mały brokuł,
szklanka pokrojonej w kostkę szynki,
250 g ugotowanego razowego makaronu,
duży por,
3 ząbki czosnku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
kilka łyżek bułki tartej do posypania zapiekanki,
sos beszamelowy:
2 szklanki mleka,
2 czubate łyżki masła,
2 czubate łyżki mąki,
kilka czubatych łyżek startego sera,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Brokuł podzielić na różyczki, ugotować na parze. Szynkę usmażyć z drobno posiekanym porem i czosnkiem, doprawić. Przygotować sos beszamelowy: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i szybko wymieszać. Wlać mleko, zmniejszyć ogień i cały czas mieszać, aż całość się zagotuje i zgęstnieje. Dodać starty ser, doprawić do smaku. W naczyniu do zapiekania wymieszać beszamel z makaronem, warzywami i szynką. Wyrównać wierzch, posypać bułką tartą. Zapiekać około 15 minut w 180 stopniach lub do podgrzania całości.
ENGLISH:
small head of broccoli,
1 cup of diced ham,
250 g whole wheat pasta (boiled),
1 large leek (finely diced),
3 cloves of garlic (finely diced),
seasonings to taste: salt, pepper, thyme, rosemary
few Tbsp of breadcrumbs
bechamel sauce:
2 cups of milk,
2 heaping Tbsp of butter,
2 heaping Tbsp of flour,
few heaping Tbsp of grated cheese,
seasonings to taste: salt, pepper, nutmeg
Steam the broccoli florets. Heat a small amout of oil in a pan, add the ham and onion. Cook, stirring, for few minutes and add the garlic. Season to taste, and cook for a minute. Set aside. Prepare the bechamel sauce: melt the butter in a saucepan, add the flour and mix well. Add the milk, turn the heat down to low and cook, stirring, until it thickens. Add the grated cheese, mix and let it melt. Season to taste. Mix the pasta, ham and veggies into the sauce, putthe mixture into a baking dish and sprinkle some breadcrumbs all over the top. Bake for about 15 minutes (180) until heated through. Serve with mixed greens.
Uwielbiam takie domowe zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj planuję zrobić jakąś zapiekankę. Ta wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńwspaniała propozycja:)
OdpowiedzUsuńKolejny raz spotykam się z pora w zapiekankach ;) Ale nigdy jeszcze nie dodalam ;)Muszę spróbować ... Jak zwykle pysznie wyglada;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zapiekanki.. wygląda bardzo pysznie. :)
OdpowiedzUsuńBrokuły i szynka? Super :) Pyszności. Lubię takie zapiekanki, gdzie jest moc pysznych, aromatycznych przypraw. Wspaniale podana. Nic tylko zasiadać i jeść. Pozdrawiam i miłego dnia życzę! :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńCzasami robię praktycznie identyczną :)
OdpowiedzUsuńMM ale pychotka :) Aż ślinka cieknie :))
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńoooo coś dla mnie <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę miłego tygodnia :)
ANRU,
Takie szybkie i łatwe zapiekanki to ja uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńI would leave out the ham! And then I am sure I would love it!
OdpowiedzUsuńHave a good day
jakie pyszności! :D
OdpowiedzUsuńZapraszam:
unnormall.blogspot.com
Mmm... jaka apetyczna zapiekanka! Pysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńFajna zapieknaka, pyszny obiadek
OdpowiedzUsuńBardzo lubię makaronowe zapiekanki. W tej podoba mi się połączenie brokuła z czosnkiem. Lubię ten duet :)
OdpowiedzUsuńJestem wielką wielbicielką zapiekanek makaronowych. Twoja wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńLubię makaronowe zapiekanki :0 z dynia i kalafiorem też są dobre :)
OdpowiedzUsuńI'm sure the breadcrumbs on top make all the difference.
OdpowiedzUsuńuwielbiam pora pożarłbym wszystko :)
OdpowiedzUsuńSmaczna, dawno już żadnej zapiekanki nie robiłam
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie proste potrawy .
OdpowiedzUsuńZapiekanki z brokułami jeszcze nie robiłam .
Ostatnio tak się najadłam brokuła, że muszę sobie zrobić przerwę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam brokuł i wszelkie zapiekanki ;) Super wyszła zapiekanka ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
I love simple dishes like this one and I actually rarely ever make pasta in the oven. I will try to remember that and make it when we are back from our holiday :) My risotto turned out really good by the way. I made it with homemade cashew cream instead of dairy and it was so super creamy and yummy and my husband and daughter also loved it.
OdpowiedzUsuńSending much love!
Xx
Rosa Larissa Klara
conscious lifestyle of mine
Bardzo prosta, szybka i pyszna sprawa :D
OdpowiedzUsuńFajne połączenie.
OdpowiedzUsuńA ja tak z innej beczki!
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego z okazji Dnia Nauczyciela, świetnych wychowanków, kreatywnych lekcji, moc pomysłów, współpracujących rodziców oraz wytrwałości.
Lubię bardzo zapiekanki z brokułami, pysznie wygląda :) Obserwuję z przyjemnością ;)
OdpowiedzUsuńFajna, moje ulubione smaki :-)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZ chęcią zjadłabym taką zapiekankę :)
OdpowiedzUsuńThat pasta looks absolutely tantalizing! Contemplating licking the screen =P lol
OdpowiedzUsuńxoxo Rina
http://www.andshedressed.com
kochana to wygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńDla mnie wersja wege :)
OdpowiedzUsuńtakie zapiekanki lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńAż zrobiłam się głodna :). Zapiekanki makaronowe to generalnie to co lubię najbardziej. I jeszcze sos beszamelowy <3 Robiłam zresztą ostatnio podobną z jakimś takim sprytnym makaronem czaniecki z błonnikiem owsianym tylko sos był taki standardowy śmietanowy z mascarpone. Było dobre ale zapiekanka z Twojego przepisu też kusi więc pewnie sobie spróbuję w najbliższym czasie :)
OdpowiedzUsuńsuper przepis robilam kiedys podobna zapiekanke
OdpowiedzUsuńMy brother suggested I may like this web
OdpowiedzUsuńsite. He was totally right. This publish truly made my day.
You cann't imagine just how so much tme I had spent for this info!
Thanks!