry basil, thyme, rosemary
few tsps of parmesan or/and mozzarella,
a tsp of olive oil
Slice the mushrooms, fry 3-4 minutes until tender, drain if necessary and set aside to cool. Coat a sheet pan with a little olive oil. Turn the dough out onto an oiled baking sheet. Stretch it out to an rectangular shape (same size as the baking sheet). Lay the flattened dough on the pan and cover with kitchen towel. Sprinkle seasonings on top and drizzle with some olive oil. Let rest for 30 minutes. Top with mushrooms, onion and garlic (press them gently into a dough). Sprinkle with cheese, bake for about 20-25 minutes (200 C) or until golden brown.
ale wspaniale wyszła:)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńWow! What a lovely looking focaccia. Absolutely loving it! :)
OdpowiedzUsuńAnu
http://www.mygingergarlickitchen.com/
Prezentuje się wybornie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Karolina
BLOG
,mm pieczarką mówię nie ;P
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńW życiu nie jadłam a wygląda obłędnie!:]
OdpowiedzUsuńPychota ^^ Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńJa teraz zamiast robić sobie pizzę robię sobie właśnie focaccie :D taka odchudzona wersja pizzy
OdpowiedzUsuńwspaniale wyglada, zapisałam sobie przepis :) ciasto trzeba zagfnieść własne czy może być Henglein ze sklepu?
OdpowiedzUsuńJa zawsze przygotowuję własne, ale jeśli używasz ze sklepu i pizza Ci smakuje, to jak najbardziej możesz użyć, pozdrawiam:)
UsuńNatalia
OdpowiedzUsuńzapraszamy na plecione bułeczki ze śliwkami a Ty zabierzesz ze sobą po kawałku chlebka z pieczarkami:) może tak być?
Pozdrawiamy cieplutko:)
Wygląda przepysznie! Lepsza wersja popularnej pizzy;)
OdpowiedzUsuńMniam..na takie smakołyki jestem zawsze chętna
OdpowiedzUsuńO nieee chcę omnomnom ;P
OdpowiedzUsuńWygląda super, chociaż jaki fanka sera żółtego, dałabym go tam dużo dużo na wierzch :D
OdpowiedzUsuńI love focaccia! Thank you for the recipe!
OdpowiedzUsuńLike your blog:-)
Elina
http://www.beautyinspiration.de/
wygląda cudownie <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię i życzę miłego dnia :)
ANRU
Idealna na drugie śniadanie :) Pyszna !
OdpowiedzUsuńNo i przepadłam :) Zrobiłam się głodna maksymalnie patrząc na prezentowane przez Ciebie pyszności. A jeszcze pieczarkowe smaki za mną chodzą... Trafiłaś w mój gust :) Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu :)
OdpowiedzUsuńZa pieczarkami nie przepadam, ale dobrą focaccie chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńi love foccacia and your looks perfect, love that combo.
OdpowiedzUsuńCudownie to wygląda , chętnie bym zjadła .
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, ale... na moje oko to ciut za dużo roboty jak na przekąskę. Choć zjeść zjadłabym chętnie, to chyba musiałabym mieć specjalną okazję, by to zrobić XD
OdpowiedzUsuńdrewniany-most.blogspot.com
całe wieki nie jadłam i nie robiłam, wersja z grzybami - coś dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńMam ochotę cię udusić za takie zdjęcia. Maaaatko jak to pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńFajna taka domowa!
OdpowiedzUsuńJa mogę zajadać nawet samą. Taka aromatyczna przekąska. Pysznie :)
OdpowiedzUsuńWspaniała, bardzo lubię ten rodzaj dania :-)
OdpowiedzUsuńOo mniam! A ja dopiero wracam z pracy i taka głodna jestem :( szkoda że przez szybkę telefonu nie da się zabrać kawałka... :P
OdpowiedzUsuńI love mushrooms. That looks so delicious.
OdpowiedzUsuńHave a nice weekend
Lubię takie Dania z pieczarkami ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i pewnie równie pięknie smakuje:)
OdpowiedzUsuńJaka apetyczna :)Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPrzepis idealnie dla mnie! Z pieczarkami jeszcze nie jadłam, więc muszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńJa najczęściej zajadam się samą focaccią, choć do zupy również lubię ją przekąsić :)
OdpowiedzUsuńO matko, mój żołądek się zakochał! Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńja bym walnęła do tego jeszcze szpinak i fetę i bym była happy:D
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńjak pięknie wygląda! nie mogę się napatrzeć :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. :-)
OdpowiedzUsuńAz mi komputer zaczal pachniec!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i pewnie tak też smakuje! Chodź do mnie, upiecz mi :D
OdpowiedzUsuń>FOXYDIET<
Jednym słowem... wspaniała. Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńmoja pizza właśnie się dopieka, ale takiej też bym chętnie spróbowała:)
OdpowiedzUsuńGenialny blog, zostaję na dłużej!
OdpowiedzUsuńZapraszam,
http://ylali.blogspot.com/
o yum uwielbiam , ale zawsze kupuje gotowe
OdpowiedzUsuńMmmm te pieczareczki :)
OdpowiedzUsuńGenialne połączenie ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie! Uwielbiam pieczarki, więc chętnie wypróbuje ten przepis. :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda! :) Musze wypróbować. <3
OdpowiedzUsuńEh już Cię nie lubię, ja od prawie 2 miesiecy nie jem pieczywa a tu wchodzę na Twój blog i widzę moja ulubioną Focaccie jeszcze w dodatku w takiej wersji, wygląda bardzo apetycznie i to będzie cud jak sama takiej nie upiekę :)
OdpowiedzUsuńmoje smaki totalnie <3
OdpowiedzUsuńmmm.. zjadłabym teraz takową <3
Nigdy takiej nie jadłyśmy a wygląda bardzo apetycznie :D
OdpowiedzUsuńI love homemade focaccia and add those onions and mushrooms sounds fabulous!
OdpowiedzUsuńMniam..na takie smakołyki jestem zawsze chętna
OdpowiedzUsuńto taka pizzetka w sumie;)
OdpowiedzUsuńhejka musze sobie takie zrobic u siebie
OdpowiedzUsuń