września 06, 2016

Muffinki z jabłkami i kruszonką / Apple crumb muffins

Od paru dni jest już dość jesiennie, dlatego dziś proponuję Wam pyszne muffiny z jabłkami, cynamonem i kruszonką. Cynamon to mój zdecydowanie ulubiony dodatek podczas pieczenia w deszczowe, chłodne dni - z każdą jesienią staram się wymyślać nowe cynamonowe przepisy. Tym razem do jabłkowych muffinek wymyśliłam prostą polewę orzechową, która rewelacyjnie łączy się z kwaskowatymi owocami i słodkim ciastem. Smacznego:)

Polecam też cynamonowe ciasto ze śliwkami:)

Do polewy orzechowej użyłam masła orzechowego od firmy Primavika. W stu procentach składa się z orzechów, dlatego uważam, ze jest to najlepszy i najzdrowszy wybór z asortymentu firmy. Rewelacyjnie sprawdzi się w słodkich polewach do ciast nadając im głębokiego, orzechowego aromatu. Do testów otrzymałam też inne masło orzechowe, bez dodatku soli i cukru. Niestety składa się w 94% z orzechów, a na liście składników widnieje też niewielka ilość tłuszczu palmowego. Masło jest smaczne, ale ja zdecydowanie wybieram masło z orzechów 100%. Oprócz tradycyjnego masła z fistaszków, w paczce znalazłam też masło z orzechów laskowych, masło z nerkowców (śladowa ilość oleju palmowego), mix orzechów crunchy, masło migdałowe prazone - wszystkie one składają się z 99% orzechów i odrobiny soli morskiej, która rewelacyjnie podkreśla ich smak. Będą świetnym wyborem, jeśli chcemy wzbogacić naszą dietę o pyszne i zdrowe orzechy. Polecam:)

Przepis na muffiny:

2 szklanki mąki,
szklanka kwaśnej śmietany lun jogurtu greckiego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,

2 łyżeczki cynamonu,
szklanka cukru,
2 jajka,
1/3 szklanki oleju,
2 duże jabłka pokrojone w kostkę,


na kruszonkę:

50 g zimnego masła,
50 g cukru,
100 g mąki,
szczypta cynamonu

na polewę:
czubata łyżka masła orzechowego,
cukier puder (do smaku),
kilka łyżek ciepłego mleka

Przygotować kruszonkę: masło posiekać z mąką, cukrem i cynamonem, rozetrzeć palcami na grube okruchy, odstawić do lodówki. W jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, proszek, cukier), w drugiej mokre (jajka, śmietanę lub jogurt, olej). Szybko wymieszać zawartość obu misek (mieszać tylko do połączenia, inaczej muffinki wyjdą suche). Do natłuszczonych foremek do muffinek nakładać porcję ciasta (do 3/4 wysokości), do każdej muffinki wcisnąć kilka kawałków jabłka i posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Polewa: masło orzechowe połączyć z cukrem pudrem i taką ilością mleka, by powstała gęsta polewa. Oblać upieczone muffiny.


ENGLISH:

2 cups of all purpose flour (cup=250 ml),
1 cup of greek yoghurt or sour cream,
2 tsp of baking powder,
2 tsp of cinnamon,
1 cup of sugar,
2 eggs,
1/3 cup of vegetable oil,
2 large apples (diced),

for the crumble topping:
50 g of cold butter,
50 g of sugar,
100 g of flour,
a pinch of cinnamon

for the glaze:
a heaping spoon of peanut butter,
powdered sugar (to taste)
few Tbsp of warm milk

Prepare the crumble: mix the sugar, flour and cinnamon. With your hands, work in butter until large clumps form. Chill in the fridge, covered, until ready to use. Preheat your oven to 180 C. Mix the flour, baking powder and sugar. In another bowl mix the eggs, yoghurt/sour cream and oil. Add mixed dry ingredients and whisk just to combine. Divide the batter in the prepared muffin pan (sprayed with oil or butter). Push few apple pieces into every muffin. Sprinkle the crumble topping all over the muffins. Bake for about 25 minutes. Prepare the glaze: mix the peanut butter, powdered sugar and milk to create a thick glaze. Pour it over your baked muffins. Enjoy:)






66 komentarzy:

  1. Ale urocze! :)
    chętnie bym skosztowała jednej do kawki
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Te muffinki wyglądają tak apetycznie, że aż ślinię się do monitora. Piękne! Jeszcze ta kruszonka - tworzysz naprawdę fantastyczne wspaniałości. Polewa z masłem orzechowym - świetny pomysł. Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niedawno robiłam bardzo podobne muffinki, są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają tak pięknie, że nie sposób im się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie słodziaki bardzo fajnie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  6. The crumb topping looks so good...Love the peanut butter glaze!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pięknie wyrosły, bardzo apetycznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Delicious! What a great muffin!

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł ^^, małe i słodkie, dlatego można zjeść ich sporo :D

    OdpowiedzUsuń
  10. It is cold and rainy today here in Oregon, these muffins are perfect, just in time for the cold weather, beautiful!

    OdpowiedzUsuń
  11. Idealny przepis na jesień. Z przyjemnością go wypróbuję, ale pominę cynamon, za którym nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Muffinki wyglądają bosko! Kusi mnie, by je dziś zrobić ;) Fajnie, że rozszerzyłaś bloga o angielskie wersje przepisów :)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. musza być pyszne! ;D

    Zapraszam:
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. These muffins look so lovely and delicious. Perfect for the coming autumn.
    Have a good evening

    OdpowiedzUsuń
  15. fajny smak wczesnej jesieni:)

    OdpowiedzUsuń
  16. These muffins look delicious! What a perfect treat for fall weather :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie jadłam jeszcze takiego masła. Aż jestem ciekawa, bo brzmi smacznie. Muffinki bajeczne. Dla mnie cynamon to przyprawa idealna do jabłek :) :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kochana przy tobie Ja wyglądała bym jak pulpecik - same pyszności robisz :) Moja dieta już kolejny raz poszła na bok :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Now I'm drooling! Baci, Valeria - Coco et La vie en rose NEW FASHION POST

    OdpowiedzUsuń
  20. Chyba upiekę w tym tygodniu:)

    OdpowiedzUsuń
  21. No tak, bo to sezon na jabłuszka :) pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  22. Those apple crumble muffins look to die for! If only I could taste through the screen!

    xoxo Rina
    http://www.andshedressed.com

    OdpowiedzUsuń
  23. właśnie piję kawę i takiej muffinki mi brakuje;D

    OdpowiedzUsuń
  24. Za kruszonką nie przepadam, ale takie mufinki bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  25. oj, ta kruszonka!
    uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ale mi narobiłaś ochoty! Muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  27. These muffins are perfection ♥

    summerdaisycottage.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  28. Oj, bardzo smakowite muffiny, z jabłkami uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Hi Natalia, thanks for stopping by my blog :) I had to use Google translate to read your blog, I hope the translation is accurate! Your apple crumble muffins look absolutely delicious! The addition of peanut butter glaze at the end sounds awesome!

    OdpowiedzUsuń
  30. jabłka o tej porze roku najlepsze, więc i wypieki z nimi są teraz świetne ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. These look so yummy ! I am salivating over here ^.^

    OdpowiedzUsuń
  32. Ależ one bosko wyglądają, muszą byc mega smaczne

    OdpowiedzUsuń
  33. Ale mnie skusiłaś totalnie. Zaraz idę do kuchni, żeby zrobić coś podobnego. I koniecznie z taką kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń
  34. o ja... ależ pyszności! <3
    mogę się wprosić na kawałek? <3 mmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  35. o ja aż mi w brzuchu zaburczało na ten widok ! chcę chociaż jedną do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  36. muffinki wyglądają przepysznie. i ciasto i jabłko, mmm. na moje oko ciasto wyszło wilgotne, pyszne. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  37. Uwielbiam kruszonką, jabłka w cieście, więc z pewnością przepis jest rewelacyjny dla mojego podniebienia!

    OdpowiedzUsuń
  38. What a perfect recipe for fall. We have a lot of apples in the garden and I usually make compote with them. I just cook them and then we eat the compote on pancakes with maple syrup. Its my favorite brekfast :)
    Thank you so much for your last comment! I am so happy I am able to inspire you! And yes, I feel the same about the deodorant - I love it so much too :)
    And about supplements. Vitamin b12 and also dha are just a must when you do not eat fish and flesh and since I am breastfeeding I do not want to take any risks :)
    Sending much love!
    Xx
    Rosa Larissa Klara
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  39. jak one przepysznie wyglądają!!

    OdpowiedzUsuń
  40. Wyglądają przepysznie :) Bardzo lubię takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Wyglądają przepysznie! Jesień jest piękna, gdy pachnie jabłkami i cynamonem!

    OdpowiedzUsuń
  42. Jakie śliczne i słodkie maleństwa :) Nie musimy nawet zgadywać, że pewnie są pyszne bo one są takie na pewno :D

    OdpowiedzUsuń
  43. Hey! Great! Thanks for this post! This is the right thing for this weekend! :))...best wishes from kinderhotel salzburger land ( http://www.hotel-tannenhof.at )! Maren

    OdpowiedzUsuń
  44. Zawsze bardzo lubiłyśmy ciasta z kruszonka, więc takie babeczki na pewno by nam smakowały. Świetny przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  45. wyglądają smakowicie, na początku myślałam że są to orzechy i carmel :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Mmmm, smakowicie wyglądają <3

    OdpowiedzUsuń
  47. Z jabłkami jeszcze w sumie nie robiłam, a wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  48. takie tu słodkości :) muffiny zawsze u mnie w domu się sprawdzają, ostatnio w końcu przetestowałam z czerwonej fasoli ;) dzieciaki jadły aż miło

    OdpowiedzUsuń
  49. Stunning story there. What occurred after?
    Thanks!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger