Polecam też cynamonowe ciasto ze śliwkami:)
Do polewy orzechowej użyłam masła orzechowego od firmy Primavika. W stu procentach składa się z orzechów, dlatego uważam, ze jest to najlepszy i najzdrowszy wybór z asortymentu firmy. Rewelacyjnie sprawdzi się w słodkich polewach do ciast nadając im głębokiego, orzechowego aromatu. Do testów otrzymałam też inne masło orzechowe, bez dodatku soli i cukru. Niestety składa się w 94% z orzechów, a na liście składników widnieje też niewielka ilość tłuszczu palmowego. Masło jest smaczne, ale ja zdecydowanie wybieram masło z orzechów 100%. Oprócz tradycyjnego masła z fistaszków, w paczce znalazłam też masło z orzechów laskowych, masło z nerkowców (śladowa ilość oleju palmowego), mix orzechów crunchy, masło migdałowe prazone - wszystkie one składają się z 99% orzechów i odrobiny soli morskiej, która rewelacyjnie podkreśla ich smak. Będą świetnym wyborem, jeśli chcemy wzbogacić naszą dietę o pyszne i zdrowe orzechy. Polecam:)
Przepis na muffiny:
2 szklanki mąki,
szklanka kwaśnej śmietany lun jogurtu greckiego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cynamonu,
szklanka cukru,
2 jajka,
1/3 szklanki oleju,
2 duże jabłka pokrojone w kostkę,
na kruszonkę:
50 g zimnego masła,
50 g cukru,
100 g mąki,
szczypta cynamonu
na polewę:
czubata łyżka masła orzechowego,
cukier puder (do smaku),
kilka łyżek ciepłego mleka
Przygotować kruszonkę: masło posiekać z mąką, cukrem i cynamonem, rozetrzeć palcami na grube okruchy, odstawić do lodówki. W jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, proszek, cukier), w drugiej mokre (jajka, śmietanę lub jogurt, olej). Szybko wymieszać zawartość obu misek (mieszać tylko do połączenia, inaczej muffinki wyjdą suche). Do natłuszczonych foremek do muffinek nakładać porcję ciasta (do 3/4 wysokości), do każdej muffinki wcisnąć kilka kawałków jabłka i posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Polewa: masło orzechowe połączyć z cukrem pudrem i taką ilością mleka, by powstała gęsta polewa. Oblać upieczone muffiny.
ENGLISH:
2 cups of all purpose flour (cup=250 ml),
1 cup of greek yoghurt or sour cream,
2 tsp of baking powder,
2 tsp of cinnamon,
1 cup of sugar,
2 eggs,
1/3 cup of vegetable oil,
2 large apples (diced),
for the crumble topping:
50 g of cold butter,
50 g of sugar,
100 g of flour,
a pinch of cinnamon
for the glaze:
a heaping spoon of peanut butter,
powdered sugar (to taste)
few Tbsp of warm milk
Prepare the crumble: mix the sugar, flour and cinnamon. With your hands, work in butter until large clumps form. Chill in the fridge, covered, until ready to use. Preheat your oven to 180 C. Mix the flour, baking powder and sugar. In another bowl mix the eggs, yoghurt/sour cream and oil. Add mixed dry ingredients and whisk just to combine. Divide the batter in the prepared muffin pan (sprayed with oil or butter). Push few apple pieces into every muffin. Sprinkle the crumble topping all over the muffins. Bake for about 25 minutes. Prepare the glaze: mix the peanut butter, powdered sugar and milk to create a thick glaze. Pour it over your baked muffins. Enjoy:)
Ale urocze! :)
OdpowiedzUsuńchętnie bym skosztowała jednej do kawki
Pozdrawiam
Te muffinki wyglądają tak apetycznie, że aż ślinię się do monitora. Piękne! Jeszcze ta kruszonka - tworzysz naprawdę fantastyczne wspaniałości. Polewa z masłem orzechowym - świetny pomysł. Pozdrowionka serdeczne! :)
OdpowiedzUsuńNiedawno robiłam bardzo podobne muffinki, są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają tak pięknie, że nie sposób im się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńJakie słodziaki bardzo fajnie wyglądają
OdpowiedzUsuńwpadam na muffinki:)
OdpowiedzUsuńThe crumb topping looks so good...Love the peanut butter glaze!
OdpowiedzUsuńAle pięknie wyrosły, bardzo apetycznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńDelicious! What a great muffin!
OdpowiedzUsuńDla tej polewy bym zjadła :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł ^^, małe i słodkie, dlatego można zjeść ich sporo :D
OdpowiedzUsuńIt is cold and rainy today here in Oregon, these muffins are perfect, just in time for the cold weather, beautiful!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smacznie :D
OdpowiedzUsuńIdealny przepis na jesień. Z przyjemnością go wypróbuję, ale pominę cynamon, za którym nie przepadam :)
OdpowiedzUsuńMuffinki wyglądają bosko! Kusi mnie, by je dziś zrobić ;) Fajnie, że rozszerzyłaś bloga o angielskie wersje przepisów :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
musza być pyszne! ;D
OdpowiedzUsuńZapraszam:
unnormall.blogspot.com
Poproszę dwie i pędzę dalej )
OdpowiedzUsuńThese muffins look so lovely and delicious. Perfect for the coming autumn.
OdpowiedzUsuńHave a good evening
fajny smak wczesnej jesieni:)
OdpowiedzUsuńThese muffins look delicious! What a perfect treat for fall weather :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takiego masła. Aż jestem ciekawa, bo brzmi smacznie. Muffinki bajeczne. Dla mnie cynamon to przyprawa idealna do jabłek :) :)
OdpowiedzUsuńFajne.
OdpowiedzUsuńMuffiny kocham!
OdpowiedzUsuńKochana przy tobie Ja wyglądała bym jak pulpecik - same pyszności robisz :) Moja dieta już kolejny raz poszła na bok :)
OdpowiedzUsuńNow I'm drooling! Baci, Valeria - Coco et La vie en rose NEW FASHION POST
OdpowiedzUsuńChyba upiekę w tym tygodniu:)
OdpowiedzUsuńNo tak, bo to sezon na jabłuszka :) pysznie!
OdpowiedzUsuńThose apple crumble muffins look to die for! If only I could taste through the screen!
OdpowiedzUsuńxoxo Rina
http://www.andshedressed.com
Takie mini szarlotki ;)
OdpowiedzUsuńwłaśnie piję kawę i takiej muffinki mi brakuje;D
OdpowiedzUsuńkradnę przepis :P
OdpowiedzUsuńZa kruszonką nie przepadam, ale takie mufinki bym zjadła :D
OdpowiedzUsuńoj, ta kruszonka!
OdpowiedzUsuńuwielbiam:)
wyglądają pysznie <3
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś ochoty! Muszę takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńThese muffins are perfection ♥
OdpowiedzUsuńsummerdaisycottage.blogspot.com
Oj, bardzo smakowite muffiny, z jabłkami uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie :-)
OdpowiedzUsuńHi Natalia, thanks for stopping by my blog :) I had to use Google translate to read your blog, I hope the translation is accurate! Your apple crumble muffins look absolutely delicious! The addition of peanut butter glaze at the end sounds awesome!
OdpowiedzUsuńIt looks delicious! ❤
OdpowiedzUsuńjabłka o tej porze roku najlepsze, więc i wypieki z nimi są teraz świetne ;)
OdpowiedzUsuńThese look so yummy ! I am salivating over here ^.^
OdpowiedzUsuńnie ma wyjścia;D
OdpowiedzUsuńAleż one bosko wyglądają, muszą byc mega smaczne
OdpowiedzUsuńpychota :)
OdpowiedzUsuńAle mnie skusiłaś totalnie. Zaraz idę do kuchni, żeby zrobić coś podobnego. I koniecznie z taką kruszonką :)
OdpowiedzUsuńpo proszę takie pyszności
OdpowiedzUsuńo ja... ależ pyszności! <3
OdpowiedzUsuńmogę się wprosić na kawałek? <3 mmmm :)
Przepysznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńo ja aż mi w brzuchu zaburczało na ten widok ! chcę chociaż jedną do kawki :)
OdpowiedzUsuńAleż muszą smakować!:)
OdpowiedzUsuńmuffinki wyglądają przepysznie. i ciasto i jabłko, mmm. na moje oko ciasto wyszło wilgotne, pyszne. pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kruszonką, jabłka w cieście, więc z pewnością przepis jest rewelacyjny dla mojego podniebienia!
OdpowiedzUsuńWhat a perfect recipe for fall. We have a lot of apples in the garden and I usually make compote with them. I just cook them and then we eat the compote on pancakes with maple syrup. Its my favorite brekfast :)
OdpowiedzUsuńThank you so much for your last comment! I am so happy I am able to inspire you! And yes, I feel the same about the deodorant - I love it so much too :)
And about supplements. Vitamin b12 and also dha are just a must when you do not eat fish and flesh and since I am breastfeeding I do not want to take any risks :)
Sending much love!
Xx
Rosa Larissa Klara
conscious lifestyle of mine
jak one przepysznie wyglądają!!
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :) Bardzo lubię takie smaki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie! Jesień jest piękna, gdy pachnie jabłkami i cynamonem!
OdpowiedzUsuńJakie śliczne i słodkie maleństwa :) Nie musimy nawet zgadywać, że pewnie są pyszne bo one są takie na pewno :D
OdpowiedzUsuńHey! Great! Thanks for this post! This is the right thing for this weekend! :))...best wishes from kinderhotel salzburger land ( http://www.hotel-tannenhof.at )! Maren
OdpowiedzUsuńZawsze bardzo lubiłyśmy ciasta z kruszonka, więc takie babeczki na pewno by nam smakowały. Świetny przepis. :)
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie, na początku myślałam że są to orzechy i carmel :)
OdpowiedzUsuńMmmm, smakowicie wyglądają <3
OdpowiedzUsuńZ jabłkami jeszcze w sumie nie robiłam, a wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńtakie tu słodkości :) muffiny zawsze u mnie w domu się sprawdzają, ostatnio w końcu przetestowałam z czerwonej fasoli ;) dzieciaki jadły aż miło
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie
OdpowiedzUsuńStunning story there. What occurred after?
OdpowiedzUsuńThanks!