Kruche paszteciki z tuńczykiem |
Polecam również moje wigilijne, kruche paszteciki z grzybami (idealne do zamrożenia):
Przepis na kruche paszteciki z tuńczykiem, składniki:
na ciasto:
300 g krupczatki,
2 duże jajka,
150 g zimnego masła,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
jajko, mleko lub śmietanka do posmarowania pasztecików przed pieczeniem
nadzienie:
2 puszki tuńczyka lub łososia (w ładnych, dużych kawałkach),
czerwona cebula,
dwie gałązki selera naciowego,
czerwona papryka,
kilka łyżek kremowego serka (typu Almette, Philadelphia),
opcjonalnie skórka starta z jednej cytryny,
3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz, słodka papryka, granulowany czosnek
Przepis na kruche paszteciki z tuńczykiem, przygotowanie:
Ciasto: mąkę posiekać z masłem (lub rozetrzeć palcami; masło ma być w malutkich kawałeczkach). Dodać proszek, jajka i śmietanę lub jogurt. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny (lub całą noc). Nadzienie: odsączonego tuńczyka połączyć z drobno posiekanymi warzywami, serkiem, skórką z cytryny i natką. Doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie (1/2 cm). Wycinać kółka o średnicy 10 cm. Na każde z nich nakładać czubatą łyżeczkę farszu, zlepiać jak pierogi (można też formować jak tradycyjne paszteciki). Ścisnąć brzegi widelcem. Każdy pierożek nakłuć 2-3 razy widelcem, posmarować jajkiem, mlekiem lub śmietanką. Piec w 200 C około 15-20 minut lub do zarumienienia.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
for the pastry:
300 g of flour (krupczatka flour is the best for the recipe - it's type 500),
2 large eggs,
150 g of cold butter (diced),
2 tsp of baking powder,
2 Tbsp of sour cream or greek youghurt
an egg, milk or heavy cream to brush the hand pies before baking
for the filling:
2 cans of tuna,
1 red onion (finely diced),
2 stalks of celery (finely diced),
red bell pepper (finely diced),
few Tbsp of cream cheese,
lemon zest form one lemon (optional),
3-4 Tbsp of fresh parsley,
sesonings to taste (salt, pepper, sweet pepper, granulated garlic
Add the butter to the flour and rub in with your fingerstips, until the mixture resambles breadcrumbs. Add the eggs, sifted baking powder and the cream or youghurt. Form a dough, cover with plastic wrap and chill in the fridge for about 30 minutes (or night). The filling: Mix all the filling ingredients and season to taste. Roll the chilled pastry on a floured surface (1/2 cm thick) and cut into 10 cm circles. Put a heaping tsp of the filling on the center of each circle. Fold the edges together and press with the fork to seal. Pierce the top of each pie and brush with beaten egg, cream or milk. Bake for about 15 to 20 minutes (200C) or until golden brown.
Biorę przepis, ale wyglądają pysznie ! :)
OdpowiedzUsuńMogłabyś poklikać w linki w poście TUTAJ ? Dzięki :*
ale mam ochotę na takie paszteciki ;)
OdpowiedzUsuńDoskonała propozycja na obiad, na przystawkę. Ładnie i smacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie pieczone pierożki :) Pierożki wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
fajne na imprezę jako przekąska :)
OdpowiedzUsuńNigdy czegoś takiego nie jadłam, a wygląda smacznie. :)
OdpowiedzUsuńNatalia pięknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńO widzisz! Takiej wersji nie znałam Farsz jest bardzo ciekawy i jako ze jestem fanka tuńczyka to juz mi smakuje Mysle ze to bedzie fajna przekąska u mnie na stole Dzieki ze podzieliłas sie tym przepisem Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę miłego popołudnia :)
ANRU,
Takich pierożków jeszcze nie jadłam :]
OdpowiedzUsuńDo pochrupania ;)
OdpowiedzUsuńOmg honey, these look so so good! I'm drooling :D
OdpowiedzUsuńr: i would love to visit poland one day! :)
xx
the-not-so-girlygirl.blogspot.com
Takie paszteciki uwielbiam! Cudnie wyglądają i na pewno jeszcze lepiej smakują :)
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis! Uwielbiam takie paszteciki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńI am not very much into tuna as you know, but I really love finger food like this. I love the finger food in Indian restaurants and I actually just realize that I never tried to make anything like this myself. I guess I should give a tried and make some vegetable samosa kind of thins :)
OdpowiedzUsuńHave a great week ahead!
Xx
Rosa Larissa Klara
conscious lifestyle of mine
I love tuna and these pastries sound so delicious!
OdpowiedzUsuńHave a good week
Pierożki apetyczne a nadzienie bardzo ciekawe:-)
OdpowiedzUsuńz tuńczykiem pasztecików jeszcze nie robiłam a te wyglądają świetnie:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym chętnie bardzo lubię takie przepisy :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł zamiast mięsa czy na słodko
OdpowiedzUsuńOooooh, these look I love all the good things in the filling and the hand pies are adorable...and tasty!
OdpowiedzUsuńIn the summer we can by fresh tuna by the pound, saving this recipe for then, looks delicious Natalia!
OdpowiedzUsuńThey look wonderful, Natalia! Thank you so much for sharing. :)
OdpowiedzUsuńThese look perfectly golden and delicious Natalia.
OdpowiedzUsuńJa bym bardzo chętnie sprubowałą
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, wygląda bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńJadłam już paszteciki na naprawdę wiele sposobów, ale takie z tuńczykiem są dla mnie kompletnie obce. Nigdy nie próbowałam. Niezwykle ciekawi mnie jak smakują. Wyglądają super-apetycznie, więc tym bardziej chcę spróbować jak najszybciej :) Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńpiękne i dostojne i smaczne;)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, a paszteciki wyglądają rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuńJak zawsze zaskakujesz mnie swoją kreatywnością. Paszteciki z tuńczykiem muszą smakować naprawdę wyśmienicie. A jak pięknie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńO to coś dla mnie - uwielbiam tuńczyka :)
OdpowiedzUsuńJeszcze takich nie jadłam. Pomysłowo :)
OdpowiedzUsuńDo schrupania, na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńZawodowe!
OdpowiedzUsuńMoże i ja spróbuję takie zrobić....:)
Bardzo zainteresował nas ten farsz. Wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńAle super pomysł na przekąskę!
OdpowiedzUsuńZ tuńczykiem? Ciekawe i pysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie, a smakują pewnie przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :*
Mogłabym Cię prosić o kliknięcie w linki u mnie w najnowszym poście, będę Ci bardzo wdzięczna :*
Moje próby zrobienia pasztecików niestety były nieudane. Albo nie chciały rosnąć albo farsz się z nich wylewał :(
OdpowiedzUsuńAle apetyczne !
OdpowiedzUsuńekstra przystawka ;) Wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńtuńczyka nie lubię i zamieniłam bym go na kurczaka :)
OdpowiedzUsuńjak dla mnie przepis strzał w 10!:)
OdpowiedzUsuńWow! These hand pies look so pretty and delicious.
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne
OdpowiedzUsuńFajny kształt i apetyczny farsz, na pewno są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńjeszcze pasztecików nie jadłam :P
OdpowiedzUsuń