listopada 17, 2016

Cytrynowe ciasteczka z migdałami / Lemon Almond Cookies


Cytrynowe ciasteczka z migdałami przepis
Cytrynowe ciasteczka z migdałami


W okresie przedświątecznym bardzo lubię testować nowe przepisy na pyszne ciasteczka. Dziś proponuję łatwe cytrynowe ciasteczka z migdałami. Przepis znalazłam w Kuchni Polskiej z lat 60. i po raz kolejny przekonałam się, że te klasyczne receptury są najlepsze na świecie. Ciasteczka są delikatne i bardzo kruche - po upieczeniu trzeba je całkowicie ostudzić, ciepłe zupełnie się pokruszą. Będą idealne na przykład jako prezent na mikołajki, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie inne moje przepisy na ciasteczka:)

Polecam również mój puszysty i wilgotny piernik w 5 minut:





Cytrynowe ciasteczka z migdałami, składniki:


na 50 małych ciasteczek:

200 g mąki krupczatki,
50 g mąki migdałowej (zmielonych na mąkę migdałów),
150 g zimnego masła,
surowe żółtko,
50 g cukru pudru,
skórka starta z jednej cytryny,
sok z 1/2 -3/4 cytryny

płatki migdałowe,
jajko do posmarowania ciasteczek

lukier: ciepłe mleko i cukier puder

Cytrynowe ciasteczka z migdałami, przygotowanie:

Połączyć oba rodzaje mąki, posiekać z masłem (lub rozetrzeć palcami; masło powinno być w malutkich kawałeczkach). Dodać żółtko, przesiany cukier puder, skórkę i tyle soku z cytryny, by dało się zagnieść gładkie ciasto. Zwinąć w folię, włożyć do lodówki na pół godziny (lub na noc). Wałkować na posypanym mąką blacie, na grubość 1/2 cm. Wykrawać małe ciasteczka, smarować rozmąconym jajkiem, posypać płatkami migdałowymi. Piec w 200 stopniach około 7-10 minut (będą gotowe, gdy zarumienią się delikatnie na bokach). Wyjąć razem z blaszką, na której się piekły i całkowicie ostudzić (gorących lub ciepłych nie ściągniemy z blachy, ponieważ się pokruszą - ciastka twardnieją po wystudzeniu). Mleko połączyć z cukrem pudrem do konsystencji gęstego lukru, polać ciasteczka.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:



ENGLISH:

200 g of flour (krupczatka flour/ coarse-ground flour is the best for the recipe, it's type 500),
50 g of almond flour,
150 g of cold butter (diced),
1 raw egg yolk,
50 g or powdered sugar,
lemon zest from one lemon,
lemon juice (from 1/2-3/4 lemon)

almond flakes,
one egg to brush the cookies before baking,

glaze: warm milk and powdered sugar

Sift and mix both kinds of flour, add the butter and rub in with your fingerstips, until the mixture resambles breadcrumbs. Add the yolk, sifted powdered sugar, the lemon zest and lemon juice (add enough to be able to form smooth ball of dough). Cover with plastic wrap and chill in the fridge for about 30 minutes (or night). Roll on a floured surface (1/2 cm thick) and cut the cookies. Brush every cookie with beaten egg and sprinkle some almond flakes. Bake for about 7-10 minutes (200 C), until lightly golden on sides. Allow to cool completely (you will not be able to transfer them when hot; they are too crumbly). Mix the milk with powdered sugar to reach a consistency of a thick glaze, pour it over the cookies. Enjoy:)


35 komentarzy:

  1. They sound and look delicious!
    Have a nice day

    OdpowiedzUsuń
  2. Tymi wspaniałymi ciasteczkami przeniosłaś mnie na chwilę już w klimaty świąteczne... Ale się rozmarzyłam... Ciasteczka z pewnością są pyszne. Wyglądają uroczo, a te migdały podnoszą walory wizualne i smakowe z pewnością też :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepysznie, ten przepis zdecydowanie ląduje w zakładce z kulinarnymi pomysłami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasteczka ;) Takie ciasteczka to ja lubię. Idealne do kawy ;)
    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasteczka zawsze są mile widziane. Te pewnie mają piękny aromat za sprawą cytryny:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szybko by znikły u mnie takie ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  7. jakie urocze te ciasteczka, nic tylko chrupac :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow! These cookies look so stunning and delicious. Lovely share.

    OdpowiedzUsuń
  9. Do kawki, herbatki i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja często korzystam z "babcinych" przepisów :). Podejrzewam, że mój ukochany zainteresowałby się nimi zanim by jeszcze ostygły :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasteczka mają w sobie coś magicznego. Są proste i bajecznie śliczne. Bardzo fajny przepis, a smak cytrynowy uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. We don't get type 500 flour here. But I use an organic, naturally milled flour which I'm sure would be perfect for these beautiful looking cookies

    OdpowiedzUsuń
  13. These look really good, Natalia! Thank you so much for sharing. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię domowe ciastka :) Twoja wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń
  15. Przypominają mi moje ulubione ciasteczka z dużą ilością orzechów na górze!
    Wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Twoje ciasteczka wyglądają wspaniale. i jakie piękne kształty! super. pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale apetycznie wyglądają. :) Na pewno je zrobię! I dodaje w końcu do obserwowania, bo i tak ciągle zaglądam. :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo fajne ciasteczka i nie sa bardzo skomplikowane Lubie takie przepisy! Mam nadzieje ze sie odważę i je zrobie bo Uwiwlbiam zapach pieczonych ciasteczek w domu☺️

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo smakowite ciasteczka :) idealne do chrupania i na prezent :)!

    OdpowiedzUsuń
  20. a wiesz, że ja też ostatnio ciągle piekę ciasteczka:) świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  21. Yummmy so good! Thanks for sharing *
    Great blog! I'm following you! Follow back? *** <3
    http://omundodajesse.blogspot.pt/

    OdpowiedzUsuń
  22. jakie ładne, az szkoda było by ich zjeść ;0

    OdpowiedzUsuń
  23. Ciasteczka wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Jakie urocze kwiatuszki <3 Na pewno są słodkie i pyszniutkie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger