Na naszej działce zebraliśmy już kilka dorodnych dyń, więc na rozpoczęcie sezonu dyniowego polecam rozgrzewającą zupę z harissą i pieczoną papryką. Arabska przyprawa, którą użyłam do zupy składa się z kolendry, papryki, chili i kminu rzymskiego - dzięki jej dodatkowi zupa smakuje najlepiej w chłodne, deszczowe dni. Będzie pyszna z chrupiącymi grzankami i prażonymi ziarnami dyni. Smacznego:)
Polecam też moją zupę z dyni piżmowej:)
2 szklanki puree z pieczonej dyni,
2 duże, upieczone i obrane ze skórki papryki,
duża cebula,
litr domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość płynu zależy od tego, jak gęsta ma być zupa),
kilka łyżek śmietanki (18, 30 lub 36%),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, świeży lub suszony tymianek, harissa (polecam Skworcu)
ziołowe grzanki,
pestki dyni (polecam Skworcu)
Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Zmiksować na krem z dyniowym puree, bulionem i upieczonymi paprykami. Wstawić na gaz, gotować na małym ogniu 10-15 minut, doprawić. Dolać śmietankę. Podawać z grzankami i pestkami dyni.
ENGLISH:
2 cups of pumpkin puree,
2 large roasted red bell pepper (peeled and diced),
1 large onion (diced),
1litr of homemade chicken or vegetable stock (you can add more or less),
few Tbsp of heavy cream,
seasonings to taste: salt, pepper, dry or fresh thyme, harissa powder,
homemade croutons with herbs,
pumpkin seeds
Heat few tsps of oil in a pan, add the onion and cook until translucent. Puree the roasted peppers, onion and a cup of stock. Add the pumpkin puree and the the remaining chicken stock (add enough to get the consistency you prefer). Let the soup simmer for about 10 to 15 minutes, season to taste. Add the cream. Serve with croutons and roasted pumpkin seeds.
takiej jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! :) Zapraszam do siebie. :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńZupę dyniową uwielbiam i robiłam ją na różne sposoby, ale z papryką jeszcze nigdy. Twoja zupa wygląda bardzo apetycznie, a zdjęcie jest cudowne :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie - bardzo smakowite połączenie ;)
OdpowiedzUsuńBrzmi świetnie, chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńAle cudnie wygląda! Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńAż na sam widok przełykamy ślinę. Połączenie papryki z dynią w takim wydaniu musi smakować obłędnie. :)
OdpowiedzUsuńJest środek nocy - ja u Ciebie - dramat. Ślinka mi cieknie :P
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie
OdpowiedzUsuńZapisałam na Pintereście i jutro robię, z papryką jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńŚliczny kolorek ;)
OdpowiedzUsuńja coś za dynią w postaci zupy nie przepadam:)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu robi się klasyczną dyniową. Wersja z paprykowymi dodatkami wydaje się być smakowo wspaniała≥ Trzeba będzie - nie bez przyjemności - przepis wypróbować jak najszybciej :) Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńzupka z dynią<3 za to kocham zbliżającą się jesień:D
OdpowiedzUsuńJadłam dyniową zupe i też jadłam paprykową, ale papryki połączonej z dynią w zupe już nie :) myślę że będzie mi smakować :)
OdpowiedzUsuńMmm, na pewno byłaby pyszna!
OdpowiedzUsuńUwielbiam dynię
OdpowiedzUsuńAż poczułam jesień patrząc na to danie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam zupę z dyni ale zawsze ją robię z marchewką, muszę spróbować z papryka :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadlam dyni...
OdpowiedzUsuńostatnio mam fazę na dynię więc.. na pewno wykorzystam przepis! :)
OdpowiedzUsuńDyniową gotuję, ale z papryką jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuńTaką lubię najbardziej, z grzankami wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńświetna! gotowałam różne dyniowe zupy, ale paprykowej jeszcze nie, czas to zmienić ;-)
OdpowiedzUsuńKochamy zupę dyniową, takiej z papryką jeszcze nie próbowałyśmy - brzmi baaardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńAle piekne zdjęcie !
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką zupkę :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna, czasem jadam, ale zamiast grzanek (bo szybko miękną) wolę ser mozarella, taki roztopiony. Albo jakikolwiek ser, choć mozarella najlepszy :-).
OdpowiedzUsuńI am sure I would love that soup!
OdpowiedzUsuńHave a good Sunday
Wygląda obłędnie. :)
OdpowiedzUsuńThis looks soooo good! I made my first pumpkin soup of the year last week. I made a really thick one with potatoes and sweet potaotes and my husband and baby loved it :D
OdpowiedzUsuńCongratulations on your new job! Thats great news and I hope you will be able to find some suitable clothes for it very soon :)
Sending much love!
Xx
Rosa Larissa Klara
conscious lifestyle of mine
bardzo fajne połączenie dyni i papryki :)
OdpowiedzUsuńDynii mi się chce już mocno :) trzeba się wybrać do Rodziców i podkraść cosik z ogrodu :) mniam :)
OdpowiedzUsuńrobię rzadko zupę z dyni ale Twoja wygląda mega pysznie:)
OdpowiedzUsuńIdealna jesienna zupka, mniam
OdpowiedzUsuńNigdy nie miałam okazji spróbować dyniowej zupy, a szkoda bo wygląda pięknie. Może zrobie sobie ją na halloween. :D
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda na przepyszną :) A akurat rozpoczyna się powoli sezon na dynie!
OdpowiedzUsuńPycha, zupy z dyni są świetne! :)
OdpowiedzUsuńLove this soup! It looks so warming and yummy ♥
OdpowiedzUsuńsummerdaisycottage.blogspot.com
Dziś na obiad też miałyśmy dynie ale pieczoną z powidłami :P
OdpowiedzUsuńZupa na pewno jest smaczna, bardzo takie lubimy :)
wygląda niezwykle smakowicie
OdpowiedzUsuńPodoba mi się dodatek papryki do takiej zupy. Muszę kiedyś spróbować. Dodała z pewnością masę aromatu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania z papryką! Zapisuję przepis ;)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością pokusiłabym się na miseczkę takiej zupki :)
OdpowiedzUsuńCóż za kolor, zupka musiała być pyszna :)
OdpowiedzUsuńChętnie zjadłabym miseczkę takiej zupy :) Piękny kolorek :)
OdpowiedzUsuń