Klopsiki w sosie koperkowym |
Tym razem zapraszam na klasyk, czyli klopsiki w sosie koperkowym. Do przyrządzenia klopsików użyłam mojego ulubionego mielonego mięsa z indyka, które idealnie pasuje do tego łagodnego w smaku dania. Sprawdzi się tu jednak każde ulubione mięso mielone dobrej jakości. Sos możemy wzbogacić o inne świeże zioła, na przykład natkę pietruszki. Ciekawym dodatkiem do sosu śmietanowego może być też porcja startego sera. Takie pulpeciki w sosie są pyszne z pieczywem, ryżem, ziemniakami lub makaronem. Smacznego:)
Jeśli interesuje Was łatwy przepis na obiad z mięsem mielonym polecam również moje klopsiki zapiekane z ziemniakami:
Przepis na klopsiki w sosie koperkowym, składniki:
na klopsiki:
500 g mielonego mięsa z indyka (lub innego ulubionego),
duże jajko,
ok. 1/2 szklanki bułki tartej,
mała cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki majeranku,
łyżka suszonej lub świeżej natki pietruszki,
łyżeczka tymianku,
1/3 łyżeczki rozmarynu,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
sól, pieprz
na sos:
mały pęczek koperku,
200 ml śmietanki (18 lub 30%),
2-3 szklanki bulionu drobiowego,
mała cebula,
ząbek czosnku,
sól, pieprz (do smaku)
Przepis na klopsiki w sosie koperkowym, przygotowanie:
Połączyć mięso z pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po klopsikach wrzucić posiekaną cebulę, a następnie czosnek. Smażyć kilka minut, wlać bulion i włożyć klopsiki (powinny być zanurzone do połowy w bulionie). Gotować na małym ogniu, około 15 minut lub do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania wlać śmietankę i posiekany koperek, doprawić i poczekać kilka minut, aż sos zgęstnieje. Gdyby sos był za rzadki, można zagęścić go mąką rozmieszaną ze śmietanką.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
ENGLISH:
for the meatballs:
500 g of ground turkey,
1 large egg,
1/2 cup of bread crumbs,
small onion (finely diced),
2 cloves of garlic (finely diced),
2 Tbsp on majroram,
1 Tbsp of dry or fresh parsley,
1 tsp of dry thyme,
1/2 tsp of dry rosemary,
1/2 tsp of a sweet pepper,
salt and pepper to taste
for the sauce:
small bunch of dill,
200 ml of heavy cream,
2-3 cups of chicken stock,
small onion (finely diced),
1 clove of garlic (finely diced),
salt and pepper to taste
Mix all the meatball ingredients. Using wet hands, shape the meatballs. Sprinkle each one with extra bread crumbs (you can fry a small portion of the meat to check the seasonings). Preheat the oil in a pan and cook your meatballs for couple minutes for each side, until golden. Remove to a plate. In the same pan add the onion. Cook for few minutes and add the garlic. Add the chicken stock and the meatballs making sure they are halfway covered with the liquid. Turn the heat down and simmer for about 15 minutes or until tender. Add the cream and fresh dill, stir until thickened (if the sauce is too thin, mix 1 Tbsp of flour and 1/4 cup of cream and add the mixture to the sauce). Serve with noodles, rice, potatoes or bread. Enjoy:)
Klasyka, ale jaka pyszna <3 Idealne danie na obiad.
OdpowiedzUsuńGratuluję Kochana współpracy - i cóż wyczaruj coś :) A klopsiki mniam! :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Idealny na obiad dla całej rodziny. :) Zapraszam na nowy przepis. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/09/18/salatka-z-indykiem-sosem-miodowo-balsamicznym-i-platkami-parmezanu/
OdpowiedzUsuńJa kiedyś jadłem klopsiki z mięsa mielonego w sosie :) Takie klopsy są wyśmienite i bardziej treściwe. Do tego sałatka lub surówka warzywa i kasza. Kiedyś muszę zrobić takie klopsy na obiad :) Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńThis looks delicious!
OdpowiedzUsuńThis look delicious !!
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam klopsików...
OdpowiedzUsuńCzęsto robię takie obiady z różnymi sosami :). Szybko i smacznie :)
OdpowiedzUsuńo kochana obiad z klopsikami to jest to:D
OdpowiedzUsuńuwielbiam klopsiki:)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za mięsem ale reszcie mojej rodzinki na pewno by smakowały . Moja mama często robi takie klopsiki tyle że z wieprzowiny .
OdpowiedzUsuńJak z najlepszej restauracji !
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie danie, olej rydzowy? ooo nie słyszałam o takim
OdpowiedzUsuńSos koperkowy lubię od dziecka :) Klopsiki w nim musiały smakować wspaniale. Dawno nie jadłam domowych klopsików, a Ty skutecznie zrobiłaś mi na nie smaka :) Tak pięknie podane. Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńI would cook that with vegetarian balls! Looks lovely.
OdpowiedzUsuńHave a good week
uwielbiam klopsy w sosie koperkowym. to danie kojarzy mi się z moim rodzinnym domem. pycha.
OdpowiedzUsuńŚwietne danie, pulpeciki prezentują się cudnie :-))
OdpowiedzUsuńLubię sos koperkowy ;)
OdpowiedzUsuńKlopsiki fantastyczne i piękne zdjęcia ! Gratuluję współpracy :)
OdpowiedzUsuńKochana pomożesz : http://bit.ly/2cJpr76 ? Dziękuję :*
Koperek i klopsiki to jest smak mojego dzieciństwa zawsze u babci...Pyszności ;) ;)
OdpowiedzUsuńKochana! Twoje danie wygląda tak apetycznie, że zjadłabym całą patelnię! Aż wproszę się na obiad :)
OdpowiedzUsuńFajny i prosty pomysł na obiad, drobiowe klopsiki można podać nawet małym dzieciom
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcia :) Ja niestety za klopsikami nie przepadam, a już w szczególności za sosem koperkowym ;)
OdpowiedzUsuńjestem bardzo ciekawa tego oleju rydzowego:)
OdpowiedzUsuńa pulpeciki bardzo lubimy:)
Świetna propozycja na pyszny obiadek, klopsiki wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam, prawdziwa uczta :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńO matko😀Ten smak chodzi za mną od dawna, z chęcią wypróbuje w Twoim wydaniu
OdpowiedzUsuńI love meals like this, comfort food at it's best.
OdpowiedzUsuńUwielbiam klopsiki *.* Twoje wyglądają cudownieeee! Czekam na przepisy z nowymi "darami" :D
OdpowiedzUsuńKlopsiki zjem w kazdym wydaniu:)
OdpowiedzUsuńMmm, ale cudowny widok!
OdpowiedzUsuńApetyczne- uwielbiam klopsiki :)
Uwielbiam, takie moje wspomnienie smaków z lat dzieciństwa :-)
OdpowiedzUsuńSos koperkowy bardzo lubię. Jest taki aromatyczny. Bardzo apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sos koperkowy. :-)
OdpowiedzUsuńObłędny obiad! Fantastyczny kształt makaronu :))
OdpowiedzUsuńTakie pulpeciki to ulubione danie moich wnuczek. A przy okazji my chętnie zjadamy. Sos koperkowy... idealny do całości :)
OdpowiedzUsuńThese look so tasty and I love the use of the dill :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sos koperkowy. Gratuluje współpracy z Green Spoon!
OdpowiedzUsuńPyszne! lubie takie obiadki
OdpowiedzUsuńprezentują się niesamowicie apetycznie :)
OdpowiedzUsuńYou made me drool!! Baci, Valeria - Coco et La vie en rose FASHION & BEAUTY
OdpowiedzUsuńmmm pycha to już wiem co jutro zrobię na obiad :) zapraszam www.s-y-l-w-i-a.blogspot.com
OdpowiedzUsuńLooks amazing ❤
OdpowiedzUsuńmmm własną restauracje możesz otworzyć ;D
OdpowiedzUsuńJedne z naszych ulubionych dań z dzieciństwa :) Klopsiki w białym koperkowym sosiku ^^
OdpowiedzUsuńHmmmm pyszny obiad!
OdpowiedzUsuńAleż zrobiłam się głodna, pyszne klopsiki i pięknie podane :)
OdpowiedzUsuńThis looks so amazing. I am salivating and wishing I could have a taste .. ^^
OdpowiedzUsuńpyszna klasyka :)
OdpowiedzUsuńUwielbia, dzisiaj na obiad mam w sosie pomidorowym!
OdpowiedzUsuńNatalia - to jest coś fantastycznego, bo w prosty sposób pulpeciki, te zwyczajne, które wszyscy znają, zmieniają się w niezwykłe pulpeciki, które wyglądają baaaardzo apetycznie w tym koperkowym sosiku. Super!
OdpowiedzUsuńIf you are going for best contents like myself, only paay a visit this web
OdpowiedzUsuńpage daily because it offers feature contents, thanks