Dość rzadko piekę białe pieczywo, zdecydowanie wolę to na zakwasie lub pełnoziarniste. Czasem jednak mam wielką ochotę na puszyste i delikatne bułeczki. Jakiś czas temu postanowiłam wypróbować przepis na bułki z dodatkiem mąki kukurydzianej. Są bardzo proste w przygotowaniu i będą idealną bazą do kanapek - pasują do nich dodatki wytrawne i słodkie. Dzięki mące kukurydzianej bułeczki są dość neutralne w smaku, dlatego następnym razem dodam do nich garść suszonych ziół lub innych przypraw, wtedy nabiorą charakteru:) Bułki są delikatne i puszyste (choć nie aż tak puszyste jak zwykłe, z samej mąki pszennej), najlepsze jeszcze lekko ciepłe. Smacznego:)
Przepis znalazłam tutaj.
3 szklanki mąki pszennej,
szklanka maki kukurydzianej,
15 g świeżych drożdży,
3/4 łyżeczki cukru,
1/3 szklanki ciepłego mleka,
3/4 szklanki ciepłej wody,
jajko,
łyżeczka soli (może być więcej),
3 łyżki oleju
żółtko, mleko lub śmietanka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
Wkruszyć drożdże do ciepłego mleka z cukrem, odstawić na 10 minut. Połączyć oba rodzaje mąki, dodać jajko, wodę, olej i zaczyn drożdżowy. Wyrobić przez 10-15 minut, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut lub dłużej (ciasto musi podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, formować bułeczki i układać na wyłożonej papierem blaszce (jeśli bułeczki mają być do odrywania, zostawiamy małe przerwy). Odstawić do podrośnięcia na 30 minut. Posmarować żółtkiem, śmietanką lub mlekiem, piec w 200 stopniach około 25-30 minut (do zarumienienia).
ENGLISH:
cup=250ml
3 cups of wheat flour,
1 cup of cornflour (fine maize flour),
15 g of fresh yeast,
3/4 teaspoon of sugar,
1/3 cup of warm milk,
3/4 cup of warm water,
1 egg,
1 tsp of salt (you can add more; you can also add dry herbs or other seasonings),
3 Tbsp of oil,
1 egg yolk, milk or cream to smear the the rolls before baking
Mix the milk with sugar, add the yeast and set aside for about 10 minutes. To the yeast mixture add the flour, salt, water, oil and the egg. Knead the dough for about 10 to 15 minutes. Cover the dough with kichen towel and place it somewhere warm for about an hour or until it has almost doubled in size. Cut the dough into 10 pieces, take each piece of a dough and form a ball. Place the buns in a baking tray (covered with parchment paper), cover with kitchen towel and let it sit for additional 30 minutes. Brush the buns with yolk, milk or cream. Preheat your oven to 200 C, bake the rolls for about 25 to 30 minutes, until golden brown.
i do tego widzę domową konfiturę:)
OdpowiedzUsuńomg these look so so good! everything in your blog looks super yummy! I'm following your blog, and I'm following your blog! And of course I'd love if you could follow me too =)
OdpowiedzUsuńxx
the-not-so-girlygirl.blogspot.com
Przepis dla mojej teściowej. Ona uwielbia kukurydziane pieczywo. Pyszny przepis :)
OdpowiedzUsuńNa śniadanie idealne bułeczki :)
Nie znałam jeszcze takiego przepisu, ciekawy. ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować. Dzięki za przepis! :)
OdpowiedzUsuńO mniam! Wyglądają lepiej niż te z piekarni. Pyszności :)
OdpowiedzUsuńo tak;D
UsuńHi Natalia, your corn rolls look so light and fluffy, I bet they are delicious!
OdpowiedzUsuńChętnie zrobię je mężowi :) zapisuję przepis !
OdpowiedzUsuńDomowe pieczywo jest najlepsze! Ja polecam mój przepis na chleb z żurawiną <3
OdpowiedzUsuńhttp://warmiaczka.blogspot.com/2016/07/pszenno-zytni-chleb-z-zurawina.html
Pozdrawiam gorąco w ten zimny wieczór ;)
Szczerze powiedziawszy, takich bułek nigdy jeszcze nie jadłem ;) Świetnie wyszły ;) Na pewno kiedyś wypróbuję przepis. Bardzo lubię też chleb tostowy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Natalia do you mean polenta when you say cornflour? I ask because in South Africa cornflour is also called maizena and is not quite polenta.
OdpowiedzUsuńI know there are a lot of names for this particular product in the world:) I don't mean polenta, I mean fine maize flour - the yellow one, good for bread and Mexican tortillas. Hope you will be able to find it in your local store:)
UsuńZ pewnością przepyszne ;)
OdpowiedzUsuńpięknie wyszły:)
OdpowiedzUsuńI have never tried corn rolls before. But they look delicious.
OdpowiedzUsuńHave a nice day
Takie lekko ciepłe, najlepsze :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym teraz :) ładnie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńAlez pysznie wyglądają, aż zachęcaja same żeby je zjeśc
OdpowiedzUsuńDomowe bułeczki. Pycha! A ten kolorek to mają obłędny. Taki intensywny. Muszą być pyszne! Na pewno! :) Poproszę dwie na wynos. Pozdrowionka! :)
OdpowiedzUsuńŚniadanie z takimi bułeczkami... oj to dopiero musi smakować. Pysznie... :)
OdpowiedzUsuńnic tylko jeść:)
OdpowiedzUsuńwyglądają tak apetycznie, że jadłabym nawet same :)
OdpowiedzUsuńJakie ładne te bułeczki :) Jeszcze nigdy nic nie piekłam z mąki kukurydzianej, muszę ją wypróbować :)
OdpowiedzUsuńZa pieczywem kukurydzianym przepadam. Do tej pory w mojej kuchni zawsze było tylko to ze sklepowej półki. Teraz będę mogła wypróbować swoich możliwości i dzięki Tobie sama przygotować takie bułeczki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepięknie i jak ładnie wyrosły! Muszę je wypróbować :)
OdpowiedzUsuńLooks so delicious ♥
OdpowiedzUsuńApetyczne te bułeczki i cudny kolor, spróbowałabym chętnie :)
OdpowiedzUsuńHello Natalia! These look delicious! Thank you so much for sharing, and warm greetings from Montreal, Canada. :)
OdpowiedzUsuńIdealne na śniadanko!
OdpowiedzUsuńŚwietne ja bym chętnie zjadła takie tylko z czymś w środku
OdpowiedzUsuńnigdy takich nie jadłam, wyglądają bardzo smakowicie!:)
OdpowiedzUsuńTakie bułeczki tez by mi smakowały:)
OdpowiedzUsuńThese rolls look so perfectly light and fluffy!
OdpowiedzUsuńale apetyczne :) Takie żółciutkie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńMy sister in law who is American made corn bread for me once and I LOVED it and now I want to give it a try myself. I made pumpkin bread this week and it was soooo good. No, actually my husband made the pumpkin bread. I just bought the ingredients, put a sign in the cookbook and told him to make it while I was working from my favorite coffee shop :D
OdpowiedzUsuńI hope you are having a nice week so far and I was happy to read that you do not have to work next weekend, so that you get to enjoy some family time :)
Thank you a lot for your last comment on my blog : )
Sending much love!
Xx
Rosa Larissa Klara
conscious lifestyle of mine
oj to prawda, czasem takich "białych" bułeczek nic nie jest w stanie zastąpić :)
OdpowiedzUsuńThank you for visiting my blog! I appreciate you stopping by and for your lovely comment.
OdpowiedzUsuńThese rolls are fantastic...I have a weakness for all bread products.
urosły znakomicie! :)
OdpowiedzUsuńPycha, a myslisz ze z samej maki kukurydzianej tez wyjda??
OdpowiedzUsuńNie piekłam jeszcze z użyciem samej mąki kukurydzianej, ale z tego co wiem, to takie wypieki szybciej tracą świeżość i są mniej puszyste. Pozdrawiam:)
UsuńProponuję dodać 250ml wody, nie 1/3 szklanki.
OdpowiedzUsuńWg proporcji z przepisu ciasto wyszło mi suche, sypkie,a nie zwarte. Przy 250 ml wody udało mi się zrobić normalne ciasto.