września 18, 2016

Klopsiki w sosie koperkowym / Meatballs in Creamy Dill Sauce

Klopsiki w sosie koperkowym przepis
Klopsiki w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym przepis


Tym razem zapraszam na klasyk, czyli klopsiki w sosie koperkowym. Do przyrządzenia klopsików użyłam mojego ulubionego mielonego mięsa z indyka, które idealnie pasuje do tego łagodnego w smaku dania. Sprawdzi się tu jednak każde ulubione mięso mielone dobrej jakości. Sos możemy wzbogacić o inne świeże zioła, na przykład natkę pietruszki. Ciekawym dodatkiem do sosu śmietanowego może być też porcja startego sera. Takie pulpeciki w sosie są pyszne z pieczywem, ryżem, ziemniakami lub makaronem. Smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na klopsiki, a TUTAJ więcej przepisów na mięso mielone:)

Jeśli interesuje Was łatwy przepis na obiad z mięsem mielonym polecam również moje klopsiki zapiekane z ziemniakami:


Przepis na klopsiki w sosie koperkowym, składniki:


na klopsiki:
500 g mielonego mięsa z indyka (lub innego ulubionego),
duże jajko,
ok. 1/2 szklanki bułki tartej,
mała cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki majeranku,
łyżka suszonej lub świeżej natki pietruszki,
łyżeczka tymianku,
1/3 łyżeczki rozmarynu,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
sól, pieprz

na sos:
mały pęczek koperku,
200 ml śmietanki (18 lub 30%),
2-3 szklanki bulionu drobiowego,
mała cebula,
ząbek czosnku,
sól, pieprz (do smaku)

Przepis na klopsiki w sosie koperkowym, przygotowanie:


Połączyć mięso z pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po klopsikach wrzucić posiekaną cebulę, a następnie czosnek. Smażyć kilka minut, wlać bulion i włożyć klopsiki (powinny być zanurzone do połowy w bulionie). Gotować na małym ogniu, około 15 minut lub do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania wlać śmietankę i posiekany koperek, doprawić i poczekać kilka minut, aż sos zgęstnieje. Gdyby sos był za rzadki, można zagęścić go mąką rozmieszaną ze śmietanką.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


 ENGLISH:


for the meatballs:

500 g of ground turkey,
1 large egg,
1/2 cup of bread crumbs,
small onion (finely diced),
2 cloves of garlic (finely diced),
2 Tbsp on majroram,
1 Tbsp of dry or fresh parsley,
1 tsp of dry thyme,
1/2 tsp of dry rosemary,
1/2 tsp of a sweet pepper,
salt and pepper to taste

for the sauce:

small bunch of dill,
200 ml of heavy cream,
2-3 cups of chicken stock,
small onion (finely diced),
1 clove of garlic (finely diced),
salt and pepper to taste

Mix all the meatball ingredients. Using wet hands, shape the meatballs. Sprinkle each one with extra bread crumbs (you can fry a small portion of the meat to check the seasonings). Preheat the oil in a pan and cook your meatballs for couple minutes for each side, until golden. Remove to a plate. In the same pan add the onion. Cook for few minutes and add the garlic. Add the chicken stock and the meatballs making sure they are halfway covered with the liquid. Turn the heat down and simmer for about 15 minutes or until tender. Add the cream and fresh dill, stir until thickened (if the sauce is too thin, mix 1 Tbsp of flour and 1/4 cup of cream and add the mixture to the sauce). Serve with noodles, rice, potatoes or bread. Enjoy:)

54 komentarze:

  1. Klasyka, ale jaka pyszna <3 Idealne danie na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratuluję Kochana współpracy - i cóż wyczaruj coś :) A klopsiki mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis. Idealny na obiad dla całej rodziny. :) Zapraszam na nowy przepis. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/09/18/salatka-z-indykiem-sosem-miodowo-balsamicznym-i-platkami-parmezanu/

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja kiedyś jadłem klopsiki z mięsa mielonego w sosie :) Takie klopsy są wyśmienite i bardziej treściwe. Do tego sałatka lub surówka warzywa i kasza. Kiedyś muszę zrobić takie klopsy na obiad :) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Często robię takie obiady z różnymi sosami :). Szybko i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o kochana obiad z klopsikami to jest to:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie przepadam za mięsem ale reszcie mojej rodzinki na pewno by smakowały . Moja mama często robi takie klopsiki tyle że z wieprzowiny .

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie danie, olej rydzowy? ooo nie słyszałam o takim

    OdpowiedzUsuń
  9. Sos koperkowy lubię od dziecka :) Klopsiki w nim musiały smakować wspaniale. Dawno nie jadłam domowych klopsików, a Ty skutecznie zrobiłaś mi na nie smaka :) Tak pięknie podane. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. I would cook that with vegetarian balls! Looks lovely.
    Have a good week

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam klopsy w sosie koperkowym. to danie kojarzy mi się z moim rodzinnym domem. pycha.

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne danie, pulpeciki prezentują się cudnie :-))

    OdpowiedzUsuń
  13. Klopsiki fantastyczne i piękne zdjęcia ! Gratuluję współpracy :)
    Kochana pomożesz : http://bit.ly/2cJpr76 ? Dziękuję :*

    OdpowiedzUsuń
  14. Koperek i klopsiki to jest smak mojego dzieciństwa zawsze u babci...Pyszności ;) ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kochana! Twoje danie wygląda tak apetycznie, że zjadłabym całą patelnię! Aż wproszę się na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajny i prosty pomysł na obiad, drobiowe klopsiki można podać nawet małym dzieciom

    OdpowiedzUsuń
  17. Śliczne zdjęcia :) Ja niestety za klopsikami nie przepadam, a już w szczególności za sosem koperkowym ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. jestem bardzo ciekawa tego oleju rydzowego:)
    a pulpeciki bardzo lubimy:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetna propozycja na pyszny obiadek, klopsiki wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Dawno nie robiłam, prawdziwa uczta :)

    OdpowiedzUsuń
  21. O matko😀Ten smak chodzi za mną od dawna, z chęcią wypróbuje w Twoim wydaniu

    OdpowiedzUsuń
  22. I love meals like this, comfort food at it's best.

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam klopsiki *.* Twoje wyglądają cudownieeee! Czekam na przepisy z nowymi "darami" :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Klopsiki zjem w kazdym wydaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Mmm, ale cudowny widok!
    Apetyczne- uwielbiam klopsiki :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam, takie moje wspomnienie smaków z lat dzieciństwa :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Sos koperkowy bardzo lubię. Jest taki aromatyczny. Bardzo apetyczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Obłędny obiad! Fantastyczny kształt makaronu :))

    OdpowiedzUsuń
  29. Takie pulpeciki to ulubione danie moich wnuczek. A przy okazji my chętnie zjadamy. Sos koperkowy... idealny do całości :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Uwielbiam sos koperkowy. Gratuluje współpracy z Green Spoon!

    OdpowiedzUsuń
  31. prezentują się niesamowicie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  32. You made me drool!! Baci, Valeria - Coco et La vie en rose FASHION & BEAUTY

    OdpowiedzUsuń
  33. mmm pycha to już wiem co jutro zrobię na obiad :) zapraszam www.s-y-l-w-i-a.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  34. mmm własną restauracje możesz otworzyć ;D

    OdpowiedzUsuń
  35. Jedne z naszych ulubionych dań z dzieciństwa :) Klopsiki w białym koperkowym sosiku ^^

    OdpowiedzUsuń
  36. Ależ zrobiłam się głodna, pyszne klopsiki i pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  37. This looks so amazing. I am salivating and wishing I could have a taste .. ^^

    OdpowiedzUsuń
  38. Uwielbia, dzisiaj na obiad mam w sosie pomidorowym!

    OdpowiedzUsuń
  39. Natalia - to jest coś fantastycznego, bo w prosty sposób pulpeciki, te zwyczajne, które wszyscy znają, zmieniają się w niezwykłe pulpeciki, które wyglądają baaaardzo apetycznie w tym koperkowym sosiku. Super!

    OdpowiedzUsuń
  40. If you are going for best contents like myself, only paay a visit this web
    page daily because it offers feature contents, thanks

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger