Cynamonowe bułeczki z jabłkami |
Zmodyfikowany przepis z tej strony.
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z jabłkami:)
Polecam również moje bułeczki z jabłkami i kruszonką:
Cynamonowe bułeczki z jabłkami, składniki:
ciasto:
szklanka mleka,
2 jajka,
80 g cukru,
125 g roztopionego masła,
szczypta soli,
640 g szklanki mąki pszennej,
30 g świeżych drożdży
nadzienie:
2 łyżki miękkiego masła,
1/2 szklanki brązowego cukru (może być trochę więcej lub mniej),
1 i 1/2 łyżki cynamonu,
2 duże jabłka
lukier: kilka łyżek cukru pudru i mleka
Cynamonowe bułeczki z jabłkami, przygotowanie:
Podgrzać mleko z cukrem (mleko ma być ciepłe, ale nie bardzo gorące). Wkruszyć drożdże, wymieszać i odstawić na kilka minut. Przesianą mąkę wymieszać z solą, dodać jajka, oraz drożdże z mlekiem. Ciasto wyrobić (ok. 10 minut, można podsypać delikatnie mąką), po 5 minutach stopniowo dodawać masło i dalej zagniatać. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm na kształt prostokąta o wymiarach ok. 30×50 cm. Posmarować równomiernie masłem. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem, ułożyć warstwę pokrojonych w kostkę jabłek i zwinąć w rulon. Kroić na plastry, odstawić na ok. 45 minut do ponownego wyrośnięcia (jeśli bułeczki mają być do odrywania, nie trzeba zostawiać odstępów lub zostawić małe przerwy). Piec w 180 C przez 25 minut. Cukier puder połączyć z mlekiem do konsystencji gęstego lukru, polać gotowe bułeczki.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
ENGLISH:
for the dough:
250 ml of milk,
2 eggs,
80 g of sugar,
125 g of melted butter,
a pinch of salt,
640 g of flour,
30 g of fresh yeast
for the filling:
2 Tbsp of butter (room temperature),
3/4 cup of brown sugar (you can add less),
1 1/2 Tbsp of ground cinnamon,
2 big apples (diced)
a handful of nuts (optional)
for the glaze: few Tbsp of powdered sugar and few Tbsp of warm milk
Mix the milk with sugar and heat it through (the milk should be warm, not hot!). Add the yeast, mix and set aside for 5 to 10 minutes. Sift the flour, combine with salt, eggs and yest mixture. Knead the dough for about 10 minutes. After 5 minutes of kneading, gradually start to add butter. Knead until the butter is absorbed and the dough is smooth and soft. Cover with kitchen towel, and place it somewhere warm for about an hour or until it has almost doubled in size. Dump the dough onto your work surface, (flour it a little if necessary) and deflate it. Roll it out into a rectangle (30x50cm, 0,5 cm thick). Spread the soft butter over the top and sprinkle over the sugar and cinnamon mixture. Add the apples and nuts. Starting from one of the long ends, tightly roll the dough into a jelly roll form. Cut into even slices and place them in a baking pan covered with parchment paper. Cover with kitchen towel and let it rise for about 45 minutes. Preaheat your oven to 180 C, bake for about 25 minutes. Mix the powdered sugar with warm milk to reach a consistency of a thick glaze, pour it over baked rolls. Enjoy:)
Wyglądają przepysznie. Chciałabym mieć Cię w domu :D
OdpowiedzUsuńMmm, coś cudownego :) I ten zapach, już go sobie wyobrażam... :)
OdpowiedzUsuńa ten smak omom:D
UsuńOj zjadłoby się:)
OdpowiedzUsuńAleż musiał być piękny zapach w całej kuchni :) Uwielbiam cynamon w cieście ;p
OdpowiedzUsuńJak zawsze pysznie :)
OdpowiedzUsuńTeraz, kiedy jestem na urlopie u mamy przytyłam chyba już ze 5 kg, ale tym Twoim bułeczkom nie powiedziałabym na pewno nie ;)
OdpowiedzUsuńAż mi zapachniało, głodna się zrobiłam a tu pora spać a nie jeść :)
OdpowiedzUsuńKocham takie bułeczki z cynamonem. Są najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Wyglądają tak smakowicie, czuję jak pachną cynamonem! ;)
OdpowiedzUsuńOjej, są idealne! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
cudowne:)
OdpowiedzUsuńwyglądają ślicznie :)
OdpowiedzUsuńwyglądają tak pięknie tak dostojnie że szok:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie cynamonu i jabłek. Jeśli to wszystko zapakuje się w pyszne ciasto, to powstają takie pyszne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie robiłam, ale przyznam się, że od czasu do czasu lubię kupić podobne w pobliskiej cukierni. Znam ich smak i uwielbiam. Wierzę, że takie domowe "homemade" są jeszcze lepsze. Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym, uwielbiam cynamon.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Chętnie bym takie zjadła na śniadanie. :)
OdpowiedzUsuńSo enticing ♥
OdpowiedzUsuńniesamowicie apetyczne :)
OdpowiedzUsuńThis and a cup of coffee! Would be perfect now!
OdpowiedzUsuńHave a nice day
Ależ obłędny wygląd :) Połączenie smaku jabłka z cynamonem kojarzy mi się właśnie z jesienno-zimową porą. Na pewno skuszę się na wypróbowanie tego przepisu w tym sezonie :)
OdpowiedzUsuńAle one ładne:)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła takich bułeczek do herbayki
OdpowiedzUsuńZapach niesamowity,cynamon z jabłkami to brzmi bardzo zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńApetyczne bułeczki. Uwielbiam duet jabłka i cynamon :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie bułeczki. Jabłko i cynamon takie jesienne połączenie.
OdpowiedzUsuńzjadłabym :) u mnie też się szykuje post z przepisami :)
OdpowiedzUsuńI haven't made these in ages. Thanks for the reminder.
OdpowiedzUsuńMmm... świetne są takie cynamonowe ślimaczki, na tę porę roku idealne! :))
OdpowiedzUsuńwoow jak pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńciepłe drożdżowe z lukrem pachnące cynamonem- na pewno nie mogłabym sie oprzeć:)
OdpowiedzUsuńvery interesting post ,would you like to follow each other's blog dear? Please let me know, I am following you now.thank you :) happy Wednesday!!!!
OdpowiedzUsuńAle się świątecznie zrobiło <3 Bułeczki wspaniałe! Super się prezentują, a smak - na pewno rewelacja!
OdpowiedzUsuńThese look so amazing and yummy! I would love to try one :)
OdpowiedzUsuńI hope you are having a good week so far!? Mine is so super busy and today, I could not concentrate on anything. I am so shocked by the election results in the US. I still cannot believe this is true...
Thank you a lot for your last comment on my blog :)
Sending much love!
Xx
Rosa Larissa Klara
conscious lifestyle of mine
ale musiały pachnieć w trakcie pieczenia :)
OdpowiedzUsuńNie mogę do Ciebie zaglądać o tej porze!!! :))
OdpowiedzUsuńojeju pycha ;D
OdpowiedzUsuńZapraszam:
unnormall.blogspot.com
Przepyszne bułeczki i do tego szklanka mleka ;) Po prostu palce lizać ;) Uwielbiam bułki drożdżowe i do tego kruszonka ;) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńuwielbiam cynamon :)
OdpowiedzUsuńCo za cudowny wypiek.... tylko lukier mi tutaj nie pasuje bo nie lubię i bolą mnie od niego zęby ale bułeczki master-sztyk :D
OdpowiedzUsuńMoje ulubione :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie. Z chęcią bym porwała jedną bułeczkę albo kilka... :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ^^
http://mysteryeternal.blogspot.com
to zdecydowanie coś dla mnie:) pycha!
OdpowiedzUsuńJabłka i cynamon to duet idealny, zjadłabym z wielka przyjemnością
OdpowiedzUsuńNa pewno trafiłyby w nasze gusta! Piękne i do tego cynamonem ^^
OdpowiedzUsuń