Tym razem zapraszam na soczystego kurczaka pieczonego w pomidorowej marynacie. Do jej przygotowania użyłam przecieru pomidorowego i swoich ulubionych włoskich ziół, a także odrobiny miodu, która nadaje całości delikatnej słodyczy. W taki sposób możemy przygotować inne części kurczaka, na przykład pierś czy skrzydełka. Podawać z ryżem lub ziemniakami i zestawem surówek. Smacznego:)
5-6 udek (pałek) z kurczaka:
opcjonalnie plastry cebuli, marchewki i selera naciowego na spód formy
na marynatę:
8 łyżek przecieru pomidorowego,
kilka łyżek oliwy,
2 łyżeczki granulowanego czosnku,
liść laurowy,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie),
łyżka miodu,
łyżeczka majeranku,
łyżeczka rozmarynu,
łyżeczka słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki tymianku,
1/2 łyżeczki oregano,
1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
1/3 łyżeczki ostrej papryki,
pół małej cebuli pokrojonej w półplasterki,
1/2-3/4 łyżeczki soli (lub do smaku)
Połączyć wszystkie składniki marynaty i dokładnie pokryć nią kurczaka. Odstawić na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Na 15-10 minut przed pieczeniem wyciągnąć kurczaka z lodówki.Na blaszce ułożyć plastry warzyw i zamarynowane pałki. Piec w 200 stopniach ok. 50 minut lub do miękkości mięsa.
ENGLISH:
5-6 chicken drumsticks,
large onion, a carrot and 1 stalk of celery (sliced)
for the marinade:
8 Tbsp of tomato puree,
few Tbsp of olive oil,
2 tsps of granulated garlic,
1 bay leaf,
few corns of allspice,
1 Tbsp of balsamic vinegar (optional),
1 Tbsp of honey,
1 tsp of marjoram,
1 tsp of rosemary,
1 tsp of sweet pepper,
1/2 tsp of thyme,
1/2 tsp of dry basil,
1/2 tsp pf oregano,
1/2 tsp of chili powder (or to taste),
half of an onion (sliced),
1/2- 3/4 tsp of salt (or to taste)
Mix all the ingredients for the marinade. Pour it over the chicken drumsticks, cover and allow to marinate for few hours in a fridge. Take the chicken out of the fridge about 15-10 minuts before you're ready to bake them. Place sliced vegetables on the bottom of your baking tray. Place the chicken drumsticks on the vegetables. Preheat your oven to 200 C. Bake for about 50 minutes or until fully cooked through. Serve with rice or potatoes and mixed greens.
Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńKurczaka z piekarnika robię często. Twoja propozycja jest niezwykle aromatyczna i apetyczna :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglądają :)Jeszcze nie robiłam marynaty z pomidorów :) Zresztą Twoje przepisy są genialne :)
OdpowiedzUsuńsuper, mega fajnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńI love chicken and it sounds so easy to make and looks so delicious. However, I live with some vegetarians and they would not let me cook that :)
OdpowiedzUsuńHave a nice Sunday
Yummy!
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńDanie nei dla mnie ale dla miłośników tego typu potraw jak znalazl ;)
OdpowiedzUsuńkurczak i pomidory to dla mnie najlepsze połączenie :D MNIAM
OdpowiedzUsuńpodoba mi się ta marynata do kuraka :)
OdpowiedzUsuńale kolorowy!
OdpowiedzUsuńWyśmienity pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńsmakowita marynata:)
OdpowiedzUsuńMniam jak apetycznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńHey, thanks sor much for your last comment! I would love to know more about what you found out about using flour in cosmetics. If there are any englsh websites you found, feel free to share the links with me. And if there is anything you tried and liked, please let me know :)
OdpowiedzUsuńI hope you had a nice weekend and I wish you a most beautiful week ahead!
Sending much love!
Xx
Rosa Larissa Klara
conscious lifestyle of mine
Już skład marynaty zapowiada prawdziwą ucztę!
OdpowiedzUsuńWOW, kolejny raz jestem pod wrażeniem Twoich umiejętności kulinarnych ^^
OdpowiedzUsuńbardzo smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńsoczyście :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie, robię podobnie ale pod spód daję ryż i mieszam go z warzywami, na to daję nóżki i zalewam marynatą :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania, proste i pyszne:)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam pałek z kurczaka. Pięknie to wygląda po upieczeniu. Raj dla smaków, a przy okazji i oko cieszy :) Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają!!! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam , mikrouszkodzenia.blogspot.com
Musze sobie gdzieś zapisać ten przepis na marynatę :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Jestem zakochana w marynacie z pomidorów. Dodaje to niesamowity smak w połączeniu z kurczakiem. Coś czuję, że wypróbuję ten przepis w najbliższą niedzielę :-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, w takiej wersji udek kurczaka jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuńmmmm pycha! <3
OdpowiedzUsuńPyszna kombinacja. Taki obiadek to coś wspaniałego. Pięknie wygląda i pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię i życzę cudownego tygodnia ! :)
ANRU,
Mmm... apetycznie! moja babcia ostatnio robiła w marynacie z ketchupu i miodu - pycha
OdpowiedzUsuń! podeślę jej ten przepis ;-)
Sandicious
Ciekawa jest taka marynata. Musi super smakować :)
OdpowiedzUsuńa jak pachnieć:D
UsuńWygląda fantastycznie i na pewno jest bardzo aromatyczny:)
OdpowiedzUsuńślinka leci...
OdpowiedzUsuńwygląda tak smacznie!
OdpowiedzUsuńO mniam! Kurczak wygląda wspaniale! Smakować musi równie rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńna takiego kurczaka to bym się rzuciłą ;D
OdpowiedzUsuńTasteful Online fast food home delivery from JMB Sweets in indore with namkeen shopping store, Put Order online its fast and easy.!
OdpowiedzUsuńonline namkeen store
Nie przepadam co prawda za mięsem jednak mojej rodzince na pewno by smakowało .
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje Natalio:)
OdpowiedzUsuńThis is such a simple and perfect dish for a weekday dinner, incredibly yums!
OdpowiedzUsuńCos dla mnie
OdpowiedzUsuńcudownie wygląda ;)
OdpowiedzUsuń