Dziś kolejne rozgrzewające danie na chłodne dni - chłopski garnek z kiełbaskami zanurzonymi w pysznym, pomidorowym sosie z czerwoną papryką i ziołami. Aby danie było jeszcze bardziej pożywne, możemy wzbogacić je o pokrojone pieczarki. Takie kiełbaski będą pyszne z chrupiącym pieczywem lub ziemniaczanym puree. Smacznego:)
Polecam też moje klopsiki w sosie paprykowo-pieczarkowym:)
4 średniej wielkości kiełbaski dobrej jakości,
2 czerwone papryki,
2 pomidory,
mały por,
3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
szklanka bulionu lub wody,
3 ząbki czosnku,
kilka łyżek posiekanej bazylii,
kilka łyżek posiekanej natki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, tymianek,oregano, słodka papryka
Kiełbaski naciąć w kilku miejscach, usmażyć na patelni, odłożyć i odsączyć. Na patelnię po kiełbaskach wrzucić pokrojoną w paski paprykę i półplastry pora (gdyby z kiełbasy wyciekło za dużo tłuszczu, pozbyć się nadmiaru). Smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek. Po minucie wrzucić pokrojone w kotkę pomidory. Dodać koncentrat i doprawić. Zalać całość wodą lub bulionem i dusić na małym ogniu około 10-15 minut, do miękkości składników. Pod koniec gotowania dodać kiełbaski, by zagrzały się w sosie. Posypać świeżymi ziołami.
ENGLISH:
4 good quality Polish sausages (medium size),
2 red bell peppers (cut in stripes),
2 tomatoes,
1 small leek (cut lengthwise and sliced)
3 heaping Tbsp of tomato concentrate,
1 cup (250ml) of broth or water,
3 cloves of garlic,
few Tbsp of fresh basil,
few Tbsp of fresh parsley,
seasonings to taste: salt, pepper, marjorame, thyme, oregano, sweet pepper
Cut the sausages in few places. Heat a small amount of oil in a pan, add the sausages and fry until golden brown. Drain on paper towels, set aside. To the fat remaining in a pan, add the peppers and leek, cook, stirring, for few minutes. Add the garlic, cook for one minute. Add the tomatoes and tomato concentrate. Pour in water or broth, turn the heat down to low and simmer for about 10 to 15 minutes, until thick. Season to taste and add the sausages. Heat them trough in a sauce for few minutes. Sprinkle with parsley and basil. Serve with crusty bread or mashed potaotes. Enjoy:)
października 06, 2016
Kiełbaski w sosie paprykowym / Sausages in Red Bell Pepper Sauce
AUTOR:
Natalia
cebula
,
chłopskie danie
,
daniamiesne
,
jesień
,
kiełbasa
,
papryka
,
sos pomidorowy
,
zima
,
zioła
ale ładnie podane:)
OdpowiedzUsuńKiełbasek w sosie nie jadłam, a szkoda bo wyglądają super:)
OdpowiedzUsuńKiełbaski w sosie? Nigdy takiego dania nie robiłam. Pomysł bardzo fajny. Rzadko jadam kiełbaski, a w takiej wersji to aż nabrałam na nie ochoty. Sos paprykowy lubię przeogromnie. Pozdrowionka! :)
OdpowiedzUsuńA u ciebie jak zawsze pyszności :)
OdpowiedzUsuńSos mnie nęci :D
OdpowiedzUsuńWow, that looks delicious! :)
OdpowiedzUsuńBest regards, Anna <3
annax1303.blogspot.de
Kiebasy w takiej wersji nie jadłam :) wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJadłabym :)
OdpowiedzUsuńhttp://luksusowezycie.pl/
prezentują się bardzo wytwornie :)
OdpowiedzUsuńSmacznie! zjadłabym :D
OdpowiedzUsuńJak dobrze, że trafiłam na Twój blog !
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia i ciekawa tematyka:-)
Zaraz czytam i obserwuję
Pozdrawiam
I would love to eat it without the sausages :)
OdpowiedzUsuńHave a good day
This looks so wonderful! Nice recipe ♥
OdpowiedzUsuńsummerdaisycottage.blogspot.com
jakie kolory! W sam raz na taki szaro-bury dzień :) Pycha!
OdpowiedzUsuńmniam:D
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie, szybkie i sycące, a na dodatek pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńAle fajne danie! Na sam widok ciepło mi się robi !😀
OdpowiedzUsuńNie pamiętam kiedy ostatni jadłam kiełbaski, a w takim wydaniu chyba nigdy :)
OdpowiedzUsuńmój chłopak byłby zachwycony tym daniem!
OdpowiedzUsuńSandicious
What a beautiful comforting dish Natalia, love everything about it.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania, mój tato kiedyś robił nam takie bardzo często :-)
OdpowiedzUsuńwooow :) wygląda zacnie :D idealne męskie danie :D
OdpowiedzUsuńZ innym sosem bym z chęcią zjadła, paprykowy jakoś mi się przejadł w ostatnim czasie :)
OdpowiedzUsuńI'm going to have to read up about Polish sausages so that I can make them.
OdpowiedzUsuńI'm going to have to read up on Polish sausages so that I can make them.
OdpowiedzUsuńMM that red bell pepper sauce sounds amazing!
OdpowiedzUsuńxoxo Rina
http://www.andshedressed.com
Wygląda przepysznie.:)
OdpowiedzUsuńkonkretnie tym razem :)
OdpowiedzUsuńApetyczne danie. Super pomysł z tą kiełbasą. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPrze smakowity przepis i jeszcze cudowniejsze zdjęcie - ślinotoku dostałam
OdpowiedzUsuńFajny, prosty przepisz. Musze wypróbować <3
OdpowiedzUsuńFanką wielką kiełbasy nie jestem, ale w takim wydaniu chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńThis looks beautiful and delicious!! I really love the wonderful colors in this dish.
OdpowiedzUsuńTy to nawet z kiełbasy zrobisz cudnie wyglądające danie. Bardzo apetyczne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kiełbaski :)
Wygląda ładnie, ale trudno dostać dobrą, dobrej jakości kiełbasę.
OdpowiedzUsuńNatalia
OdpowiedzUsuńJesteś niesamowita w tym co potrafisz zrobić z najprostszych rzeczy. Taka sobie normalna kiełbasa zamieniła się w dzieło na patelni:) Piękna prezentacja i super fotka:)
Pozdrawiamy:)
mięsna pychotka;)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na jesienne danie :)
OdpowiedzUsuńRaczej nie jadam kiełbasek, ale Twoje danie tak mnie zachęciło, że zjadłabym podwójną porcję! Mniam :)
OdpowiedzUsuńTaką patelkę oczywiście z zawartością zgarnąłby nasz brat i zjadł wszystko cichaczem :P To jest jego styl obiadowy :D
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńjak to ładnie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńhttp://sk-artist.blogspot.com
This is so yummilucuous!! Baci, Valeria - Coco et La vie en rose FASHION & BEAUTY
OdpowiedzUsuńTakie dania lubię! Jeszcze pieczarki i po prostu idealnie! Ale definitywnie do tego jakieś dobre pieczywo :)
OdpowiedzUsuń