Cytrynowe ciasteczka z migdałami |
TUTAJ znajdziecie inne moje przepisy na ciasteczka:)
Polecam również mój puszysty i wilgotny piernik w 5 minut:
Polecam również mój puszysty i wilgotny piernik w 5 minut:
Cytrynowe ciasteczka z migdałami, składniki:
na 50 małych ciasteczek:
200 g mąki krupczatki,
50 g mąki migdałowej (zmielonych na mąkę migdałów),
150 g zimnego masła,
surowe żółtko,
50 g cukru pudru,
skórka starta z jednej cytryny,
sok z 1/2 -3/4 cytryny
płatki migdałowe,
jajko do posmarowania ciasteczek
lukier: ciepłe mleko i cukier puder
Cytrynowe ciasteczka z migdałami, przygotowanie:
Połączyć oba rodzaje mąki, posiekać z masłem (lub rozetrzeć palcami; masło powinno być w malutkich kawałeczkach). Dodać żółtko, przesiany cukier puder, skórkę i tyle soku z cytryny, by dało się zagnieść gładkie ciasto. Zwinąć w folię, włożyć do lodówki na pół godziny (lub na noc). Wałkować na posypanym mąką blacie, na grubość 1/2 cm. Wykrawać małe ciasteczka, smarować rozmąconym jajkiem, posypać płatkami migdałowymi. Piec w 200 stopniach około 7-10 minut (będą gotowe, gdy zarumienią się delikatnie na bokach). Wyjąć razem z blaszką, na której się piekły i całkowicie ostudzić (gorących lub ciepłych nie ściągniemy z blachy, ponieważ się pokruszą - ciastka twardnieją po wystudzeniu). Mleko połączyć z cukrem pudrem do konsystencji gęstego lukru, polać ciasteczka.Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
ENGLISH:
200 g of flour (krupczatka flour/ coarse-ground flour is the best for the recipe, it's type 500),
50 g of almond flour,
150 g of cold butter (diced),
1 raw egg yolk,
50 g or powdered sugar,
lemon zest from one lemon,
lemon juice (from 1/2-3/4 lemon)
almond flakes,
one egg to brush the cookies before baking,
glaze: warm milk and powdered sugar
Sift and mix both kinds of flour, add the butter and rub in with your fingerstips, until the mixture resambles breadcrumbs. Add the yolk, sifted powdered sugar, the lemon zest and lemon juice (add enough to be able to form smooth ball of dough). Cover with plastic wrap and chill in the fridge for about 30 minutes (or night). Roll on a floured surface (1/2 cm thick) and cut the cookies. Brush every cookie with beaten egg and sprinkle some almond flakes. Bake for about 7-10 minutes (200 C), until lightly golden on sides. Allow to cool completely (you will not be able to transfer them when hot; they are too crumbly). Mix the milk with powdered sugar to reach a consistency of a thick glaze, pour it over the cookies. Enjoy:)
They sound and look delicious!
OdpowiedzUsuńHave a nice day
Jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńTymi wspaniałymi ciasteczkami przeniosłaś mnie na chwilę już w klimaty świąteczne... Ale się rozmarzyłam... Ciasteczka z pewnością są pyszne. Wyglądają uroczo, a te migdały podnoszą walory wizualne i smakowe z pewnością też :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńale urocze:)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie, ten przepis zdecydowanie ląduje w zakładce z kulinarnymi pomysłami :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie
OdpowiedzUsuńPyszne ciasteczka ;) Takie ciasteczka to ja lubię. Idealne do kawy ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Ciasteczka zawsze są mile widziane. Te pewnie mają piękny aromat za sprawą cytryny:)
OdpowiedzUsuńSzybko by znikły u mnie takie ciasteczka.
OdpowiedzUsuńjakie urocze te ciasteczka, nic tylko chrupac :)
OdpowiedzUsuńWow! These cookies look so stunning and delicious. Lovely share.
OdpowiedzUsuńDo kawki, herbatki i nie tylko :)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszneeeee bardzo!!!!
OdpowiedzUsuńJa często korzystam z "babcinych" przepisów :). Podejrzewam, że mój ukochany zainteresowałby się nimi zanim by jeszcze ostygły :D
OdpowiedzUsuńŚliczne te ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka mają w sobie coś magicznego. Są proste i bajecznie śliczne. Bardzo fajny przepis, a smak cytrynowy uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPo prostu cudowne :-)
OdpowiedzUsuńwspaniałe ciacha :)
OdpowiedzUsuńWe don't get type 500 flour here. But I use an organic, naturally milled flour which I'm sure would be perfect for these beautiful looking cookies
OdpowiedzUsuńThese look really good, Natalia! Thank you so much for sharing. :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię domowe ciastka :) Twoja wyglądają pysznie
OdpowiedzUsuńPrzypominają mi moje ulubione ciasteczka z dużą ilością orzechów na górze!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie!
Twoje ciasteczka wyglądają wspaniale. i jakie piękne kształty! super. pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńJadłem kiedyś takie.
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wyglądają. :) Na pewno je zrobię! I dodaje w końcu do obserwowania, bo i tak ciągle zaglądam. :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie <3
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasteczka i nie sa bardzo skomplikowane Lubie takie przepisy! Mam nadzieje ze sie odważę i je zrobie bo Uwiwlbiam zapach pieczonych ciasteczek w domu☺️
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite ciasteczka :) idealne do chrupania i na prezent :)!
OdpowiedzUsuńa wiesz, że ja też ostatnio ciągle piekę ciasteczka:) świetny przepis!
OdpowiedzUsuńYummmy so good! Thanks for sharing *
OdpowiedzUsuńGreat blog! I'm following you! Follow back? *** <3
http://omundodajesse.blogspot.pt/
jakie ładne, az szkoda było by ich zjeść ;0
OdpowiedzUsuńCiasteczka wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJakie urocze kwiatuszki <3 Na pewno są słodkie i pyszniutkie :)
OdpowiedzUsuńWOW!!! Wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńUroczo wyglądają ;D
OdpowiedzUsuń