Jestem wielką fanką tradycyjnych klopsików w sosie pomidorowym, ale od czasu do czasu warto odpocząć od mięsa. Dziś polecam ciekawą alternatywę - wegetariańskie klopsiki z czerwonej fasoli i pieczarek. Zależało mi na tym, by swoją strukturą jak najbardziej przypominały te klasyczne, dlatego w trakcie przyrządzania nie rozgniotłam składników bardzo dokładnie. Klopsiki nie powinny być przecież kremowe, tylko z wyczuwalnymi kawałeczkami poszczególnych składników. Będą pyszne z chrupiącym pieczywem, ryżem lub makaronem. Aby było jeszcze zdrowiej, możemy podać je z makaronem z cukinii (takim jak ten). Smacznego:)
500 g pieczarek,
puszka czerwonej fasoli,
3/4 szklanki bułki tartej (może być miej lub więcej),
jajko (opcjonalnie),
2-3 łyżki hummusu (u mnie hummus z suszonymi pomidorami od Primavika)
cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, kumin, chili
szybki sos pomidorowy:
2 szklanki bulionu warzywnego lub wody,
3-4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
cebula,
ząbek czosnku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, chili, kumin (kmin rzymski), opcjonalnie szczypta cukru
2 łyżki świeżej bazylii
opcjonalnie parmezan do posypania klopsików
Pieczarki drobno pokroić, usmażyć z cebulą na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać drobno posiekany czosnek, smażyć minutę, zdjąć z ognia i odsączyć. Odstawić na parę minut do ostygnięcia. Fasolę zgnieść tłuczkiem do ziemniaków (zostawić grudki), połączyć z pieczarkami. Doprawić do smaku. Dodać jajko i bułkę tartą (tyle, by dało się formować masę w dłoniach), dokładnie wymieszać. Formować małe klopsiki, posypać niewielką ilością bułki tartej. Smażyć krótko, do zarumienienia. Delikatnie odłożyć. Sos: drobno posiekać cebulę i czosnek. Smażyć kilka minut na niewielkiej ilości tłuszczu, zalać bulionem i dodać koncentrat. Doprawić, gotować na małym ogniu około 5-10 minut, do zgęstnienia. Dodać świeżą bazylię.Wrzucić klopsiki, podgrzać i ewentualnie posypać parmezanem lub innym serem.
Hummus z suszonymi pomidorami jest jedną z wielu wegetariańskich past kanapkowych, jakie otrzymałam do testów od Primavika. Wśród nich znalazły się też: pasztet meksykański, oliwkowy, pomidorowy, klasyczny hummus BIO, hummus z suszonymi pomidorami BIO. Mimo że najbardziej lubię sama przygotowywać wszelkie pasty do smarowania pieczywa, to wśród pasztecików znalazłam swoich ulubieńców. Najbardziej zasmakował mi smak pasztetu meksykańskiego i hummusu z suszonymi pomidorami. Będą dobrym pomysłem na szybką, warzywną przekąskę, jeśli nie mamy czasu przygotować jej sami. Polecam:)
ENGLISH:
500 g of button mushrooms (finely diced),
1 can of red kidney beans,
3/4 cup of breadcrumbs (you can add more or less),
1 raw egg (optional),
2 Tbsp of hummus,
1 onion(finely chopped),
2 cloves of garlic (finely chopped),
few Tbsp of chopped parsley,
seasonings to taste: salt, pepper, thyme, rosemary, cumin, chili
quick tomato sauce:
2 cups of vegetable stock or water,
3-4 heaping Tbsp of tomato paste,
1 onion,
1 clove of garlic,
seasonings to taste: salt, pepper, oregano, cumin, chili, a pinch of sugar (optional)
2 Tbsp pf fresh basil
parmesan cheese or any other cheese of your choice (optional)
Heat a small amount of oil in a pan, add mushrooms and onion, cook until tender. Add the garlic, cook for one minute. Drain the mixture form the liquid and set aside to cool a bit. Mash red kidney beans (they should form small pieces, don't puree them). Add the mushrooms and season to taaste. Add the egg and breadcrumbs (add enough to be able to form the meatballs), mix well. Form small meatballs and sprinkle each one with additional breadcrumbs. Fry few minutes, until golden brown. Set aside and prepare the sauce: to the same pan add the onions and garlic. Cook for few minutes and pour the stock. Add tomato paste and season to taste. Turn the heat down to low and cook, stirring, until thickens. Add the basil and meatballs to the sauce to warm them up. Sprinkle with grated cheese. Serve with crusty bread, rice, pasta or zoodles. Enjoy:)
października 21, 2016
Wegetariańskie klopsiki z fasoli i pieczarek / Vegetarian Bean and Mushroom Meatballs
AUTOR:
Natalia
daniawegetarianskie
,
fasola
,
klopsiki
,
pieczarki
,
primavika
,
ser
,
sos pomidorowy
,
warzywa
,
współpraca
Mam dokładnie tak samo; raz na jakiś czas muszę odpocząć od mięsa. Taki przepis będzie świetną alternatywą, a hummus po prostu uwielbiam. Przymierzam się, aby przyrządzić go samodzielnie :)
OdpowiedzUsuńAleż smakowite klopsiki! 😋
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy klopsików w takiej wersji, myślę że będą mi smakować bo wolę warzywa niż mięso :):)
OdpowiedzUsuńAlez pysznie wyglądają!! Mniamm!! Przepis zapisany i juz jest plan na niedzielny obiad :D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, uwielbiam eksperymentować w kuchni, więc na pewno spróbuję <3
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: modowajoanka.blogspot.com
Bardzo fajny pomysł, muszą być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa ich smaku, nie jadłam jeszcze takich klopsików
OdpowiedzUsuńFasola i pieczarka, obie rzeczy uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, super klopsiki.
OdpowiedzUsuńFantastyczne danie. Jest to bardzo oryginalna odmiana dania mięsnego. Zapisuję przepis i chętnie spróbuję tych klopsików :)
OdpowiedzUsuńThose meatballs seriously look amazing!
OdpowiedzUsuńxoxo Rina
http://www.andshedressed.com
Wyglądają super! Na pewno je zrobię, ale oczywiście w wersji bez jajka :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wow Natalia, these look fantastic and a great dish for non meat eaters.
OdpowiedzUsuńWizualnie bardzo fajnie wygląda :). Ciekawa jestem jak smakuje, bo nigdy nie miałam okazji próbować podobnego dania :)
OdpowiedzUsuńale bym jadła!
OdpowiedzUsuńOh, that would be perfect for me!!!
OdpowiedzUsuńHave a good weekend
Aż trudno uwierzyć, że to danie bezmięsne!
OdpowiedzUsuńJa w ogóle nie jem mięsa, ale fasoli też nie lubię więc ten przepis nie jest za bardzo dla mnie. :D
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja, w dodatku klopsiki wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńwygladaja pysznie!
OdpowiedzUsuńPyszne! Ja dziś byłam na w pełni wegańskim burgerku. Da się :) I to jest naprawdę smaczne. Pozdrowionka weekendowe :)
OdpowiedzUsuńLooks so delicious but so difficult to cook)
OdpowiedzUsuńI`m following ur blog with a great pleasure via GFC and Google+
Please join me
Sunny Eri: beauty experience
Wiesz co? Zainspirowałaś nas :) Zapisujemy sobie przepis po klosiki wyglądają fantastycznie i dawno takich nie jadłyśmy no i są bez mięsa :D
OdpowiedzUsuńNiestety nie moje smaki fasola i pieczarki :)
OdpowiedzUsuńraz na jakiś czas dobrze jest odpocząć od mięsa :) a takie klopsiki to świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńWOW! Zdjęcie bajeczne, musze zrobić takie klopsiki, dania wegetariańskie robię codziennie. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńKolejny fajny przepis u Ciebie, jestem ciekawa jak smakują :)
OdpowiedzUsuńJa zawsze jadam w wersji mięsnej więc taka odmiana mogła by być ciekawa
OdpowiedzUsuńFajne pulpeciki, pysznie
OdpowiedzUsuńNa pierwszy rzut oka się nie do odróżnienia. Z pewnością warte wypróbowania.
OdpowiedzUsuńSounds good ❤
OdpowiedzUsuńKlopsików w takim wydaniu jeszcze nie próbowałam. Świetnie to wymyśliłaś. Muszą być pyszne i ślicznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja. U mnie dzisiaj też klopsiki, ale z mięsa. Takich bez mięsa jeszcze nie jadłam. Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam klopsiki! ;D
OdpowiedzUsuńZapraszam :
unnormall.blogspot.com
Dobry pomysł, zawsze coś zamiast mięsa. Na pewno smaczne. Tak sobie myślę, że te pieczarki muszą być chyba bardzo drobno krojone, żeby wszystko się kleiło. Może nawet blender by sie przydał.
OdpowiedzUsuńJa drobno pokroiłam pieczarki, nie chciałam ich miksować,całość klei się dzięki jajku, hummusowi, no i bułce:)
UsuńSuper wersja i fajnie ze bez miesa:)
OdpowiedzUsuńThis dish looks so rustic and comforting -- perfect for a chilly evening! :)
OdpowiedzUsuńciekawa propozycja :) ja też od czasu do czasu lubię zjeśc coś bezmięsnego
OdpowiedzUsuńAppreciate this post. Let me try it out.
OdpowiedzUsuń