Jeśli macie już dość szarych, jesiennych dni, polecam zdrową zupę w pięknym, wiosennym kolorze. Dzisiejszy krem brokułowy będzie pyszny z serowymi grzankami, ale ja ostatnio podałam go z parmezanem, świeżymi ziołami i pestkami słonecznika. Jeśli wcześniej przygotujemy bulion, ugotowanie zupy zajmie tylko kilka chwil. Smacznego:)
główka brokułu,
mała cebula,
ząbek czosnku,
3 szklanki bulionu (ilość zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę),
opcjonalnie kilka łyżek śmietanki,
kilka łyżek parmezanu,
świeża bazylia i szczypiorek do posypania zupy,
pestki słonecznika,
sól i pieprz (do smaku)
Różyczki brokułu ugotować w bulionie lub na parze (powinny zachować ładny, zielony kolor). Drobno posiekać cebulę i czosnek, smażyć kilka minut, do miękkości. Zalać całość bulionem, zmiksować. Gotować kilka minut na małym ogniu, dodać śmietankę, doprawić. Każdą porcję posypać parmezanem, świeżymi ziołami i pestkami.
ENGLISH:
1 head of broccoli,
small onion (chopped),
1 clove of garlic (chopped),
3 cups of chicken or vegetable stock (the amount of liquid depeds on the preferable thickness of the soup; you can add more or less),
few Tbsp of cream (optional),
few Tbsp of parmesan,
fresh basil and chive,
sunflower seeds,
salt and pepper (to taste)
Steam the broccoli florets or boil them in a stock (their color should remain bright green). Heat a small amount of oil in a pan, add the onion and garlic. Cook, stirring for few minutes, until tender. Add them to the stock and broccoli, blend. Simmer for few minutes, add the cream and season to taste. Sprinkle with fresh herbs, parmesan cheese and seeds. Enjoy:)
Oh jaka zieloniuitka :D
OdpowiedzUsuńMoże być smaczna :D
Zapraszam :D
Odwdzięczam się za każą obserwacje :D
grlfashion.blogspot.com
Obserwuje :)
Usuńlubię zielone :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńmmm, wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńzamawiam sobie porcję:)
OdpowiedzUsuńTypowej zupy brokułowej to chyba jeszcze nigdy nie jadłam. Wiele tracę ;) Piękny ma kolor. Na pewno jest rozgrzewająca i maksymalnie pyszna. No i zdrowa! Pozdrowionka serdeczne. :)
OdpowiedzUsuńWe love broccoli. That would be the perfect soup for us.
OdpowiedzUsuńHave a good day
Right up my avenue! I love this soup ♥
OdpowiedzUsuńJaki ma kolorek:) Musi być pyszna
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy krem :) Ja teraz zajadam się zupą krem czosnkowy:) pyszna jest, a dobrze zrobiona sprawia że nie ziejesz ogniem:D
OdpowiedzUsuńCudowna <3 Przepis zapisuję :)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się kolor tej zupki :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię krem z brokułów ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, chociaż nigdy nie jadłam brokuły pod taką postacią:)
OdpowiedzUsuńJa również dzisiaj ugotowałem na obiad zupę krem z brokułów, lecz ja zrobiłem wywar na bazie włoszczyzny. Muszę kiedyś wg tego przepisu ;) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńI really like any kind of green soup. I often make pea soup in the evening, but also broccoli soup. Especially in fall and winter we eat a lot of soup. Today we had a soup with potatoe and sweet potatoe and all the veggies I could find in our kitchen (peas, corn, green beans...). I will try to find some hibiscus somewhere around here...
OdpowiedzUsuńThank you a lot for your last comment on my blog :)
Sending much love!
Xx
Rosa Larissa Klara
conscious lifestyle of mine
Brokułowy krem bardzo lubię. Moje ulubione dodatki to właśnie cebulka z czosnkiem. Pyszny przepis :)
OdpowiedzUsuńBrokuły uwielbiam i często u mnie gości zupa brokułowa. Proponuje je zwłaszcza diabetykom, ponieważ zawierają chrom, który potrafi regenerować trzustkę.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiej zupy, ale tym kolorem kusisz.
OdpowiedzUsuńZupka wygląda niezwykle pysznie! Cudowny, intensywny kolor i piękne zdjęcie :) MNIAM!
OdpowiedzUsuńI love broccoli ! This look beautiful !!
OdpowiedzUsuńThis is one of my favourite soups but I've never tried it with Parmesan. Will do so next time I make it.
OdpowiedzUsuńI've made a broccoli cheddar soup before but never a cream of broccoli soup, this sounds divine!
OdpowiedzUsuńxoxo Rina
http://www.andshedressed.com
Pewnie smaczna i tak pięknie ją udekorowałaś. Zachęca :)
OdpowiedzUsuńPatrząc na samo zdjęcie zrobiłam się głodna :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam brokuły :) Chętnie wykorzystam ten przepis :)
OdpowiedzUsuńZupy to ostatnio element obowiązkowy w mojej diecie. Pojawiają się praktycznie każdego dnia bo są idealną propozycją na zabicie głodu, który w ciąży potrafi pojawić się dość niespodziewanie i wymaga szybkiego złagodzenia ;) Pomysłów na nowe zupy coraz mniej, a u Ciebie jak zwykle się nie zawiodłam i czekała tu dziś na mnie taka smakowita propozycja. Przepis na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kremy!
OdpowiedzUsuńO zupce brokułowej jeszcze nie słyszałam :D
OdpowiedzUsuńA kocham kremy wszelakie! :)
OdpowiedzUsuńPiękna prezentacja :-) Jak z czosnkiem-to musi być pyszna :-)
OdpowiedzUsuńKolor zupy rzeczywiście jest genialny, aż się chce jeść :)
OdpowiedzUsuńPycha i jeszcze tak pięknie podana ;)
OdpowiedzUsuńHi Natalia, broccoli is my favorite of all soups, yours looks delicious!
OdpowiedzUsuńja robię taką zupkę ale bez bulionu:)
OdpowiedzUsuńale ma cudny kolorek
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie !
OdpowiedzUsuńFantastyczny kolor !
OdpowiedzUsuńGood aspect! ❤
OdpowiedzUsuńKochamy brokuły za ten kolor między innymi :D Zupa jest baaardzo w naszym guście :)
OdpowiedzUsuńależ wyszła zieloniutka :)
OdpowiedzUsuńWitaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już prawie 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone przeszło 16 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuń