września 24, 2016

Makaron z papryką i pesto / Pepper and pesto pasta

Dziś smaki mojej ukochanej włoskiej kuchni - makaron z papryką i pysznym, zielonym pesto. To naprawdę łatwy i szybki w przygotowaniu przepis na sycący, bezmięsny obiad. Taki makaron możemy też przygotować w formie dużej zapiekanki - całość wystarczy tylko dokładnie wymieszać, przełożyć do blaszki i posypać startą mozzarellą. Przepis znalazłam u Laury Vitale. Polecam, smacznego:)

2 czerwone papryki,
2 pomidory,
por lub duża cebula,
2 ząbki czosnku,
4 czubate łyżki zielonego pesto,
1/2 -3/4 szklanki śmietanki (18, 30 lub 36%),
kilka łyżek startego parmezanu,
sól i pieprz (do smaku)
ugotowany makaron ( u mnie pełnoziarnisty makaron treccia od Green Spoon, który rewelacyjnie ,,spija" pyszny sos)

Cebulę/por i czosnek drobno posiekać. Pomidory pokroić w kostkę, paprykę w paski. Na niewielkiej ilości tłuszczu smażyć paprykę i cebulę, doprawić solą i pieprzem. Po kilku minutach, gdy warzywa zmiękną, dodać pomidory i czosnek. Smażyć kolejne kilka minut. Gdy pomidory prawie się rozpadną, dodać pesto, parmezan i śmietankę. Dokładnie wymieszać, gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Gotowy sos wymieszać z makaronem, posypać parmezanem.

ENGLISH:

2 red bell peppers (sliced into strips),
2 tomatoes (diced),
1 leek or 1 large onion (finely diced),
2 cloves of garlic (finely diced),
4 heaping Tbsp of basil pesto,
1/2 - 3/4 cup of heavy cream,
few Tbsp of grated parmesan,
salt and pepper, to taste
boiled pasta

Preheat a small amount of oil in a skillet, add the onions and peppers, season with a small pinch of salt and pepper. Saute them for 6 to 10 minutes, until they have cooked down quite a bit and developed some color. Once the peppers and onions have cooked down, add the garlic, cook for 1 minute, then add the pesto, heavy cream and tomatoes.  Reduce the heat to medium low and simmer for about 5 minutes. Mix the sauce with the boiled pasta, sprinkle with more cheese. Enjoy:)

Recipe by Laura Vitale.







50 komentarzy:

  1. ooo, jadłam wczoraj coś, co wyglądało podobnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. That looks like the perfect recipe for us!
    Have a good weekend

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmmm I love pesto pasta, combining them with cream sounds so delicious!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności, na pewno takie zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż slinotoku dostałam tak pięknie wyglada

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak zwykle apetycznie i kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Natalia pięknie się prezentuje i zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem ogromną fanką makaronów, Twój wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ooo mniam :) u mnie dziś też był makaron ale szpinakowy z kurczaczkiem i warzywami w sosie pomidorowym :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja wiem, że już jest późno, ale tak to apetycznie wygląda, że nawet teraz bym mogła tak "zgrzeszyć" i dać się porwać takim smakom. Jak Ty to pięknie podałaś. Nic dodać, nic ująć. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Totally drooling! Baci, Valeria - Coco et La vie en rose FASHION & BEAUTY

    OdpowiedzUsuń
  12. pychotka ;D

    Zapraszam :
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. I love bell peppers so I know I'd like this. Thanks for the recipe!

    OdpowiedzUsuń
  14. Omg! Jak to pięknie wygląda. *-* Uwielbiam makaron, więc chyba spróbuję kiedyś zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię smak papryki ale tylko w wersji zblendowanej lub zmielonej.

    OdpowiedzUsuń
  16. This pasta looks very yummy ♥

    summerdaisycottage.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam takie połączenia :)

    Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)
    ANRU,

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda przepysznie, muszę koniecznie wypróbować Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo fajna propozycja. Daje mnóstwo energii i wartości odżywczej zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę przetworzone pomidory (likopen z takich jest lepiej przyswajalny) oraz mnóstwo ziół i czosnek. A dodatkowo talerz wygląda bardzo kolorowo!

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo lubię takie makaronowe obiadki :)

    OdpowiedzUsuń
  21. I totally love pesto and make a lot different kinds. Today my mother cooked for us and she made filled sweet potatoes with mushrooms and a very yummy sweet pepper sauce. We took all the leftovers to enjoy for lunch tomorrow and I am actually very happy that I do not have to cook because I have so much to do for work these days...
    Have a great week!
    Sending much love!
    Xx
    Rosa Larissa Klara
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  22. Czosnek, cebula, pomidory i już mi się podoba. Pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Sounds and looks like such a tasty dish!

    xoxo Rina
    http://www.andshedressed.com

    OdpowiedzUsuń
  24. Makaron mogłabym jeść codziennie więc przepis idealny dla mnie. :D

    OdpowiedzUsuń
  25. makaronu to ja nigdy nie odmawiam :D a Twój prezentuje się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Przepis Laury + Twoje zdjęcia = jęzor do podłogi <3

    OdpowiedzUsuń
  27. Jak to smacznie wygląda ! pycha ! :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger