Rok temu upiekłam pyszne, jesienne ciasto z dynią, orzechami i kremową polewą. W tym sezonie proponuję jeszcze łatwiejszy wypiek w postaci dyniowych babeczek z cynamonem. Przygotowuje się je w kilka minut, a do ciasta można dorzucić swoje ulubione dodatki: czekoladę, orzechy lub rodzynki. Będą idealne do kawy lub herbaty. Smacznego:)
Zmodyfikowany przepis Laury Vitale.
szklanka cukru (ja dodałam 3/4 szklanki),
szklanka mąki,
1/3 szklanki oleju,
2 jajka,
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (ja użyłam mielonej wanilii od Skworcu),
3/4 szklanki puree z pieczonej dyni,
łyżeczka cynamonu,
łyżeczka sody,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem:
ok. 80 g kremowego serka w temperaturze pokojowej (typu Philadelphia, Twój Smak),
1-2 łyżki mleka,
łyżka masła w temperaturze pojowej,
cukier puder do smaku,
szczypta mielonej wanilii,
pestki dyni do posypania babeczek
Przygotować krem: serek ubić z masłem na puszystą masę. Dodać wanilię i mleko, wymieszać. Wsypać cukier puder (do smaku). Krem włożyć do lodówki, by trochę zgęstniał. Zmiksować jajka, cukier, olej, ekstrakt i puree. Dodać wymieszane i przesiane suche składniki (mąkę, proszek, sodę i cynamon), krótko zmiksować. Nakładać ciasto natłuszczonych foremek (do 3/4 wysokości). Piec w 180 stopniach około 20 minut. Ostudzić. Na ostudzone babeczki nakładać porcje kremu, posypać pestkami.
ENGLISH:
1 cup of sugar (I've used 3/4 cup),
1 cup of flour,
1/3 cup of oil,
2 eggs,
1/2 tsp of vanilla extract or a pinch of vanilla powder,
3/4 cup of pure pumpkin puree,
1 tsp of cinnamon,
1 tsp of baking soda,
1/2 tsp of baking powder
for the cream cheese frosting:
80 g of cream cheese (room temperature),
1 Tbsp og butter (room temeprature),
1 Tbsp of milk,
confectioner sugar (to taste)
a pinch of vanilla powder or a tsp of vanilla extract
pumpkin seeds
Prepare the frosting: cream together the butter, cream cheese and vanilla. Add the milk and confectioner sugar to taste. Whisk until it's all incorporated. Place the frosting in the fridge to set a bit. Prepare the cupcakes: cream together the sugar, oil, pumpkin puree, vanilla and eggs. Add dry ingredients (flour, cinnamon, baking soda and baking powder) and mix briefly until everything is incorporated. Fill the muffin liners about 3/4 of the way with the batter. Bake for about 20 to 22 minutes (180 C). Frost with cream cheese frosting and sprinkle with pumpkin seeds.
Recipe by Laura Vitale.
Cudowne widoki, poproszę o poczęstunek. :)
OdpowiedzUsuńpyszny jesienny deser;)
OdpowiedzUsuńWyśmienite babeczki dyniowe Pani wyszły :) Dynia jest świetna do różnych ciast. Muszę kiedyś wypróbować Pani przepis na krem z tego serka. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPycha :D
OdpowiedzUsuńZapraszam:
unnormall.blogspot.com
Bardzo fajne, pora nabyć dynie tylko jeszcze trzeba ja dodzwigac do domu 😀
OdpowiedzUsuńulala.. smaki niesamowite, uwielbiam dyniowe wypieki! :)
OdpowiedzUsuńCo do dyni to jestem na tak. Uwielbiam jej smak, ale szczerze powiem, że przekonałam się do niego stosunkowo niedawno.
OdpowiedzUsuńDzięki Twoim przepisom skłaniam się do eksperymentów z dynią ^^
OdpowiedzUsuńciekawe czy mój świeżo upieczony mąż zjadłby taką babeczkę:D
OdpowiedzUsuńThe cupcakes look so soft and moist...Love the pumpkin seeds on top!
OdpowiedzUsuńOh, I would love these muffins!
OdpowiedzUsuńHave a good Sunday
Ja nie przepadam za dynią, ale taką dyniową babeczkę chętnie bym zjadła. :)
OdpowiedzUsuńTakich babeczek z kremem na górze nie jadłam jeszcze wyglądają super i zapewne tak tez smakują
OdpowiedzUsuńurocze muffinki w jesiennym klimacie :)
OdpowiedzUsuńJa dziś robiłam muffiny z nadzieniem dyniowo-kajmakowym. Niedługo będą na blogu :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie! :O
OdpowiedzUsuńZjadłabym :) bardzo apetycznie wyglądają :) przepis jest bardzo fajny :)
OdpowiedzUsuńPoproszę co najmniej cztery! Wyglądają rewelacyjnie <3
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńAle puszyste. Idealne. I ten cynamon. Uwielbiam te smaki :)
OdpowiedzUsuńWow wyglądają bardzo smakowicie, idealne na jesień. :)
OdpowiedzUsuńYour cream cheese frosting sounds good and looks so pretty with the pumpkin seeds on top.
OdpowiedzUsuńŚwietne. Takie małe porcjowane ciastka to moje ulubione. Podoba mi się przepis, bo dynia jest teraz na topie i dodanie jej do wypieków czyni je wyjątkowymi w smaku :)
OdpowiedzUsuńTakie jesienne- super wypiek.
OdpowiedzUsuńJesień na dobre się rozgościła, więc i wypieki są przyjemnie jesienne. Choć za tą porą roku nie przepadam - miło ją sobie osłodzić w tak apetyczny sposób. Babeczki jak marzenie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńdynię uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńthat looks very tasty :)
OdpowiedzUsuńPyszności dyniowe uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńcudnie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńHahahaha, a czaisz to, że ja nigdy dynii nie jadłam! XD P O R A Ż K A XD
OdpowiedzUsuńUwaga jestes swiadkiem: w tym roku KUPUĘ DYNIĘ i zrobię takie słodkie babeczki :)
OdpowiedzUsuńCiekawe i na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńhttp://luksusowezycie.pl/
Ale apetycznie wyglądają, chyba ciężko poprzestać na jednej muffince :D
OdpowiedzUsuńale cudne babeczki. zjadłam oczami : ) smakowitości i to jeszcze na czasie!
OdpowiedzUsuńSa piekne i bardzo jesienne:)
OdpowiedzUsuńI want this now! Really really bad! I think I have to make something sweet for me right now :D These truely look so good and I will try to make a vegan version of pumpkin cupcakes as soon as I am back from my holiday. I will make risotto this week and I will make sure to let you know how it turned it. The recipe will be on my businesses blog but maybe I will also share it on my private blog sometime later :)
OdpowiedzUsuńThank you a lot for your last comment on my blog : )
Sending much love!
Xx
Rosa Larissa Klara
conscious lifestyle of mine
Mega odważny przepis! Ja ostatnio gotuję z www.kcalmar.com . I też jestem zadowolony z ich przepisów! Polecam, jako inspirację:)
OdpowiedzUsuńKolejny przepis z dynią, który bardzo mi się podoba :) Zobaczymy jak mi wyjdą te babeczki.
OdpowiedzUsuńHalloween delicious! ❤
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, akurat kupiłam dynię i już wiem co z niej zrobię.. :P
OdpowiedzUsuńDyniowe pyszności! A ja właśnie zrobiłam puree z dyni :)
OdpowiedzUsuńYou had me at cream cheese.. I love anything pumpkin this time of the year too!
OdpowiedzUsuńxoxo Rina
http://www.andshedressed.com
Robiłam sernik dyniowy który był pyszny ale babeczek jeszcze nigdy :)
OdpowiedzUsuńOd teraz marzą nam się Twoje muffiny :D
OdpowiedzUsuńale fajne babeczki ;)
OdpowiedzUsuńZjadłabym taką ;)
OdpowiedzUsuńkocham wszysko co pumpkin ,
OdpowiedzUsuń